Σε επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα προσβλέπει η αγορά

Θετικό αντίκτυπο φαίνεται πως έχουν οι προσπάθειες των ευρωπαίων αξιωματούχων να κατευνάσουν τις ανησυχίες της αγοράς ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη, από την οποία οι επενδυτές περιμένουν απτά συμπεράσματα και επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα μετά τις άκαρπες συναντήσεις που προηγήθηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι το αργό ανακάμπτει από τις χθεσινές απώλειες, το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου και οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές σημειώνουν κέρδη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet έσπευσε να καθησυχάσει νωρίτερα την αγορά, τόσο ως προς την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη όσο και ως προς το ζήτημα του αμερικανικού χρέους. Ο Trichet εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ιταλία θα μπορέσει να διαχειριστεί με επιτυχία την όποια δημοσιονομική απειλή, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία της, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου κάποιας χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ. Αναφορικά με το αμερικανικό χρέος, θεωρεί δεδομένη μια συμφωνία ως προς την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η υποχώρηση του δείκτη οικονομικού συναισθήματος ZEW στη Γερμανία. Ο δείκτης υποχώρησε τον Ιούλιο στο -15,1 από το -9,0 τον Ιούνιο με τους οικονομολόγους να περιμένουν κατά μέσο όρο υποχώρηση στο -11,5. Παρ’ όλα αυτά η επιρροή της ανακοίνωσης στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ήταν μηδαμινή.

Βαθαίνει η κρίση στην Ευρωζώνη, κάτι που αντανακλάται στη σημερινή δημοπρασία έντοκων γραμματίων στην Ισπανία με την απόδοση των 18μηνων τίτλων να ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίες 9ετίας.

Συγκεκριμένα η Ισπανία άντλησε 4,4 δισ. ευρώ από την δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων έντοκων γραμματίων, εντός του ανώτατου στόχου για 4,5 δισ. ευρώ. Οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 3,702% για τα 12μηνα έντοκα σε σχέση με 2,695% αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας και στο 3,912% για τα 18μηνα από το 3,260%. Η ζήτηση ήταν υψηλότερη για τα έντοκα μεγαλύτερης διάρκειας. Η πραγματική δοκιμασία για την Ισπανία αναμένεται την προσεχή Πέμπτη με τη δημοπρασία 10ετών και 15ετών ομολόγων ύψους 2,75 δισ. ευρώ.

Η δημοπρασία στην Ισπανία έχει ειδικό βάρος αφού οι ισπανικές τράπεζες αποδείχτηκαν ο «πιο αδύναμος κρίκος» στην Ευρώπη βάσει των αποτελεσμάτων των stress tests. «Αυτή η αποσταθεροποίηση του κεντρικού πυλώνα της ισπανικής οικονομίας-των τραπεζών- συνδέεται άμεσα με την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να αντλήσει χρήματα από την αγορά ομολόγων με διαχειρίσιμο κόστος», σημειώνει ο Ilya Spivak, αναλυτής της DailyFx.

Σε αυτό το κλίμα, υπό πίεση βρέθηκε το δολάριο με τον χρυσό να διαπραγματεύεται στα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης του δολαρίου που μετρά την απόδοσή του έναντι έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων υποχωρεί στις 75,07 μονάδες από τις 75,343 μονάδες χθες. Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί κάτω από τα 79,00 γιεν με την πλειοψηφία των αναλυτών να θεωρεί απίθανη μια παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας σε αυτά τα επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν τόσο το δολάριο Αυστραλίας όσο και του Καναδά με τους επενδυτές του δεύτερου να αναμένουν την απόφαση των επιτοκίων σήμερα το απόγευμα. Το ελβετικό φράγκο συνεχίζει να χάνει έδαφος μετά τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Το ευρώ ενισχύεται στα 1,4180 δολάρια, ενώ νωρίτερα «έπιασε» τα 1,42.

Στις ΗΠΑ, ζημίες ρεκόρ κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο η Bank of America, στα 8,83 δισ. δολάρια ή 90 σεντς/μετοχή σε σχέση με κέρδη 3,12 δισ. δολαρίων η 27 σεντς/μετοχή, εντός των εκτιμήσεων. Άνοδο προμηνύουν τα futures των δεικτών της Wall Street.