«Απογειώνεται» το ελβετικό φράγκο

Με επιθετικές διαθέσεις ξεκινάει η νέα εβδομάδα στην αγορά συναλλάγματος αφού η πρόσφατη στροφή σε επενδυτικά καταφύγια δείχνει σθεναρή, οδηγώντας το ελβετικό φράγκο σε νέα ιστορικά ρεκόρ έναντι του ευρώ, της στερλίνας και του δολαρίου. Την ενίσχυση του φράγκου τροφοδότησαν παράγοντες όπως η επενδυτική αποστροφή ρίσκου, μια σειρά αποθαρρυντικών ανακοινώσεων σε Ευρωζώνη, Βρετανία και ΗΠΑ καθώς και η σταθερή ανάπτυξη της ελβετικής οικονομίας. 

Μάλιστα η αγορά δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει αυτή την ορμή παρά τις τεχνικές αναλύσεις που θεωρούν το ελβετικό νόμισμα «υπερ-πουλημένο». Παρ’ όλα αυτά, κάθε άλλο παρά απορρίπτουμε μια σφοδρή διόρθωση αν η άνοδος του νομίσματος οδηγήσει σε κρατικές ενέργειες με στόχο την αποκλιμάκωσή του.

Ισχυρή είναι η ζήτηση και για το γιεν, αν και σε μικρότερο βαθμό, ενώ και εδώ εγκυμονεί ο κίνδυνος διορθωτικών ρευστοποιήσεων σε ένα νόμισμα που έχει υπεραποδόσει. Αξιοσημείωτες είναι οι αντοχές που επιδεικνύει το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, το οποίο δεν επηρεάζεται από την αποστροφή ρίσκου ούτε από την έκθεση των επενδύσεων υψηλού ρίσκου μέσα σε ένα πιο αδύναμο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. 

Η ισοτιμία NSD/USD διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλά 30ετίας, ενώ το ζεύγος AUD/NZD υποχώρησε σε νέο πολυήμερο χαμηλό. Στην ενδυνάμωση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας συνέβαλλαν και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στη χώρα, όπως το ΑΕΠ, το οποίο ήταν καλύτερο των προσδοκιών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο των εκτιμήσεων πληθωρισμό που ανακοινώθηκε σήμερα ενισχύουν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
 

Αν και τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ήταν τόσο άσχημα όσο αναμενόταν, το γεγονός ότι 8 τράπεζες απέτυχαν σε συνδυασμό με τα άλυτα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη και τις ανησυχίες για το όριο του αμερικανικού χρέους, άφησαν πικρή γεύση στους επενδυτές, με το κλίμα αβεβαιότητας να εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στα νομίσματα που συνδέονται με το ρίσκο. 

Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει μια προσπάθεια στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να επιτευχθεί συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αν και πολλοί αμφιβάλλουν για την ύπαρξη συναίνεσης. Επιπρόσθετα, στις ΗΠΑ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για τη διευθέτηση του ορίου χρέους, χωρίς σαφείς ενδείξεις για ομαλή επίλυση του θέματος. Η Σύνοδος Κορυφής και το αμερικανικό χρέος αναμένεται να κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες, διαμορφώνοντας σημαντικές επιρροές στην αγορά.

Αναιμικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας, χωρίς ανακοινώσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η μοναδική αξιοσημείωτη ανακοίνωση ήρθε από το μέτωπο των τιμών κατοικιών Rightmone στη Βρετανία και ήταν αποθαρρυντική. 

Πέρα από τα κυρίαρχα ζητήματα που προαναφέραμε, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη της ανοδικής πορείας του ελβετικού φράγκου καθώς και μια πιθανή αποδυνάμωση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας. Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν, το πετρέλαιο σταθεροποιείται και ο χρυσός εξακολουθεί να ενισχύεται κοντά στα ιστορικά ρεκόρ.