Μικρή η επιρροή των δηλώσεων Bernanke

Με την αγορά να διανύει περίοδο ισχυρής μεταβλητότητας είναι δύσκολη η μετάβαση σε κανονικές συνθήκες διαπραγμάτευσης. Κάτι τέτοιο συνέβη χθες με το δολάριο. Μετά από πολλές ημέρες έντονης δραστηριότητας στην αγορά συναλλάγματος, οι επενδυτές πάτησαν φρένο. Αν και χθες υπήρχαν εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά το αμερικανικό νόμισμα, όπως η δεύτερη κατάθεση Bernanke και οι πωλήσεις λιανικής, οι αντιδράσεις ήταν περιορισμένες. 

Ο πρόεδρος της Fed, αντέστρεψε τη ρητορική της προηγούμενης ημέρας, διαψεύδοντας τις όποιες προσδοκίες για ένα νέο γύρο μέτρων στήριξης της οικονομίας. 

Παρ’ όλα αυτά η αγορά έμεινε αμέτοχη σε αυτή την εξέλιξη, ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα, αυτό της μειωμένης διάθεσης για ρίσκο. Ενδεικτικό της απάθειας είναι ότι ο όγκος συναλλαγών στο ευρώ-δολάριο ήταν ο χαμηλότερος από τις 7 Ιουλίου.
Λίγο αργότερα μια ακόμα είδηση επιβεβαίωσε ότι τελικά η αγορά δεν είχε διάθεση να αντιδράσει. Πρόκειται για την προειδοποίηση της Standard & Poor’s για υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας, μόλις μια ημέρα μετά από αντίστοιχη κίνηση του οίκου Moody’s.

ΕΥΡΩ: Σημαντικά ήταν τα χθεσινά γεγονότα στην Ευρωζώνη από τα θετικά στοιχεία του πληθωρισμού που διατηρήθηκε στο 2,7% μέχρι και ανησυχητικές εξελίξεις για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης: υποβάθμιση 5 ελληνικών τραπεζών από τη Fitch, δηλώσεις Γ. Παπανδρέου για άμεση ανάγκη δεύτερου πακέτου, δημοπρασία ομολόγων με υψηλό κόστος στην Ιταλία.
Ωστόσο, το ευρώ είχε καταφέρει να διατηρήσει την ανοδική πνοή από την προηγούμενη ημέρα έναντι του δολαρίου. Σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests και στο ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για να «καλύψουν» τις αποτυχημένες τράπεζες. Το ευρώ υποχωρεί στα 1,4142 δολάρια.

ΣΤΕΡΛΙΝΑ: Το βρετανικό νόμισμα κατάφερε μέσα σε ένα περιβάλλον μεταβλητότητας και έντονων ανησυχιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, να ισχυροποιηθεί έναντι νομισμάτων τόσο χαμηλών όσο και υψηλών αποδόσεων καθώς και έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Ενισχύεται η στερλίνα στα 1,6153 δολάρια.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ: Η ελκυστικότητα του δολαρίου Αυστραλίας απειλείται από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Υποχωρεί η ισοτιμία AUD/USD στο 1,0673.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ: Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έχει καταφέρει να διατηρήσει την ανοδική του τάση σε αντίθεση με τα δολάρια Αυστραλίας και Καναδά. Αν και διαπραγματεύεται κάτω από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό έναντι του δολαρίου δεν έχει διασπάσει την ανοδική τάση. Ωστόσο, δεν διαφαίνονται νέα στοιχεία βραχυπρόθεσμα που να του δώσουν νέα ώθηση πάνω από τα υψηλά επίπεδα.

ΓΙΕΝ: Η σταθεροποίηση του γιεν εξασθενεί τις προσδοκίες για παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ενώ οι συνθήκες δεν δείχνουν νέα ενίσχυση του νομίσματος. Το δολάριο ενισχύεται σήμερα στα 79,18 γιεν.

ΧΡΥΣΟΣ: Ο χρυσός κατέγραψε 9ημερο ανοδικό σερί, το μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο του 2006. Κέρδη για 10η ημέρα θα οδηγήσουν το χρυσό μια ημέρα μακριά από το ρεκόρ 30ετίας. Ωστόσο, η ορμή του πολύτιμου μετάλλου φαίνεται ότι εξασθενεί μαζί με τις δημοσιονομικές ανησυχίες στην Ευρώπη. Πτωτικά κινείται η τιμή του χρυσού στα 1.582 δολάρια/ουγγιά.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Απώλειες της τάξης του 2,4% σημείωσαν τα futures του αργού χθες μετά τις νέες δηλώσεις Bernanke ότι δεν είναι έτοιμος για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Σήμερα το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 95,80 δολάρια/βαρέλι.