Το επιχειρηματικό ρίσκο σήμερα αυξάνεται και βλέπουμε νέες μορφές κινδύνων

Για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων το enterprise risk management είναι ίσως η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις, σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων, στο κέντρο των οποίων βρίσκονται οι επιχειρηματίες, τόνισε κ. Κώστας Βούλγαρης, Financial Lines Manager της Chartis. Το επιχειρηματικό ρίσκο σήμερα αυξάνεται, βλέπουμε νέες μορφές κινδύνων, όπως οι επαγγελματικές ευθύνες των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και των εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες, των στελεχών διοίκησης, αλλά και ευθύνες που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Το αντικείμενο της ασφαλιστικής κάλυψης είναι η ασφάλιση της προσωπικής του περιουσίας και η προστασία του ισολογισμού, που μπορεί να απειληθεί από την αμελή συμπεριφορά του ασφαλισμένου. Σίγουρα μία μεγάλη εταιρεία, λόγω πολυάριθμου προσωπικού και μεγαλύτερου όγκου συναλλαγών, έχει περισσότερους παράγοντες που την εκθέτουν στον κίνδυνο, αλλά και οι μικρότερες αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους. Λόγου χάριν, τους λογιστές, που με βάση το νέο νόμο καθίστανται «ελεγκτές» του κράτους, που προσωποποιεί την ευθύνη για κάθε δήλωση που υποβάλλεται, τους κακοπροαίρετους πελάτες που μπορεί να διεκδικήσουν νομικά, την οικονομική κρίση. 

Βασικές καλύψεις – ξεκινώντας στα συμβόλαια για τα στελέχη διοίκησης – είναι οποιαδήποτε αποζημίωση επιδικαστεί από δικαστήριο ή από εξωδικαστικό συμβιβασμό, κινητές αξίες, έξοδα έρευνας, επιπλέον καλύψεις για τα μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ., τα έξοδα για εργατικά ατυχήματα, η αποτροπή ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ. Στο πεδίο της επαγγελματικής ευθύνης περιλαμβάνονται: η αμελής άσκηση του επαγγέλματος, η δυσφήμηση, η συκοφαντία, η παραβίαση δικαιωμάτων, τα έξοδα παρουσίας σε δικαστήρια, η απώλεια εγγράφων, η εκτεταμένη περίοδος γνωστοποίησης. Στο κομμάτι του περιβάλλοντος η ευθύνη επιβάλλεται με βάση το νόμο, τόσο ως προς τη βαριά βιομηχανία όσο και ως προς άλλες εταιρείες. Η Chartis έχει δημιουργήσει το πακέτο EnviroSolutions, που καλύπτει πιθανό ατύχημα, αλλά και τη σταδιακή μόλυνση που μπορεί να λαμβάνει χώρα για χρόνια, τις αστικές ευθύνες, την ασφάλεια περιουσίας μέσα στην ίδια την εγκατάσταση και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Το video με την ομιλία του κ. Κ. Βούλγαρη μπορείτε να δείτε εδώ