ΕΕ: Τέλος στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας

Με τα μέτρα για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην κινητή τηλεφωνία αναμένεται να δοθεί από την ΕΕ τέλος στους «φουσκωμένους λογαριασμούς» λόγω των τελών περιαγωγής. 

Με νέους κανόνες για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη επιδιώκεται η δραστική μείωση των τελών περιαγωγής.
Αναμένεται ότι οι κανόνες αυτοί θα βοηθήσουν να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ για μια ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών μέχρι το 2015, ώστε να εξαλειφθούν οι μεγάλες διαφορές μεταξύ εγχώριων κλήσεων και διεθνών κλήσεων με περιαγωγή. 

Η πρόταση εστιάζει στην κύρια αιτία των υψηλών τελών περιαγωγής, δηλαδή την έλλειψη ανταγωνισμού, ανοίγοντας την αγορά σε περισσότερες εταιρείες και αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών.

“Θα μειώσει επίσης αμέσως το κόστος περιαγωγής δεδομένων, ενός τομέα που αποφέρει τεράστια κέρδη στις εταιρείες”, δήλωσε η αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο επίτροπος Νέιλι Κρους.

Σύμφωνα με τους κανόνες της πρότασης, οι εγχώριες εταιρείες θα πρέπει να επιτρέπουν σε άλλους παρόχους την πρόσβαση στα δίκτυά τους με ρυθμιζόμενες τιμές χονδρικής.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να μπορούν να αντικαθιστούν τον εθνικό τους πάροχο με άλλον πάροχο υπηρεσιών περιαγωγής. Η αντικατάσταση θα γίνεται αυτόματα, χωρίς αλλαγή του αριθμού κλήσης ή της κάρτας SIM.

Μέγιστη τιμή περιαγωγής δεδομένων
Η ευκολότερη πρόσβαση και η μεγαλύτερη επιλογή θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τις τιμές, αλλά θα χρειαστεί καιρός γι’αυτό.  Προς το παρόν χάρη στη μέγιστη τιμή περιαγωγής δεδομένων θα μειωθούν τα τέλη σε 90 λεπτά το πολύ ανά megabyte (MB) από τον Ιούλιο 2012, και θα φθάσουν τα 50 λεπτά μέχρι τον Ιούλιο 2014.

Το 2010 οι καταναλωτές πλήρωναν κατά μέσο όρο 1,06 ευρώ ανά MB για να τηλεφορτώσουν δεδομένα σε άλλη χώρα της ΕΕ, ενώ οι τιμές έφθαναν και τα 12 ευρώ ανά MB σε κάποιες περιπτώσεις. 

Με τον καθορισμό μέγιστης τιμής δεδομένων ολοκληρώνεται η ρύθμιση τιμών που περιλαμβάνει επίσης τιμές για τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα: 35 λεπτά ανά λεπτό για τις εξερχόμενες κλήσεις και 11 λεπτά για τις εισερχόμενες. Αυτή η ρύθμιση λήγει τον Ιούνιο 2012 και αναμένεται να επεκταθεί μέχρι τα μέσα του 2016. 

Οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται από τους “φουσκωμένους λογαριασμούς” βάσει κανόνα σύμφωνα με τον οποίο ο λογαριασμός του κινητού τους στο εξωτερικό θα περιορίζεται στα 50 ευρώ, εκτός αν έχουν συμφωνήσει ρητά για διαφορετικό όριο.

Οι σημερινές μέγιστες τιμές χονδρικής, δηλαδή τα ποσά που χρεώνουν οι εταιρείες για τη χρήση των δικτύων τους από ανταγωνιστές, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι το 2022.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι χάρη στους κανόνες αυτούς θα υπάρξουν καινοτόμες διασυνοριακές προσφορές και τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις μέγιστες τιμές ασφαλείας. 

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή