Δημήτρης Ζορμπάς: Ο οραματιστής της κοινωνικής οικονομίας

Με αισθητή την αποδοχή από τους συναδέλφους του, η οποία αποτυπώνεται και με την ανάδειξή του σε καίρια όργανα της ασφαλιστικής αγοράς, ο Δημήτρης Ζορμπάς ανήκει στην ώριμη γενιά των εκπροσώπων του ελληνικού ασφαλιστικού κλάδου, που σήμερα καλούνται να δώσουν ώθηση στο θεσμό και να συντελέσουν στην ομαλή μετάβασή του στο περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και των πολλαπλών και αυστηρών κανόνων λειτουργίας.

Με επιστημονική κατάρτιση, διάθεση για δουλειά, ιδέες, αλλά και βεβαιωμένη επαγγελματική αναγνώριση, ο κ. Ζορμπάς εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο από αυτόβουλη προθυμία, που είναι χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας του, όσο και από τις πολλές και διαφορετικές θέσεις ευθύνης που κατέχει: Πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου, πρόεδρος της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, πρόεδρος της Επιτροπής Ατυχημάτων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συνεταιριστικών Ασφαλιστικών Εταιρειών Ευρώπης (AMICE) και, φυσικά, Γενικός Διευθυντής της ελληνικής Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής.

Είναι προφανές ότι, μέσα από τις δαιδαλώδεις υποχρεώσεις του, οι προκλήσεις είναι πολλές και τα μέτωπα ανοικτά για τον Δημήτρη, ο οποίος δεν δείχνει να κουράζεται, αλλά αντιθέτως εργάζεται εθελοντικά και με σθένος σε ό,τι – κατά την άποψή του – χρειάζεται ανανέωση.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, συχνά η διάθεσή του για δουλειά και ταυτόχρονα για την πρόοδο των θεσμών και των ασφαλιστικών θεμάτων, οφείλεται, εν πολλοίς, στη διαρκώς εμπλουτιζόμενη εμπειρία που αποκτά συμμετέχοντας στην AMICE, στην οποία οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών ασφαλιστικών από όλο τον κόσμο καταγράφουν τις διεθνείς εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, συζητούν, μελετούν όλες τις τάσεις και παράλληλα καταλήγουν και σε συμπεράσματα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τόσο πηγή γνώσης όσο και γενεσιουργό αιτία του να επιθυμεί να μεταφέρει τις εξελίξεις και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, την οποία και θεωρεί κομμάτι της ζωής του.

Και πράγματι ο Δημήτρης έχει διανύσει μεγάλο διάστημα σε αυτήν την αγορά, που αποτέλεσε ουσιαστικά την ευκαιριακή αρχή της επαγγελματικής του ζωής, αλλά στη συνέχεια έγινε δομικό συστατικό της καθημερινότητάς του. Η ιστορία του είναι απλή και συνεχίζεται πάντα με τον ίδιο ταπεινό τρόπο που πηγάζει από αυτό που ο ίδιος θεωρεί πεμπτουσία της συμπεριφοράς, λέγοντας ότι «η απλότητα έχει δύναμη και ομορφιά».
 
Ο Δημήτρης Ζορμπάς γεννήθηκε στη Νεμέα Κορινθίας, μεγάλωσε εκεί και ήλθε στην Αθήνα όπου και τελείωσε τις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου σε σχολείο της Κυψέλης, δουλεύοντας παράλληλα. Βέβαια, εκείνες τις εποχές, είχε το όνειρο να γίνει μαθηματικός και του περνούσε από το μυαλό και το ενδεχόμενο να εργαστεί σε κάποια τράπεζα. Ωστόσο, οι συνθήκες τα φέρνουν αλλιώς. Έτσι, όταν πέρασε στο πανεπιστήμιο, στο Οικονομικό της Νομικής, αναζήτησε μια εργασία που θα ταίριαζε στις σπουδές του. Τότε τού «άνοιξε» η πόρτα και από τον πρώτο χρόνο της φοίτησής του ξεκίνησε να εργάζεται στη Συνεταιριστική Ασφαλιστική ως βοηθός λογιστή. Αυτό ήταν και η συγκυρία για να ξεκινήσει να χτίζει την επαγγελματική του πορεία. 

Σταδιακά, από το λογιστήριο πέρασε και στους άλλους κλάδους, όπου ανέλαβε βοηθός προϊσταμένου και συνέχισε. Το 1994 ορίστηκε από την εταιρεία ως υπεύθυνος για να συνεργαστεί με έναν Ιταλό συνάδελφό του, προκειμένου να εκπονήσουν μελέτη για τη συνεργασία της Συνεταιριστικής Ελλάδος με τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς ήταν η εποχή που οι συνεταιριστικές από όλη την Ευρώπη έμπαιναν στο κεφάλαιο της ελληνικής συνεταιριστικής, όπου σήμερα κατέχουν και το 50%. 

Η ενασχόλησή του με τη μελέτη και η γνωριμία του με τους αλλοδαπούς «πάρτνερ» αποτέλεσε και το όχημα για να αναλάβει το 1977 τη θέση του γενικού διευθυντή της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής Ελλάδος, καθώς, όταν αποχώρησε ο μέχρι τότε διευθυντής κ. Νίκος Γεωργακόπουλος, οι εταίροι γνώριζαν καλά τον Δημήτρη, είχαν συνεργαστεί μαζί του και φυσικά τον πρότειναν για να αναλάβει τη θέση του. Από τότε μέχρι σήμερα, ο κ. Ζορμπάς ηγείται της ελληνικής επιχείρησης και όλα αυτά τα χρόνια επιχειρεί να αναπτύξει στην ελληνική αγορά όλα όσα θεωρεί πολύ σημαντικά για την κοινωνία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και που αποτελούν τη βάση της συνεταιριστικής ιδέας και επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά τα χρόνια ο Δημήτρης δε σταμάτησε να εκπαιδεύεται επί των ασφαλιστικών θεμάτων. 

Πηγαίνει στο εξωτερικό, όπου με τους άλλους «συνεταιριστές» μελετούν τον κλάδο, και φυσικά συμμετέχει στα ελληνικά δρώμενα μέσω των θέσεων που προαναφέραμε ότι κατέχει. Πιστεύει ακράδαντα ότι η ελληνική αγορά έχει δυνατότητες να προχωρήσει και επίσης θεωρεί ότι έχει καλά στελέχη και καταρτισμένους επαγγελματίες. Ωστόσο, εκτιμά ότι χρειάζονται αλλαγές, όπως για παράδειγμα στο Επικουρικό Κεφάλαιο, του οποίου είναι και πρόεδρος. Ακόμα θεωρεί απαραίτητο να εφαρμοστεί και ένα σύστημα αντικειμενικοποίησης των ζημιών. Βέβαια το μεγάλο του όνειρο, που όπως αναφέρει δε θα σταματήσει ποτέ να το διεκδικεί, είναι να πρωταγωνιστήσουν και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλο τον άλλο κόσμο, οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις Κοινωνικής Οικονομίας. 

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η σκέψη του όσον αφορά στο δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς υποστηρίζει ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία θα πρέπει να δουλέψουν με κοινωνικά κριτήρια και αγαστή συνεργασία με τα συνδικάτα, τις ασφαλιστικές εταιρείες και το κράτος. Μπορεί κάποιες φορές, ανάμεσα στους συναδέλφους του, να μοιάζει αιρετικός. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένας εκπρόσωπος της νατουραλιστικής άποψης της ζωής και οραματιστής της κοινωνικής οικονομίας.