Παραμένει σε ανοδική τροχιά το ευρώ

Με την επίλυση του ελληνικού προβλήματος να παίρνει παράταση αφού «πέρασε» η γερμανική επιμονή για σύγκλιση των ευρωπαίων ηγετών όταν επιτευχθεί συμφωνία για το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας, η Ιταλία επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο μετά τη σημερινή «ακριβή» δημοπρασία ομολόγων, η οποία στάθηκε ικανή να περιορίσει τα κέρδη της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. 

Στις ΗΠΑ ανοδικά κινούνται τα futures των δεικτών μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της JPMorgan (αύξηση 13% στα καθαρά κέρδη) με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στις πωλήσεις λιανικής.

Στο 2,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη, στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο. Στον απόηχο της χωρίς εκπλήξεις ανακοίνωσης, το ευρώ δεν έδειξε να επηρεάζεται, διατηρώντας τα κέρδη του έναντι του δολαρίου αφού οι χθεσινές εξελίξεις (Bernanke, Moody’s) εξακολουθούν να ευνοούν το κοινό νόμισμα.

Ωστόσο, η αγορά συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον που επηρεάζει σημαντικά την κατεύθυνση της ισοτιμίας.

Αφορμή στάθηκε η καταστροφική δημοπρασία ομολόγων στην Ιταλία ως προς την αύξηση του κόστους δανεισμού, αν και η ζήτηση ήταν ισχυρή. Ειδικότερα, άντλησε 1,25 δισ. ευρώ από τη δημοπράτηση 5ετών ομολόγων με μέση απόδοση στο 4,93% πάνω από το 3,9% αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας. Ωστόσο, ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,93, σε υψηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα. Επίσης, άντλησε 1,716 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 15ετών ομολόγων με επιτόκιο 5,9%. Αμέσως μετά την ανακοίνωση το κοινό νόμισμα «έχασε» προσωρινά τα 1,42 δολάρια. Η ιταλική κυβέρνηση έχει ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία προκειμένου να προχωρήσει με την ψήφιση του 4ετούς προγράμματος λιτότητας.

Ένας τρίτος γύρος μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στην αμερικανική οικονομία, ενδεχόμενο «ανοιχτό» σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις Bernanke, θα μείωνε τις αποδόσεις των assets που συνδέονται με το δολάριο, καθιστώντας το αμερικανικό νόμισμα λιγότερο ελκυστικό. Οι ισχυρές ρευστοποιήσεις στο δολάριο βοήθησαν τα commodity currencies (δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας) να αδράξουν την ευκαιρία ακολουθώντας ανοδική πορεία με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να σκαρφαλώνει σε νέο ρεκόρ έναντι του δολαρίου στα 0,8507 και σήμερα να επιδεικνύει σημαντικές αντοχές πάνω από το επίπεδο του 0,84.

Το πρωί το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας έναντι ενός καλαθιού έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί στις 74,690 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,6% από το υψηλό 4μήνου που σημείωσε πριν από 2 ημέρες. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου στο 0,8080, ενώ υποχώρησε και έναντι του γιεν στα 78,67.

Πριν από λίγο ο δείκτης του δολαρίου βρέθηκε να ενισχύεται οριακά στις 75,05 μονάδες. Η στερλίνα ενισχύεται έναντι του δολαρίου στο 1,6122. Ανοδικά διαπραγματεύεται το ελβετικό φράγκο με την ισοτιμία USD/CHF να διαμορφώνεται στο 0,8156, ενώ κέρδη καταγράφει η ισοτιμία USD/JPY πάνω από τα 79,00. Το ευρώ ενισχύεται στα 1,4194 δολάρια.