Η Τράπεζα Πειραιώς βελτιστοποιεί την διαχείριση πιστωτικού κινδύνου

Η αυστηρή και ακριβής διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα περιορισμού της έκθεσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε αυτόν,  ιδιαίτερα στην παρούσα, απαιτητική, ευμετάβλητη και μη ασφαλή οικονομική περίοδο.
Χρησιμοποιώντας τη λύση SAS Credit Scoring for Banking, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς υποστηρίζει με αποτελεσματικότερο τρόπο τις αποφάσεις που αφορούν στην πιστοληπτική του ικανότητα ενώ παράλληλα εξοικονομεί σημαντικό χρόνο και χρήμα.

Με τη βοήθεια της SAS, ηγέτιδας στο χώρο του λογισμικού και των υπηρεσιών επιχειρηματικών analytics, η Τράπεζα κατάφερε να εκσυγχρονίσει και να αυτοματοποιήσει τη συλλογή και διαχείριση των δεδομένων που αφορούν στον κίνδυνο, να βελτιστοποιήσει το μοντέλο ανάπτυξης και να παραδίδει ταχύτερες και πιο ακριβείς αναφορές.

“Mε τη SAS κατορθώσαμε να επιτύχουμε σημαντικές οικονομίες κλίμακας όσον αφορά τους πόρους, το κόστος του προσωπικού και το χρόνο”, δήλωσε η κ. Τούλα Ευθυμίου, Διευθύντρια Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου και Κεφαλαιακής Διαχείρισης του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. “Πλέον είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε μοντέλα αξιολόγησης αιτήσεων (scorecards) τουλάχιστον 30% γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον, η συνολική οικονομική ανάλυση είναι σε σημαντικό βαθμό λιγότερο χρονοβόρα.”

Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έπρεπε να προστατευτεί από επικίνδυνα πιστωτικά ανοίγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες επισφαλείς απαιτήσεις και καταγγελίες/διαγραφές. Η Τράπεζα αναζητούσε την τεχνολογία που θα βοηθούσε άμεσα και με ακρίβεια στον καθορισμό του σωστού επιπέδου έκθεσης για να αποφευχθεί η απώλεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και εσόδων.

“Η νέα αυτοματοποιημένη λύση αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς απλοποιεί τις διαδικασίες υποβολής αναφορών, έτσι ώστε να διανείμει πιο ακριβή και, κρίσιμη για τη λήψη αποφάσεων, ευφυΐα” τόνισε η κ. Ευθυμίου. “Η SAS παρέχει μια ενιαία, ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τη στατιστική ανάλυση, την άντληση, συλλογή και διαχείριση των δεδομένων, την υποβολή αναφορών και την ανάπτυξη μοντέλων. Ως αποτέλεσμα, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει ενισχύσει την ήδη εξέχουσα θέση του στο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.”

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου και Κεφαλαιακής Διαχείρισης του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, με επικεφαλή την κ. Ευθυμίου, χρησιμοποιεί τη λύση της SAS για την ανάπτυξη και υλοποίηση μεθοδολογιών που συνδέουν την πιστωτική απόδοση με την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά του οικονομικού κύκλου. Αυτό επιτρέπει στην Τράπεζα να διαχειρίζεται προληπτικά τους πιστωτικούς κύκλους, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες.

“Η SAS παρέχει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον για τον έλεγχο του πιστωτικού κινδύνου”, επεσήμανε η κ. Ευθυμίου. “Πλέον μπορούμε να εκτελούμε διαδικασίες που περιλαμβάνουν άντληση δεδομένων, προηγμένη στατιστική ανάλυση και ανάπτυξη μοντέλων γρήγορα και με ακρίβεια, προκειμένου να αξιολογούμε και να ελέγχουμε τον κίνδυνο στα υφιστάμενα πιστωτικά χαρτοφυλάκια. Μέσω της πρόσβασης και συλλογής επιχειρηματικών δεδομένων, αλλά και της προγνωστικής ανάλυσης,θα είμαστε σε θέση να κατανοούμε καλύτερα τα ειδικά χαρακτηριστικά που αφορούν στον κίνδυνο, αλλά και εκείνα που συνδέονται με την εγκληματικότητα, τις επισφαλείς απαιτήσεις και τις ανεκπλήρωτες οφειλές.”

Σε συνέχεια της επιτυχημένης υλοποίησης, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λύση της SAS και σε άλλα τμήματα της Τράπεζας.

“Tα στελέχη του τμήματός μου έχουν πραγματικά αγκαλιάσει τη λύση της SAS και είναι ενθουσιασμένοι με την ευχρηστία και την ταχύτητά της,” τόνισε καταλήγοντας η κ. Ευθυμίου. “Είναι δε πρόθυμοι να επεκτείνουν την τεχνογνωσία τους πάνω στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Μάλιστα, διερευνώντας τις νέες ενότητες των analytics στην πλατφόρμα, αρκετοί ανακάλυψαν νέους τρόπους που συμβάλλουν στην ταχύτερη υποστήριξη λήψης αποφάσεων από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη”.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Πέππας, Country Manager της SAS Ελλάδος & Κύπρου, τόνισε: “Είμαστε υπερήφανοι που ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ελλάδα, όπως ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, επέλεξε τη λύση SAS Credit Scoring for Banking, η οποία αποτελεί μια ολοκληρωμένη, ανοιχτή, ευέλικτη και επεκτάσιμη πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων, ανάλυσης πιστωτικού κινδύνου και υποβολής αναφορών. 

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική αποτελεί επιστέγασμα της μακρόχρονης εμπειρίας και τεχνογνωσίας της SAS στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο, με εκατοντάδες υλοποιήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και, ως εκ τούτου, είμαστε βέβαιοι ότι, εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, θα συνδράμει σημαντικά στη μείωση της αβεβαιότητας, στην ακριβή πρόβλεψη των μεγεθών και στη βελτιστοποίηση της απόδοσης της Τράπεζας Πειραιώς, γεγονότα που θα ωφελήσουν τόσο την ίδια όσο και τους πελάτες της”.