Η υποβάθμιση της Ιρλανδίας «πρεσάρει» την αγορά

Ανάσες πήρε χθες η αγορά με τις περισσότερες επενδύσεις που συνδέονται με το ρίσκο να ανακάμπτουν από τα ημερήσια χαμηλά. Ωστόσο, τις προσπάθειες ανάκαμψης «φρέναρε» η υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τον οίκο Moody’s λίγο πριν το κλείσιμο της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς. 

Νωρίτερα η φημολογία «παρέμβασης» της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων για λογαριασμό της Κίνας ευνόησε τα νομίσματα υψηλού ρίσκου, αν και ελλείψει σημαντικού κινήτρου η αντίδραση ήταν περιορισμένη σε έκταση και διάρκεια. Άλλωστε οι επενδυτές εξακολουθούν να μην πείθονται από τις προσπάθειες των ευρωπαίων αξιωματούχων να κατευνάσουν τις ανησυχίες για διάχυση της κρίσης χρέους.

Η σημερινή ημέρα βρήκε την αγορά να διανύει σταθερότερη πορεία μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ στην Κίνα, το οποίο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ενισχύοντας κατά κάποιο τρόπο τη διάθεση για ρίσκο και αντισταθμίζοντας τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Αυστραλία.

Το επιχείρημα που πρόβαλλε η Moody’s για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας στη βαθμίδα “junk” ήταν ότι το χρέος της χώρας δεν θα βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα μετά το πέρας του πακέτου διάσωσης, προειδοποιώντας για την ανάγκη ύπαρξης και νέου πακέτου. Ο οίκος επισήμανε ακόμα τη σημασία του προγράμματος δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων λόγω της «αδύναμης εικόνας της ιρλανδικής οικονομίας». Η υποβάθμιση της Ιρλανδίας κάθε άλλο παρά επουλώνει τις πληγές που άφησε στην αγορά ο πρόσφατος πανικός από την κατάσταση στην Ιταλία.

Εικόνα ισορροπίας φαίνεται να επικράτησε στους κόλπους της FOMC κατά την πρόσφατη συνεδρίαση για τα επιτόκια, όπως αποκάλυψαν χθες τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Αν και υπήρξαν Κεντρικοί Τραπεζίτες που τάχθηκαν υπέρ των πρόσθετων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, άλλοι διαπίστωσαν ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί μια πιο «σφιχτή» πολιτική λόγω του αυξημένου πληθωριστικού ρίσκου. Σημαντική εξέλιξη ήταν η ύπαρξη ενός συντονισμένου σχεδίου απόσυρσης των μέτρων στήριξης όταν ο χρόνος και οι συνθήκες το επιτρέψουν. Πάντως, ένα μέλος της FOMC δεν στήριξε το συγκεκριμένο σχέδιο. Τα πρακτικά έδειξαν ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Fed είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών βάσει του επίσημου πληθωρισμού και όχι του δομικού πληθωρισμού.

Στην πορεία της ημέρας αναμένουμε και νέες επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων για την εξομάλυνση της κατάστασης πανικού στις αγορές. Εντωμεταξύ η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί σήμερα στην ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, στο Κογκρέσο, καθώς και οι ομιλίες των μελών της Fed, Rosengren και Fisher.

Αναφορικά με το ζήτημα αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους, ο αμερικανικός πρόεδρος Obama άσκησε χθες νέες πιέσεις για την επίλυσή του έως την καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου. Τόνισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί δαπάνες για την κοινωνική ασφάλεια την επόμενη ημέρα αν το ανώτατο όριο χρέους δεν αυξηθεί. Πρόκειται για μια επίπονη προσπάθεια πολλών εβδομάδων να πειστεί το Κογκρέσο, γλιτώνοντας τις ΗΠΑ από τη στάση πληρωμών.

Αν και διατηρείται η ζήτηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των βασικότερων ανταγωνιστικών νομισμάτων, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν νομίσματα όπως το ελβετικό φράγκο και το γιεν, τα οποία έχουν ενισχυθεί και έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Οι ισοτιμίες USD/CHF και EUR/CHF διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά, ενώ το ζεύγος USD/JPY διέσπασε το επίπεδο του 79,50 προς τα κάτω και το ζεύγος EUR/JPY διαπραγματεύεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 110.00.

Στο οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας ξεχωρίζει η ανακοίνωση των τιμών χονδρικής στη Γερμανία, οι τιμές παραγωγού στην Ελβετία, τα στοιχεία απασχόλησης στη Βρετανία και η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη. Τα futures των δεικτών στη Wall Street και το πετρέλαιο σταθεροποιούνται , ενώ ο χρυσός εξακολουθεί να ενισχύεται μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.