Το Eurogroup δεν έπεισε την αγορά

Με διάχυτη απαισιοδοξία ξεκίνησε η εβδομάδα επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο των νομισμάτων που σχετίζονται με το ρίσκο καθώς κλιμακώθηκαν οι ανησυχίες για διάχυση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ιταλία, στον «προθάλαμο» και της υπόλοιπης Ευρωζώνης. 

Τα ομόλογα της περιφέρειας συνέχισαν να διευρύνονται, ενώ το κλίμα επιδείνωσε περαιτέρω η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo μετά από απώλειες 6,35%. Άκαρπη απέβη η προσπάθεια των ευρωπαίων αξιωματούχων να κατευνάσουν τις ανησυχίες με τα συμπεράσματα του Eurogroup για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης να μην βρίσκουν καμία ανταπόκριση.

Από τεχνικής άποψης, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνέχισης των ρευστοποιήσεων στα νομίσματα που συνδέονται με το ρίσκο μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα στοιχίσει πολύ στην ομάδα των commodity currencies (Δολάρια Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας), τα οποία είχαν ενισχυθεί σημαντικά τις προηγούμενες εβδομάδες. Και τα τρία νομίσματα διαπραγματεύονται κοντά σε πολυετή υψηλά ή σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και εκτίμησή μας είναι ότι θα βρεθούν εκτεθειμένα σε σφοδρό κύμα ρευστοποιήσεων. Δεδομένης και της αρνητικής εικόνας των μετοχών και των εμπορευμάτων, υπάρχουν αρκετά περιθώρια νέων απωλειών, με τις μετοχές να διαπραγματεύονται κοντά σε πολυετή υψηλά ακόμα και σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Επίσης, μέχρι πρότινος ισχυρή ήταν η άνοδος και στα εμπορεύματα.

Όλα τα παραπάνω ευνοούν νομίσματα όπως το δολάριο ΗΠΑ, το γιεν και το ελβετικό φράγκο, τα οποία αναμένεται να είναι και οι μεγαλύτεροι αποδέκτες κεφαλαιακών ροών. Ωστόσο, με τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας να μοιάζουν αβέβαιες και το ελβετικό φράγκο ήδη να διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα (νέο ιστορικό υψηλό έναντι του ευρώ χθες), το νόμισμα που θα επωφεληθεί ακόμα και της αναταραχής στην Ευρωζώνη είναι το δολάριο. Αν και θα αργήσει λίγο η ανάκαμψη των αμερικανικών αγορών, όταν τελικά αυτό συμβεί, θα συρρικνωθούν σημαντικά οι αποδόσεις των ομολόγων, προς όφελος του δολαρίου. Αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό νόμισμα δεν θα ενισχυθεί μόνο ως ασφαλές καταφύγιο, αλλά και λόγω της σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάκαμψης με τους επενδυτές που αναλαμβάνουν ρίσκο να δελεάζονται από την ανοδική προοπτική της αμερικανικής οικονομίας και τις αμερικανικές αποδόσεις.

Σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας με ομόφωνη απόφαση διατήρησε αμετάβλητο το εύρος του βασικού επιτοκίου στο 0% με 0,10%, όπως αναμενόταν. Ωστόσο, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οικονομία, τονίζοντας ότι οι ρυθμοί της οικονομικής δραστηριότητας έχουν επιταχυνθεί. Όμως, δεδομένης της πρόθεσης της Τράπεζας να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, δεν αναμένουμε αξιόλογη θετική αντίδραση σε αυτή την αναβάθμιση λόγω του μεγάλου βαθμού αβεβαιότητας στην αγορά.

Η αγορά αναμένει επίσημες, πειστικές ανακοινώσεις προκειμένου να μετριαστεί ο πανικός που έχει επικρατήσει από χθες. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, θα μιλήσει στο Κογκρέσο για τη νομισματική πολιτική την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ νωρίτερα αναμένονται τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Fed, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν τις μελλοντικές προθέσεις της. Επίσης, αναμένονται με ενδιαφέρον οι ομιλίες των Rosengren και Fisher της Fed.

Στο οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας, οι σημερινές ανακοινώσεις στην Ευρώπη ενδεχομένως να προκαλέσουν μεταβλητότητα στην αγορά. Συγκεκριμένα αναμένουμε τα στοιχεία πληθωρισμού στη Γαλλία και τη Γερμανία καθώς και στη Βρετανία. Ακόμα στη Βρετανία ανακοινώνεται το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τιμών κατοικιών. Τα futures των δεικτών στη Wall Street και το πετρέλαιο επεκτείνουν τις χθεσινές απώλειες, ενώ ο χρυσός σημειώνει οριακή πτώση αν και εξακολουθεί να λαμβάνει στήριξη από το ασταθές οικονομικό περιβάλλον.