Στροφή της αγοράς στα επενδυτικά καταφύγια

Τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή διέψευσαν τις όποιες ελπίδες για θετικό ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας, αυξάνοντας τα ερωτηματικά για την πορεία της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Σε γενικές γραμμές ανάλογη ήταν και η αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος, με τα νομίσματα επενδυτικά καταφύγια να επωφελούνται της εξασθένισης του ρίσκου. 

Το δολάριο ΗΠΑ έλαβε στήριξη στα χαμηλά, ενώ το ελβετικό φράγκο και το γιεν αναδείχτηκαν τα νομίσματα με τα υψηλότερα κέρδη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η αντίδραση της ισοτιμίας ευρώ-ελβετικό φράγκο, η οποία υποχώρησε προς την περιοχή του 1,8000, μόλις μια ανάσα από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, πιο εντυπωσιακή ήταν η έντονη ανοδική αντίδραση του ζεύγους δολάριο Νέας Ζηλανδίας-δολάριο ΗΠΑ σε νέο υψηλό επίπεδο πάνω από τα 0,8350 παρά τις ευρύτερες ρευστοποιήσεις στην αγορά που σχετίζονται με το ρίσκο. Η ενίσχυση των commodity currencies προβληματίζει στο υπάρχον επενδυτικό περιβάλλον καθώς αυτά τα ευάλωτα στο ρίσκο νομίσματα δεν επηρεάστηκαν από την επιδείνωση του επενδυτικού συναισθήματος. Όπως διαπιστώνεται, στην περίπτωση των δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, η ζήτηση για νομίσματα υψηλών αποδόσεων αντιστάθμισε τις ανησυχίες της αγοράς. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι σύντομα θα ανακοπεί η ανοδική πορεία και των δύο νομισμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα τοποθετήσαμε εντολή πώλησης στην ισοτιμία AUD/USD στο 1,0780 (και εντολή long στην ισοτιμία EUR/AUD στο 1,3260), αναμένοντας νέα υποχώρηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Μια διάσπαση κάτω του 1,0650 στην ισοτιμία AUD/USD, αναμένεται να οδηγήσει το ζεύγος χαμηλότερα στο επίπεδο του 1,0500. Μόνο μια ενίσχυση της ισοτιμίας πάνω από το επίπεδο του 1,0800 θα μας προβλημάτιζε.

Αν και το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εντός τις εβδομάδας υπάρχουν εξελίξεις που θα αποσπάσουν την προσοχή των traders. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke στο Κογκρέσο την ερχόμενη Τετάρτη, ειδικά μετά τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης της Παρασκευής. Με τη Fed να είναι απίθανο να προχωρήσει σε νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τη στάση που θα κρατήσει ο Bernanke μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της οικονομίας QE2. Επίσης, αυτή την εβδομάδα ξεκινά η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου στις ΗΠΑ, με την Alcoa να «ανοίγει» παραδοσιακά την αυλαία και τις Citi, JP Morgan και Google να ακολουθούν.

Εντωμεταξύ, το φλέγον ζήτημα του αμερικανικού χρέους αναμένεται να προκαλέσει νέα κύματα μεταβλητότητας στην αγορά. Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι το ανώτατο όριο χρέους θα πρέπει να αυξηθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου. Αν και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουν, επισήμανε ότι αν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία, το αμερικανικό χρέος θα καταστεί αυτομάτως υποψήφιο για υποβάθμιση από την ανώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. Ο αμερικανικός υπουργός Οικονομικών διέψευσε για ακόμα μια φορά τις φήμες που τον θέλουν να παραιτείται, τονίζοντας ότι θα είναι παρών στο «προσεχές μέλλον».

Η σημαντικότερη ανακοίνωση σήμερα έρχεται από την Γαλλία και τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής καθώς και από τον Καναδά με τα στοιχεία ανέγερσης νέων κατοικιών. Πτωτικά διαπραγματεύονται τα futures των δεικτών της Wall Street και το πετρέλαιο, ενώ ο χρυσός εξακολουθεί να επωφελείται ως εναλλακτική ασφαλής επένδυση.

Βασικά σημεία:
• Ενισχύονται τα νομίσματα-επενδυτικά καταφύγια λόγω εξασθένισης της διάθεσης για ρίσκο
• Προβληματίζει το ράλι του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας
• Προς τα ιστορικά χαμηλά το ζεύγος ευρώ-ελβετικό φράγκο
• Στο επίκεντρο η κατάθεση Bernanke την Τετάρτη
• Προειδοποίηση Geithner για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους πριν τον Αύγουστο