Ευνοούνται τα νομίσματα που συνδέονται με το ρίσκο

Τα νομίσματα που συνδέονται με το ρίσκο έχουν την ικανότητα να απορροφούν τις αρνητικές ειδήσεις, ενώ ανταποκρίνονται έντονα ανοδικά στις θετικές ειδήσεις. Η ανοδική αντίδραση αυτών των νομισμάτων πυροδοτήθηκε χθες από δύο παράγοντες: ο ένας αφορά στην ακλόνητη στις θέσεις της ΕΚΤ, η οποία δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παρά την έκταση που έχει λάβει η δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στα ενθαρρυντικά στοιχεία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ (ADP), τα οποία και προϊδεάζουν για θετικές μετρήσεις στη σημερινή ανακοίνωση των θέσεων εργασίας εκτός αγροτικού τομέα (NFP).

Ενώ τις περασμένες συνεδριάσεις οι μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων λόγω της κλιμάκωσης της αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, το ζεύγος ευρώ-ελβετικό φράγκο που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να υποχωρήσει, τελικά ενισχύθηκε σημαντικά, επιδεικνύοντας απάθεια μπροστά στα προβλήματα της Ευρωζώνης. Αναλυτής εκτιμά ότι η όποια συζήτηση για επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη μπορεί να εκλαμβάνεται ως θετικό σημάδι από την αγορά ως σύνολο, όχι όμως απαραίτητα και από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
 
 
Στις αρχές της εβδομάδας, εξετάσαμε την πιθανότητα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ να ευνοήσουν το δολάριο, με τη Fed να μην έχει άλλη επιλογή από την αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, στην παρούσα χρονική συγκυρία, η αγορά δεν είναι έτοιμη να δεχθεί αυτόν τον συσχετισμό και να αγοράσει δολάρια. Επομένως, το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να απομακρύνεται από το αμερικανικό νόμισμα και να στρέφεται σε νομίσματα υψηλότερων αποδόσεων κάθε φορά που τα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία είναι θετικά.

Αν και η Fed δεν έχει πολλά περιθώρια και κάποια στιγμή θα αυξήσει τα επιτόκια, οι επενδυτές φοβούνται αποτυχία αυτής της κίνησης και αντ’ αυτού επιλέγουν ελκυστικότερα νομίσματα. Φυσικά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τον παραπάνω συσχετισμό αν και αναμένουμε να επαληθευτεί βραχυπρόθεσμα. Προς το παρόν, υπερισχύουν οι αρνητικές για το αμερικανικό δολάριο εκτιμήσεις, τις οποίες στηρίζουν και οι πρόσφατες δηλώσεις μελών της Fed, των Fisher και Hoenig, οι οποίοι παρεκκλίνουν από τις μέχρι πρότινος σταθερές απόψεις τους για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Στο οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας ανακοινώνονται η ανεργία στην Ελβετία, το εμπορικό ισοζύγιο στη Γερμανία και ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Βρετανία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν, ωστόσο, τα στοιχεία απασχόλησης σε ΗΠΑ και Καναδά. Τα futures των δεικτών της Wall Street καθώς και τα commodities σταθεροποιούνται μετά το χθεσινό ράλι.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ισοτιμία NZD/USD, την οποία αξίζει να παρακολουθήσουμε σήμερα, έχοντας ανακάμψει πάνω από το επίπεδο του 0,8300. Εκτιμούμε ότι τα όποια κέρδη πάνω από αυτό το επίπεδο δεν είναι διατηρήσιμα. Επομένως, η πώληση του ζεύγους σε ανοδικές αντιδράσεις πάνω από το επίπεδο 0,8300 ενδεχομένως να αποβεί επιτυχημένη κίνηση. 

Σημαντικά στοιχεία:
• Στο 1,5% αύξηση τα επιτόκια η ΕΚΤ, «παράθυρο» για νέες αυξήσεις
• Τα θετικά στοιχεία απασχόλησης ADP προϊδεάζουν για αύξηση των θέσεων εργασίας εκτός αγροτικού τομέα
• Ισχυρή στήριξη στα νομίσματα που συνδέονται με το ρίσκο
• Τα θετικά «μάκρο» πιέζουν το δολάριο
• Υψηλά επίπεδα προσεγγίζει το δολάριο Νέας Ζηλανδίας πάνω από το 0,8300