Πτωτικά κινείται το ευρώ

Του Joel Kruger, Technical Strategist FXCM

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει σήμερα η αγορά μετά τη χθεσινή αργία στις ΗΠΑ οπότε και κυριάρχησαν χαμηλοί όγκοι συναλλαγών. Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν να υπερισχύει η διάθεση αποστροφής ρίσκου εις βάρος των νομισμάτων. Το ευρώ ήδη υποχωρεί κάτω από τα χαμηλά της Δευτέρας σε νέα διαδοχικά ημερήσια χαμηλά, ενώ οι σημερινές εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν περαιτέρω το κοινό νόμισμα.

Η πηγή της αντιστροφής τάσης είναι η Κίνα με τον οίκο Moody’s να διαπιστώνει πρόσθετο κυβερνητικό χρέος ύψους 540 δισ. δολαρίων, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στα επίσημα στοιχεία, ενώ προειδοποίησε για υποβάθμιση των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου σε αρνητικές. Την ίδια στιγμή έντονη είναι η φημολογία ότι η Κίνα θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Παραδοσιακά η αύξηση των επιτοκίων από την Κίνα επιδρά αρνητικά στη διάθεση για ρίσκο, επηρεάζοντας και τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη ενισχύουν το αρνητικό κλίμα. Τα γερμανικά δικαστήρια εκδικάζουν προσφυγές κατά της συμμετοχής της Γερμανίας σε σχέδια διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών, ενώ δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει προβεί στο ζήτημα της Ελλάδας στα ίδια λάθη με την περίπτωση της Αργεντινής.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, οι θετικές ανακοινώσεις στην Αυστραλία δεν ευνόησαν το τοπικό νόμισμα, το οποίο τελικά δέχεται πιέσεις λόγω του αρνητικού επενδυτικού συναισθήματος και των ρευστοποιήσεων που σχετίζονται με το ρίσκο. Η Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,75%, όπως αναμενόταν, αν και η απόφαση συνοδεύτηκε από πεσιμιστική ανακοίνωση για την πορεία της οικονομίας. Δηλώσεις του τύπου ότι το «ισχυρό» δολάριο Αυστραλίας «έχει αρνητική επίδραση» στην ανάπτυξη και ότι «η ανάπτυξη το 2011 θα είναι βραδύτερη από την αναμενόμενη», ασκούν πιέσεις στο δολάριο Αυστραλίας. 

Η τοποθέτησή μας στην ισοτιμία AUD/USD είναι short από χθες μετά και τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία, κι ενώ υπάρχουν ενδείξεις για υποχώρηση από τα επίπεδα εισόδου στο 1,0750. Ένα ακόμα νόμισμα που επηρεάζεται από τη διάθεση για ρίσκο και έχει υποστεί πιέσεις είναι το δολάριο Νέας Ζηλανδίας. Το νόμισμα διόρθωσε από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψε χθες έναντι του δολαρίου στο 0,8335. 

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο οι κυριότερες ανακοινώσεις είναι ο δείκτης PMI υπηρεσιών σε Βρετανία και Ευρωζώνη, οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη και οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ. Τα futures των δεικτών στη Wall Street κινούνται σταθεροποιητικά, ενώ πτωτική είναι η τάση στα εμπορεύματα.