«Σκαλώνει» και πάλι η Solvency ΙΙ

Νέα παράταση για την εφαρμογή της Solvency ΙΙ σχεδιάζει να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να σχηματίσουν τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.
 
Όπως αναφέρθηκε, χθες, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε από την EIOPA στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των τεστ αντοχής των ασφαλιστικών εταιρειών, οι αρμόδιοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μελετούν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν μια μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της Solvency II.
 
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της EIOPA δεν θέλησε να προσδιορίσει ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα της μεταβατικής περιόδου. Αρκέσθηκε μόνο να τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώκει να εφαρμόσει τη Solvency II το ταχύτερο δυνατό.
 
Αναφορικά με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να σχηματίσουν τα νέα εποπτικά κεφάλαια, επισημάνθηκε ότι αυτά προκαλούνται από τις αρνητικές εξελίξεις στους μετοχικούς τίτλους, από τα επιτόκια και από την έκθεση των εταιρειών στα κρατικά ομόλογα.
 
Υπενθυμίζεται ότι ενώ αρχικά η Solvency II ήταν να εφαρμοστεί το Νοέμβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Αρχή έδωσε παράταση δύο μηνών μεταφέροντας την ημερομηνία εφαρμογής στην 1η Ιανουαρίου 2013, και πλέον εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει και μια μεταβατική περίοδο, που δεν αποκλείεται να είναι άτυπη.