Με κέρδη «ανοίγει» το γ’ τρίμηνο για το ευρώ

Αμείωτη παραμένει η διάθεση για ρίσκο όπως φάνηκε και από τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν χθες οι δείκτες στη Wall Street κατά τη λήξη του τριμήνου που συνέπεσε και με την εκπνοή του QE2. Μάλιστα αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα των αγορών θα είναι καλύτερη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εκτός από το ζήτημα της Ελλάδας, που αποτέλεσε και την κινητήριο δύναμη των αγορών, το επιχειρηματικό βαρόμετρο του δείκτης Chicago PMI στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε στις 61,1 μονάδες αναπτερώνοντας το ηθικό των επενδυτών.

Οι δείκτες Dow Jones, Nasdaq και S&P 500 έκλεισαν με άνοδο 1,25%, 1,21% και 1,01% αντίστοιχα. Στην Ασία, ο Nikkei 225 σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 2 μηνών, με κέρδη 0,5%.Κέρδη 1,5% σημείωσε και ο Hang Seng. Ωστόσο, η επιδείνωση της μεταποίησης στην Κίνα αντέστρεψε το θετικό κλίμα, επηρεάζοντας αρνητικά εμπορεύματα και κεφαλαιαγορές. Ο Shanghai Composite έχασε τα αρχικά κέρδη του, ενώ και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε πτώση 0,6%.

ΕΥΡΩ: Η χθεσινή ψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου ανανέωσε την αισιοδοξία των επενδυτών, προσφέροντας ανακούφιση ως προς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ένα ακόμα εμπόδιο ξεπεράστηκε και αυτό αντικατοπτρίστηκε στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, η οποία και συνέχισε να ενισχύεται ξεπερνώντας πάλι το 1,4500. Το Eurogroup της Κυριακής αναμένεται να προσφέρει νέα στήριξη στην ισοτιμία, ενώ ένα απρόσμενα αρνητικό γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει πτωτικά το ευρώ. Έτσι, το κοινό νόμισμα έχει βάλει πλώρη για εβδομαδιαία κέρδη έναντι 12 εκ των 16 συνολικά ανταγωνιστικών νομισμάτων με την προσοχή να στρέφεται την ερχόμενη εβδομάδα στην ΕΚΤ. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,4530.

 ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ: Η Ελλάδα εξακολουθεί να διαμορφώνει στο μεγαλύτερο βαθμό την επενδυτική διάθεση για ρίσκο με το δολάριο να ζημιώνεται έναντι του ευρώ. Χθες ο δείκτης δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar Index κατέγραψε τη χειρότερη απόδοση σε διάστημα ενός μήνα, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 9.600 μονάδων. Θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τις αιτίες αυτής της εικόνα των δολαρίου στην θετική επενδυτική διάθεση που οδήγησε τον δείκτη S&P 500 στην πιο «επιθετική» ανοδική αντίδραση από τον Σεπτέμβρη, αλλά και στην άνοδο του γιεν, ως το δημοφιλέστερο νόμισμα χρηματοδότησης. Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από την εκπνοή του QE2. 

Δεδομένου ότι η Fed θα συνεχίσει με κάποιον τρόπο να ενισχύει την οικονομία διατηρώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, δεν αναμένουμε άνοδο του δολαρίου σήμερα. Η συζήτηση για ενδεχόμενη αύξηση μπορεί να ξεκινήσει δειλά δειλά εντός του 2011- αν και στην πράξη είναι απίθανη μια αύξηση πριν το 2012-δίνοντας στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα.

ΣΤΕΡΛΙΝΑ: Απογοητευτική ήταν η εικόνα του βρετανικού νομίσματος, το οποίο δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική πορεία του ευρώ. Υποχώρησε σε χαμηλά 15 μηνών έναντι του κοινού νομίσματος μετά την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τα σχόλια του Fisher της BoE που υπενθύμισαν ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη ορθώνει εμπόδια στην ανάπτυξη. Σήμερα η στερλίνα ενισχύεται έναντι του δολαρίου στο 1,6089, ενώ εξακολουθεί να υποχωρεί έναντι του ευρώ στο 0,9036.

ΓΙΕΝ: Κακή ήταν η απόδοση του ιαπωνικού νομίσματος αυτή την εβδομάδα, με το τέλος της να βρίσκει το νόμισμα αδύναμο έναντι 15 από τα συνολικά 16 νομίσματα. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς θα πρέπει να στηρίξει την οικονομία με μια υποστηρικτική πολιτική. Η ισοτιμία δολαρίου-γιεν διαμορφώνεται στα 80,655 με άνοδο του δολαρίου.

ΧΡΥΣΟΣ: Με τις κρίσιμες ψηφοφορίες της Ελλάδας να βρίσκονται στο πρόσφατο παρελθόν, ο χρυσός αναζητά να αντλήσει μακροπρόθεσμη στήριξη από τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας. Η ζήτηση δεν είναι ικανή να οδηγήσει το πολύτιμο μέταλλο πολύ πάνω από τα 1.500 δολάρια/ουγγιά με την τιμή spot να διαπραγματεύεται σήμερα με μικρές μεταβολές.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Το πετρέλαιο έχασε τα εβδομαδιαία κέρδη του μετά τα στοιχεία επιβράδυνσης της μεταποίησης στην Κίνα, κι ενώ οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει 30 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματά τους στο πλαίσιο σχεδίου της ΙΕΑ για τη σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ενέργειας. Την ίδια στιγμή αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του OPEC κατά 210.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Χθες τα συμβόλαια Αυγούστου σκαρφάλωσαν στα 95,42 δολάρια/βαρέλι, ενώ σήμερα το αργό υποχωρεί κάτω από τα 95 δολάρια.