back to top
13.9 C
Athens
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

Αποκαλυπτική έρευνα: Ασφαλιστικός κλάδος, κρίση του 2008 και πανδημία

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα για την περίοδο της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στον ασφαλιστικό κλάδο διεξήγαγε η Swiss Re

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά της δυναμικής του κλάδου παγκοσμίως, την περίοδο που διανύουμε. Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο της Swiss Re AG, ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος είναι έτοιμος να ανακάμψει πιο γρήγορα και πιο δυναμικά από την πανδημία συγκριτικά με την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2008, παρά τα εμπόδια όπως τα χαμηλά επιτόκια και ο κίνδυνος πληθωρισμού.

- Advertisement -

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση, η πανδημία δεν εξασθένισε τη συνολική κεφαλαιοποίηση ή την οικονομική ισχύ των ασφαλιστών, γεγονός που επιτρέπει στις εταιρείες να καταγράφουν νέες καλύψεις και να αυξάνουν τα έσοδά τους, δήλωσε ο οικονομολόγος Thomas Holzheu στο Reuters.

Η υπογραφή νέων συμβολαίων ήταν πιο δύσκολη το 2009 και το 2010, όταν οι ασφαλιστές είχαν πληγεί από τις απώλειες κεφαλαίου, την αργή οικονομική ανάπτυξη και τα εξαντλημένα εισοδήματα.

- Advertisement -

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις και τα άτομα έχουν πλέον περισσότερα χρήματα χάρη στα κυβερνητικά προγράμματα τόνωσης και στήριξης της οικονομίας, ενώ παράλληλα η ανάγκη προστασίας έναντι κινδύνων έχει γίνει πιο ορατή και πιο επιτακτική, πρόσθεσε.

“Βλέπουμε μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική ζήτηση για ασφάλιση – πέρυσι, φέτος, και αναμένουμε και τα επόμενα χρόνια – σε σύγκριση με την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η βιομηχανία ήταν μέρος των ζητημάτων που είχαν ανακύψει με τις χρηματοπιστωτικές αγορές”, είπε.

Η άποψη της Swiss Re ευθυγραμμίζεται με άλλα σημάδια bullish. Οι παγκόσμιες εμπορικές τιμές ασφάλισης, για παράδειγμα, αυξήθηκαν 18% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο μεσίτης ασφαλειών Marsh McLennan Cos Inc (MMC.N) τον Μάιο.

Η Swiss Re δήλωσε ότι αναμένει ετήσια αύξηση για όλα τα ασφάλιστρα, όχι μόνο για εμπορικά, της τάξης του 3,3% φέτος και 3,9% το 2022, έπειτα από πτώση μόλις 1,3% πέρυσι.

Το 2008 η πτώση ανήλθε στο 3,7% ενώ καταγράφηκε βραδύτερη ανάκαμψη 0,5% και 2,1% το 2009 και 2010, αντίστοιχα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η NN Hellas άνοιξε τις πόρτες της σε φοιτητές μέσα από το Business Days 2025

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποδόμηση στερεοτύπων, με τα στελέχη της εταιρείας να αναδεικνύουν την καινοτομία και εξέλιξη του ασφαλιστικού κλάδου

Ασφαλιστικός κλάδος και βιωσιμότητα: Στρατηγικός σύμμαχος του τουρισμού στο συνέδριο «Tourism Ahead» του ΣΕΤΕ

Στην παρέμβασή της, η Ελ. Παπασπυροπούλου (EAEE) τόνισε πως ο ρόλος του κλάδου δεν εξαντλείται στην αποζημίωση μετά την επέλευση ενός κινδύνου

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Οι στόχοι της Swiss Re για το 2026

Εισαγωγή βιώσιμου ετήσιου προγράμματος επαναγοράς μετοχών – Η ΤΝ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Νέο Συνδικάτο από τα Lloyd’s – Πότε και πώς θα λειτουργήσει

Στο Συνδικάτο 2479 θα μετέχει η AIG, η οποία θα συνεργάζεται με την Amwins και funds υπό τη διαχείριση της Blackstone

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η Εθνική Ασφαλιστική ανακοινώνει την νέα σύνθεση του Διοικητικού...

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Μισθολογική διαφάνεια: Οι εργαζόμενοι αγνοούν τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία – Ταμπού οι συζητήσεις για τους μισθούς

Έρευνα του kariera.gr δείχνει πως η έλλειψη ενημέρωσης και η μυστικότητα περί τα μισθολογικά κυριαρχούν στην αγορά εργασίας

Χριστουγεννιάτικη «αγκαλιά» σε κοινωνικές δομές από το ΕΕΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Θέλουμε και είμαστε δίπλα στην κοινωνία, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και πίστης σε ένα καλύτερο αύριο»

MINETTA Driving Experience: Όταν η ασφαλής οδήγηση γίνεται βιωματική γνώση

Δηλώστε συμμετοχή στην κλήρωση για θεωρητικό και πρακτικό μάθημα ασφαλούς οδήγησης στην πίστα του Iaveris Park