Νέο «χτύπημα» δέχεται το δολάριο

Η εικόνα του δολαρίου από χθες έως και σήμερα δεν μας αφήνει περιθώρια να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα για την πραγματική τάση του νομίσματος. Με το ευρώ να έχει διαγράψει τα κέρδη του έναντι του δολαρίου και της στερλίνας την Παρασκευή, το δολάριο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση. 

Αυτή η έλλειψη ορμής αποδίδεται στην απουσία μιας σαφούς εικόνας ως προς την επενδυτική διάθεση για ρίσκο. Αναφερόμενοι στον δείκτη που αντανακλά το επενδυτικό συναίσθημα, τον S&P 500, κατάφερε να καλύψει τις απώλειες και να κλείσει κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,9%. 

Ωστόσο, αυτή η τάση δεν φαίνεται να έχει διάρκεια. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παρατηρούνται διακυμάνσεις στον συγκεκριμένο δείκτη μεταξύ των 1.300 και 1.260 μονάδων, «φρενάροντας» μια σημαντική και σταθερή ανοδική πορεία.

Το δολάριο πρέπει να αντιμετωπίσει την έλλειψη σαφούς τάσης ως προς τη διάθεση για ρίσκο που αποτελεί και από τους λίγους καθοριστικούς καταλύτες για την πορεία του. Η βελτίωση του δημοσιονομικού προβλήματος στην Ελλάδα προσφέρει προσωρινή μόνο ανακούφιση και δεν είναι αρκετή για να εδραιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη. 

Επομένως, το ενδιαφέρον μας θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, που προσφέρουν αρκετές ευκαιρίες ώστε τελικά να είτε να ενισχυθεί η διάθεση για ρίσκο είτε να τροφοδοτηθεί η αποστροφή ρίσκου. Εκτός από την κατάσταση στην Ευρωζώνη, σημαντικό είναι το γεγονός της εκπνοής του προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας QE2. Αυτό δεν σημαίνει ότι στροφή 180 μοιρών από τη Fed στο πρόγραμμα ρευστότητας των 600 δισ. δολαρίων. 

Η Fed θα σταματήσει να ενισχύει τον ισολογισμό της, διατηρώντας σταθερές τις καθαρές τοποθετήσεις της. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με την αγορά κρατικών ομολόγων θα επανεπενδύει σε αποπληρωμένα κεφάλαια τίτλων εξασφαλισμένων με υποθήκη, χωρίς να τροφοδοτεί το σύστημα με νέα κεφάλαια. Αυτή η στροφή της πολιτικής δεν εμπεριέχει ηθικό κίνδυνο ούτε έχει την ίδια βαρύτητα για την αξία του δολαρίου.

Ένα ακόμα γεγονός που επηρεάζει το επενδυτικό συναίσθημα είναι η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου. Οι επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το «φτηνό» δολάριο, την αξιοσημείωτη παγκόσμια ανάκαμψη, τις περικοπές δαπανών και την κυβερνητική στήριξη, ώστε να ενισχύσουν τα κέρδη τους. 

Η τάση αυτή αναμένεται να έχει συνέχεια. Η ανακοίνωση των εταιρικών μεγεθών ξεκινά σε μερικές εβδομάδες. Στο μεταξύ, η χθεσινή ανακοίνωση για το προσωπικό εισόδημα και τις δαπάνες απογοήτευσε. 

Η εγχώρια κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη τον Μάιο, σημειώνοντας τη χειρότερη απόδοση από τον Ιούνιο του 2010. Την ίδια στιγμή το μετά φόρων εισόδημα κατέγραψε την πιο αργή αύξηση σε ετήσια βάση από τον Μάιο του 2010.