Ράλι για το δολάριο ενόψει της εκπνοής του QE2;

Το επενδυτικό συναίσθημα προετοιμάζεται για μια μεγάλη επικείμενη αντιστροφή τάσης στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ενδεχομένως να βρεθεί σε μια διαδικασία συντονισμένων και ευρύτατων προσπαθειών μετακίνησης κεφαλαίων από τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου σε ασφαλή καταφύγια. Σε ποια πλευρά βρίσκεται το δολάριο σε αυτή την εξίσωση; Προς το παρόν βρίσκεται στον πυθμένα, αν και καταβάλλονται προσπάθειες ανάκαμψης από τα χαμηλά επίπεδα που κατέγραψε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αν και όταν αυτή η αντιστροφή τάσης στις αγορές τελικά πραγματοποιηθεί, το δολάριο θα είναι εκείνο που θα πρωταγωνιστήσει στην ανάγκη στροφής σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. 

Ο πιο αναγνωρίσιμος κίνδυνος είναι το ζήτημα της Ελλάδας. Όχι τόσο η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας και η επίδραση στις αγορές και το δολάριο, αλλά οι επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη και τις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές. Άλλωστε αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω στην κρίση του 2007/2008, δεν ήταν η αγορά των subprime που οδήγησε στην κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά ο πανικός των επενδυτών που ενθάρρυνε τη ρευστοποίηση κεφαλαίων. Στο ζήτημα της Ελλάδας έρχονται να προστεθούν σειρά ανησυχιών όπως: η προσπάθεια της Κίνας να «αποστραγγίζει» συνεχώς κεφάλαια από την εγχώρια αγορά , η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας μετά το σεισμό, η δημοσιονομική προσαρμογή στη Βρετανία, η νωχελική ανταπόκριση των αναδυόμενων αγορών στον πληθωρισμό και η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας QE2.

Ως προς το δολάριο, η ολοκλήρωση του QE2 έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Από τη μια πλευρά, θα κλείσουν οι «στρόφιγγες» της «φτηνής» χρηματοδότησης από την κυβέρνηση που τροφοδοτούσαν έως τώρα τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η διάθεση για ρίσκο. Η επιρροή αυτή έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται σε εκείνους τους δείκτες κεφαλαιαγορών που είναι επιρρεπείς σε κερδοσκοπικές αλλαγές. Από την άλλη πλευρά, η απόσυρση των κεφαλαίων στήριξης θα επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα επιτόκια του δολαρίου. Με την απόσυρση των μέτρων από τη Fed, θα μειωθεί η ρευστότητα και θα «ακριβύνει» ο δανεισμός (αύξηση επιτοκίων). Κι όλα αυτά καθώς η Fed έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα αποφύγει έναν τρίτο γύρο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της οικονομίας.