Με υψηλή ρευστότητα σε ανοδική πορεία η Efg Eurolife

Σταθεροποίηση της παραγωγής της στα περσινά επίπεδα και βελτίωση της κερδοφορίας της αναμένει για το πρώτο εξάμηνο του έτους η Efg Eurolife, επιδεικνύοντας σημάδια αντοχής στο φαινόμενο των αυξημένων εξαγορών που καταγράφει ο κλάδος.

Όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου η υψηλή ρευστότητα  της Eurolife , λειτουργεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων, που αποτελούν κυρίαρχη τάση στην αγοράς του κλάδου ζωής το 2011 και η οποία αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, να ενταθεί μετά την ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων.

Η τάση των αυξημένων εξαγορών όπως σημειώνει «δεν συνιστά ανησυχητικό παράγοντα» στο βαθμό που η υψηλή ρευστότητα επιτρέπει στον όμιλο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων και παράλληλα να αντισταθμίζει τις απώλειες με νέα παραγωγή.

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου ανέρχεται στο 1,5 δις ευρώ περίπου και εκτός από κρατικούς τίτλους, συγκροτείται από καταθέσεις και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία.

Στοιχείο θωράκισης των επαναλαμβανόμενων εσόδων του ομίλου αποτελεί η ενίσχυση της παραγωγής που προέρχεται από τα δίκτυα, τα οποία αποφέρουν πλέον το ένα τρίτο της νέας παραγωγής, αλλά και η εξισορρόπηση της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου, με τα ασφάλιστρα περιοδικών ασφαλίστρων να υπερτερούν έναντι των εφάπαξ καταβολών.

Ήδη με βάση τα στοιχεία του 2010 η Eurolife έχει παγιώσει την αντιστροφή των συμβολαίων single premium με ασφάλιστρα περιοδικών καταβολών, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 142 εκατ. ευρώ έναντι 126 εκατ. ευρώ που ήταν η παραγωγή ασφαλίστρων εφάπαξ καταβολών.

Ενισχυτικός παράγοντας της διατήρησης της κερδοφορίας της Eurolife, παραμένει το χαμηλό λειτουργικό κόστος που επιτρέπει όπως επισημαίνει ο κ.Σαρρηγεωργίου «τη δραστηριοποίηση του ομίλου χωρίς βάρη του παρελθόντος», διευρύνοντας τις πηγές άντλησης κερδοφορίας και από τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων.

Ο όμιλος όπως σημειώνει διατηρεί το πλεονέκτημα να διαθέτει το χαμηλότερο δείκτη διοικητικού κόστους της αγοράς, ενώ σxολιάζοντας την επιβολή του κλάδου στα stress test, δηλώνει ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που προκύπτουν, παρά τους απαιτητικούς όρους που προβλέπουν.