Περιορισμένη η αντίδραση του ευρώ

Το ευρώ κατάφερε να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που ύψωσαν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και ο κίνδυνος μετάδοσής τους. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση ήταν η πρώτη σημαντική πραγματική δοκιμασία για την αγορά. 

Με την ψήφο εμπιστοσύνης ο Γ. Παπανδρέου απλώς κερδίζει χρόνο έως την ημερομηνία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος την επόμενη εβδομάδα. Και έπειτα η ΕΕ είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει το μέγεθος του νέου πακέτου στήριξης στις αρχές Ιουλίου. Η προοπτική μιας χρεοκοπίας είναι αρκετά υψηλή. Το θέμα είναι πότε ο κίνδυνος αυτός θα φανεί στην εικόνα της αγοράς. 

Όλα αυτά αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες να δούμε μια σταθεροποίηση της επενδυτικής ψυχολογίας για τις επόμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να αποφύγουμε κάποιες μεγάλες πτώσεις όπως αυτές των προηγούμενων ημερών. Όμως και αυτό είναι σημαντικό, οι αγορές σίγουρα θα παραμείνουν προβληματισμένες και θα αναζητήσουν την επόμενη αφορμή για να συνεχίσουν τη πτώση τους. 

Η τελευταία άνοδος είναι μεν σημαντική αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες σχετικά με τη μελλοντική κίνηση των αγορών. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον εμείς θα πρέπει να σταθμίσουμε και πάλι όλες τις εξελίξεις και να δούμε που υπάρχει πρόοδος και που η κατάσταση παραμένει ίδια, γεγονός που θα μας βοηθήσει να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.