Δολάριο: Με το βλέμμα στραμμένο στη Fed

Η πραγματική αιτία της υποχώρησης του δολαρίου είναι η ίδια με αυτή που προκάλεσε την ανοδική του αντίδραση στις αρχές της περασμένης εβδομάδας: οι παγκόσμιες επιπτώσεις από τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα. 

Όταν ξέσπασαν τα πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα την περασμένη Τετάρτη, η αγορά αντέδρασε άμεσα, με τους επενδυτές να μειώνουν την έκθεσή τους σε επενδύσεις υψηλών αποδόσεων, και συνεπώς διοχέτευσαν τη ρευστότητα της αγοράς σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Αυτή ακριβώς η κατάσταση πανικού για πρόσβαση σε κεφάλαια, ήταν που είχε οδηγήσει το δολάριο σε νέα υψηλά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης του 2008. Αντίστοιχα, όταν αυξάνεται η ανάγκη για τα επενδυτικά καταφύγια, ενισχύεται και η διάθεση αγοράς του δολαρίου. 

Παρά την υποχώρηση των αγορών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Νέας Υόρκης, οι κεφαλαιαγορές έκλεισαν με κέρδη την εβδομάδα, τη στιγμή που το ευρώ ενισχύθηκε έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών του. Οι ίδιοι παράγοντες αναμένεται να καθορίσουν την πορεία του δολαρίου και την νέα εβδομάδα που ξεκινά. Ο δείκτης S&P 500 θα εξακολουθήσει να παραμένει ο δείκτης βαρόμετρο, όσον αφορά στη διάθεση για ρίσκο. Ωστόσο, προκειμένου να αποκομίσουμε μια καλύτερη εικόνα για το δολάριο, θα πρέπει να μελετήσουμε την επενδυτική ψυχολογία. Μια βελτίωση της διάθεσης για ρίσκο θα έχει ακριβώς την ίδια επιρροή στο δολάριο, το οποίο θα σημειώσει υποχώρηση. Η πιθανότητα μιας υποχώρησης στη διάθεση για ρίσκο είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη σημασία. 

Δεδομένου ότι το βασικότερο θέλγητρο για την πορεία του δολαρίου είναι η ρευστότητα, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην σταθερότητα τόσο των χρηματαγορών όσο και της αγοράς επιτοκίων. Επομένως, οι δείκτες που μετράνε τη μεταβλητότητα και οι δείκτης overnight χρηματοδότησης είναι οι καλύτεροι παράγοντες μέτρησης της δυναμικής του νομίσματος.
Εκτός από τις οικονομικές συνθήκες υπάρχει ένα πλήθος μακροοικονομικών δεικτών που έχουν σημαντική επίδραση στις αγορές (παραγγελίες διαρκών αγαθών, πωλήσεις νέων κατοικιών και μεταπωλήσεις κατοικιών).

Ωστόσο, το σημαντικότερο γεγονός που θα επηρεάσει την αγορά συναλλάγματος αυτή την εβδομάδα, είναι η απόφαση της FOMC για τα επιτόκια. Τον περασμένο μήνα η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού (όπως αναμενόταν). Σε αυτές τις συνεδριάσεις δεν αναμένουμε κάτι περισσότερο από τις δηλώσεις Bernanke. Στην προκειμένη όμως περίπτωση η συνεδρίαση είναι η τελευταία πριν την εκπνοή του προγράμματος στήριξης QE2. Επομένως, επενδυτές, traders, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι θα επικεντρωθούν στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας αναζητώντας ενδείξεις για πιθανή παράταση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Έντονες συζητήσεις αναμένεται να πυροδοτήσει ακόμα και μια πρόωρη απόσυρση των μέτρων.