185 εκατ. Ευρωπαίοι ταξιδεύουν άφοβα με την κάρτα ασφάλισης ασθενείας

Η δωρεάν ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας διευκολύνει την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Το τσίμπημα μιας μέδουσας, μια αλλεργική αντίδραση, ένα σπασμένο πόδι ή κάποιος σοβαρότερος τραυματισμός ή ασθένεια μπορούν να μετατρέψουν ξαφνικά τις διακοπές ή το επαγγελματικό σας ταξίδι σε εφιάλτη. 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού καθαυτού είναι από μόνη της αρκετά δύσκολη. Ένα άγνωστο όμως σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τα πρόσθετα έξοδα που συνεπάγεται μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορούν να κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Αν έχετε μαζί σας την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας θα έχετε ευκολότερη πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ. Χάρη σε συμφωνία που έχουν συνάψει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία, οι πολίτες της ΕΕ έχουν δικαίωμα σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης όταν εργάζονται, κατοικούν ή ταξιδεύουν σε μια από αυτές τις χώρες.

Έχουν δηλαδή πρόσβαση σε υπηρεσίες και παροχές υγείας ίδιες με αυτές που δικαιούνται οι υπήκοοι της χώρας την οποία επισκέπτονται.

Ίση μεταχείριση 

Η κάρτα ασφάλισης ασθενείας αποδεικνύει στους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία ότι ο επισκέπτης δικαιούται ίση μεταχείριση. Ανάλογα με τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας, η υγειονομική περίθαλψη συχνά προσφέρεται δωρεάν. Σε περίπτωση που υπάρχει υποχρέωση καταβολής κάποιου ποσού, αυτό επιστρέφεται. 

Καλύπτονται οι δαπάνες εγκυμοσύνης, η ιατρική αγωγή για νοσήματα που προϋπήρχαν ή για χρόνιες ασθένειες, όπως το άσθμα, ο διαβήτης ή ο καρκίνος. Ίσως χρειαστεί να γίνουν εκ των προτέρων συνεννοήσεις για την πρόσβαση σε ειδικές υπηρεσίες, όπως η αιμοκάθαρση. 

Ακόμη κι αν δεν έχουν τέτοια κάρτα, οι ταξιδιώτες δικαιούνται ίση μεταχείριση, αλλά ίσως τους ζητηθεί να προσκομίσουν προσωρινή βεβαίωση που θα πρέπει να στείλει ο δικός τους πάροχος υγειονομικής περίθαλψης με φαξ ή ηλεκτρονικό μήνυμα.
Ίσως επίσης αναγκαστούν να καταβάλουν όλα τα έξοδα οι ίδιοι, και να υποβάλουν αίτηση επιστροφής τους όταν επιστρέψουν στη χώρα τους, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι τα έξοδα θα επιστραφούν στο σύνολό τους.

Κάρτα
Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας παρέχεται δωρεάν. Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στη Γενική Γραμματεία Υγείας. Άτομα τα οποία πηγαίνουν σε μια από αυτές τις χώρες για να σπουδάσουν ή να εργαστούν για κάποιο διάστημα καλύπτονται επίσης. Περίπου 185 εκατομμύρια άτομα ήδη διαθέτουν την κάρτα.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή