Η κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζει τις αγορές

Του Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις χθες στις αγορές λόγω των αρνητικών εξελίξεων κυρίως αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας. Πτωτικά διαπραγματεύτηκαν νομίσματα, μετοχές και εμπορεύματα, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ανοδικής αντίδρασης. Αν και οι ρευστοποιήσεις των προηγούμενων εβδομάδων αποδίδονται σε κατοχύρωση κερδών, οι χθεσινές ρευστοποιήσεις δείχνουν στροφή των επενδυτών σε τοποθετήσεις χαμηλού ρίσκου. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση της τάξης του 2%, ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 5%,  κάτω από τα 95 δολάρια.

Οι επεισοδιακές διαδηλώσεις στην Αθήνα και η πρόθεση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να παραιτηθεί ενδυνάμωσε το κλίμα αβεβαιότητας, πυροδοτώντας κύμα επιθετικών ρευστοποιήσεων με τη σκυτάλη να περνάει στις ασιατικές αγορές κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά από δημοσίευμα της βρετανικής Daily Telegraph, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα μακροσκελή λίστα όλων των χωρών που θα επηρεαστούν από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Σε όλα τα παραπάνω έχουν να προστεθούν και οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού της Πορτογαλίας ότι η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση την επόμενη διετία με την ανεργία να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, πριν περάσει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. 

Σε αυτό το πλαίσιο εξελίξεων, το δολάριο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται τις επόμενες ημέρες, με τα υπόλοιπα νομίσματα να υποχωρούν σε σχέση με αυτό. Το ευρώ βρίσκεται ήδη εκτεθειμένο λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, ενώ εκτεθειμένα βρίσκονται και τα commodity currencies λόγω της χαμηλής διάθεσης για ρίσκο. Περισσότερο ευάλωτα είναι τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων. Οι οικονομίες που πρόσφατα «έσφιξαν» τη νομισματική τους πολιτική θα συναντήσουν μεγαλύτερα προβλήματα καθώς τα υψηλά επιτόκια σε συνδυασμό με την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβαρύνουν νομίσματα όπως το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Στην πορεία θα επηρεαστούν και οι BRIC (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Ρωσία) με τις τρεις πρώτες να διανύουν ήδη το μονοπάτι της αύξησης των επιτοκίων, κάτι που δεν συμβαδίζει με την αβεβαιότητα της αγοράς και την αρνητική επενδυτική ψυχολογία. 

Θεωρητικά, τα νομίσματα με τη μικρότερη έκθεση είναι το γεν και το ελβετικό φράγκο, αν και υπάρχει ο κίνδυνος αποδυνάμωσής τους στην πορεία. Η ισοτιμία δολαρίου/γεν βρίσκει ισχυρές στηρίξεις μετά το ιστορικό χαμηλό του 80,00, ενώ η τεχνική εικόνα του ελβετικού φράγκου δείχνει σημάδια κόπωσης  και πιθανή υποχώρηση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αν και το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύεται κάτω από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσε πρόσφατα έναντι του ευρώ και του δολαρίου, διαφαίνεται αλλαγή τάσης στον ορίζοντα. 

Η ελβετική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τις για την ενδυνάμωση του νομίσματος,  τη στιγμή, όμως, που τα πρόσφατα στοιχεία πληθωρισμού κάθε άλλο παρά στήριξαν το φράγκο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το νόμισμα έχει σημειώσει σημαντική άνοδο του τελευταίους μήνες και γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος διόρθωσης. 

Σήμερα συνεδριάζει η Τράπεζα της Ελβετίας και αν και δεν αναμένονται αλλαγές στη νομισματική της πολιτική, περιμένουμε διακυμάνσεις στο ελβετικό φράγκο. Ειδικότερα η όποια ένδειξη επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, συρρίκνωσης των πληθωριστικών πιέσεων ή η όποια ανησυχία γύρω από την ενδυνάμωση του νομίσματος, αναμένεται να πυροδοτήσει κύμα ρευστοποιήσεων στο νόμισμα. Προς το παρόν το νόμισμα που επωφελείται περισσότερο από τη στροφή των επενδυτών σε επενδυτικά καταφύγια είναι το δολάριο. Προτείνουμε σύσταση αγοράς της ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού φράγκου στα ημερήσια χαμηλά προς νέα ιστορικά χαμηλά κάτω του 1,2000. 

Στο επίκεντρο και της σημερινής ημέρας βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση των αγορών. Τις ανησυχίες θα επιτείνουν και τα όποια αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία. Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις είναι οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Σταθεροποιητικά διαπραγματεύονται τα futures των δεικτών στη Wall Street, ενώ «δειλά» κέρδη σημειώνουν πετρέλαιο και χρυσός.