Γρηγόρης Ξουράφης: Ο άνθρωπος της νομικής προστασίας

Προσηνής, ευδιάθετος και φιλικός είναι οι πρώτοι χαρακτηρισμοί που θα μπορούσε να αποδώσει κανείς στον κ. Γρηγόρη Ξουράφη, ο οποίος για πολλά χρόνια διατηρεί ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της ασφαλιστικής αγοράς, δίνοντας τη μάχη του για τη διάδοση αυτού του τόσο σημαντικού ασφαλιστικού προϊόντος, της «νομικής προστασίας». 

Η επαγγελματική του ζωή είναι σχεδόν άρρηκτα δεμένη με την D.A.S., καθώς από το 1971, που ξεκίνησε, μέχρι και σήμερα, υπηρετεί με σθένος, σεβασμό, αλλά και επιμονή, την παγκόσμια αυτή εταιρεία και τα εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα που δημιουργεί. Όλα αυτά τα χρόνια στην αγορά οι σχέσεις του με τους συναδέλφους ασφαλιστές – όπως συνηθίζει να τους χαρακτηρίζει – είναι άριστες, καθώς η πεποίθησή του είναι ότι προέχει η έννοια της συναδελφικότητας από αυτήν του σκληρού ανταγωνισμού. Οι δύσκολες εποχές της «αναρρίχησης» στον επαγγελματικό στίβο, αλλά και η βαριά ευθύνη να προάγει μια γερμανική εταιρεία στην ελληνική αγορά δεν τον οδήγησαν ποτέ σε συμπεριφορές σκληρών τακτικών. Αντίθετα, μάλιστα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, η διοίκηση που άσκησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την κορυφαία θέση του διευθύνοντος συμβούλου της D.A.S. στηρίχθηκε σε αρχές φιλικότητας, συλλογικότητας προσπαθειών και γενικά κινητοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού με διαδικασίες που διακρίνονται για τον απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο των συνεργατών. Διότι, όπως αναφέρει και ο ίδιος, «η άσκηση της διοίκησης πρέπει να γίνεται κατά παράδειγμα, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να ζητάς από τους συνεργάτες σου να κάνουν κάτι που δεν κάνεις ο ίδιος». Μέσα από αυτό το «μοντέλο» κατόρθωσε όχι μόνο να αναπτύξει την D.A.S., αλλά και να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς με τους συναδέλφους του, ακόμα και με αυτούς με τους οποίους τελικά χώρισαν οι δρόμοι τους. 

Ο Γρηγόρης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στη συνοικία της Νεάπολης, από Αρκάδες γονείς. Από πολύ νωρίς ξεκίνησε να εργάζεται χωρίς τότε – εκείνες τις δύσκολες εποχές – να μπορεί να προσδιορίσει το μέλλον του, καθώς η επιβίωση αποτελούσε προτεραιότητα. 

Η πρώτη σημαντική δουλειά του ήταν στη Siemens, που θεωρεί ως το πρώτο του επαγγελματικό σχολείο, στο οποίο έμεινε αρκετά χρόνια περνώντας από όλα τα τμήματα της εταιρείας, το λογιστήριο, τις πωλήσεις, το εισαγωγών – εξαγωγών, μέχρι και το διαφημιστικό, αποκτώντας γνώσεις που αργότερα θα του ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες. Όλα κυλούσαν ομαλά και η συμμετοχή του στην εταιρεία είχε ήδη αναγνωριστεί. 

Ωστόσο, τον ρου των πραγμάτων και τη συνέχεια της σταδιοδρομίας του στη γερμανική εταιρεία ήλθε να αλλάξει μια πρόταση από την επίσης γερμανική εταιρεία, την D.A.S.. Ο τότε ιδρυτής του ελληνικού παραρτήματος της κορυφαίας παγκόσμιας εταιρείας νομικής προστασίας κ. Μάνος Ματθίας προσκάλεσε τον κ. Ξουράφη να συνδράμει στη στελέχωση της νεοσυσταθείσας εταιρείας. Χωρίς και ο ίδιος να το σκεφθεί πολύ, ένιωσε ότι η πρόσκληση αυτή είχε κάτι θετικό για τον ίδιο, γι’ αυτό και εντάχθηκε στο δυναμικό της. Βέβαια οι δυσκολίες ήταν πολλές, καθώς η εταιρεία έπρεπε να ενταχθεί στη δομημένη ασφαλιστική αγορά και να πουλήσει τα προϊόντα της. Όπως ήταν φυσικό, οι τότε συνθήκες αγοράς, στην Ελλάδα, απαιτούσαν τη «ζύμωση» των στελεχών της κάθε εταιρείας με όλο το εύρος των εργασιών που περιείχε η δραστηριότητά της. Έτσι και όλοι οι «πρωταγωνιστές» του εγχειρήματος, μεταξύ αυτών και ο Γρηγόρης, συμμετείχαν με ομαδικότητα σε όλες τις εργασίες που απαιτούσαν οι ανάγκες της εταιρείας. Σταδιακά, η δουλειά αναπτυσσόταν και ο κ. Ξουράφης είχε καθιερωθεί ως το δεύτερο τη τάξει στέλεχος, σε συνδυασμό και με τις πωλήσεις συμβολαίων, μετά τον κ. Ματθία. 

Η εξέλιξη της εταιρείας στον ελληνικό χώρο ήταν αναμενόμενο ότι θα απαιτούσε και νέα προϊόντα, πέραν της νομικής προστασίας. Ως υπεύθυνος του τομέα πωλήσεων, «έτρεξε» το πρότζεκτ αυτό με επιτυχία, εμπλουτίζοντας την γκάμα της DAS με πολλά και μοναδικά συμβόλαια. Αμιγώς δικό του προϊόν, που το σκέφθηκε και το δημιούργησε και πωλείται αποκλειστικά από την DAS Ελλάδος, είναι αυτό της νομικής προστασίας επιχειρήσεων αγια τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από πελάτες. 

Ήταν το 2000, που ο κ. Ξουράφης έκλεινε τρεις δεκαετίες στην DAS, όταν ήλθε μια νέα, μάλλον αναμενόμενη πρόκληση. Τότε εκλήθη, με την αποχώρηση του κ. Ματθία, να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Μπορεί όλα να του ήταν γνώριμα και να θεωρούσε την εταιρεία «δεύτερο σπίτι» του, ωστόσο, χρονικά, η συγκυρία ήταν σημαντική, καθώς η Ελλάδα αναπτυσσόταν και οι απαιτήσεις της αγοράς αυξάνονταν με ραγδαίους ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξουράφης εργάστηκε συστηματικά, επιχειρώντας να «επιβιβάσει» την DAS στο «τρένο» της ανάπτυξης. Και το κατάφερε. Μέσα σε μια δεκαετία, διπλασιάστηκαν τα συμβόλαια της εταιρείας, ενώ τον ίδιο ανοδικό ρυθμό ακολούθησαν και τα κέρδη, καθώς το 2010 η DAS Ελλάδος προ φόρων σημείωσε κέρδη που πλησίασαν τις 900 χιλιάδες ευρώ.
Μετά από αυτή την ιστορία ζωής, τη συνυφασμένη με τη νομική προστασία και την DAS, ο Γρηγόρης Ξουράφης ετοιμάζεται για ένα μεγάλο βήμα: να αποχωρήσει από την DAS, αφήνοντάς την οργανωμένη, δυνατή, με σημαντικό μερίδιο αγοράς που φθάνει στο 16,5% και έσοδα κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αιφνίδια. Επί περίπου δύο χρόνια ο κ. Γρηγόρης Ξουράφης προετοίμαζε το έδαφος, ώστε μετά την αποχώρησή του να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια της D.A.S. στην ανοδική πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Όσο για τον ίδιο ένα άλλο μέλλον, επιχειρηματικό, μπορεί να καρτερεί να τον υποδεχθεί…