Ένας από τους πιο δημοφιλείς επενδυτικούς θεσμούς τα αμοιβαία κεφάλαια

του Θεόδωρου Λιζάρδου, CEO & CIO ING ΑΕΔΑΚ

Η αξιοποίηση των κεφαλαίων και της αποταμίευσης αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση της οικονομικής θέσης. Η δημιουργία πλούτου με σκοπό την κάλυψη προσωπικών και οικογενειακών αναγκών είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, εξειδίκευση και σωστές επενδυτικές αποφάσεις.

 Τα Αμοιβαία Κεφάλαια αποτελούν μια συλλογική μορφή επένδυσης, που παρέχει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των χρημάτων και τη σταδιακή δημιουργία χρηματικού κεφαλαίου. 

Μέσω των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ενώνονται οι δυνάμεις πλήθους επενδυτών, δίνοντας στα χρήματα των επιμέρους επενδυτών μεγάλη ισχύ. Ασκείται επαγγελματική διαχείριση και επιτυγχάνεται διασπορά των τοποθετήσεων από εξειδικευμένους διαχειριστές, προσφέρεται πρόσβαση σε όλο το φάσμα των επενδυτικών ευκαιριών στον κόσμο, ανάλογα και με την επενδυτική πολιτική κάθε Αμοιβαίου Κεφαλαίου και παράλληλα υπάρχει καθημερινή αποτίμηση της αξίας της επένδυσης των μεριδιούχων. 

Επιπλέον, τα Αμοιβαία Κεφάλαια αποτελούν περιουσία που ανήκει μόνο στους μεριδιούχους και συνεπώς δεν υπόκεινται στους κινδύνους που προέρχονται από την οικονομική θέση των εταιρειών διαχείρισης ή των εταιρειών που τα διανέμουν. Άλλωστε, ο Θεματοφύλακας των Αμοιβαίων Κεφαλαίων διασφαλίζει και την αυτοτέλεια της περιουσίας του Αμοιβαίου Κεφαλαίου από τη δική του περιουσία και από αυτήν της εταιρείας διαχείρισης. 

Ένα ισχυρό εποπτικό πλαίσιο έχει θεσμοθετηθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με την εφαρμογή οδηγιών και νόμων που επιβάλλουν στην εταιρεία διαχείρισης να ασκεί τα καθήκοντά της με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των μεριδιούχων. Επιπλέον, τα Αμοιβαία Κεφάλαια ελέγχονται σε τακτά διαστήματα από Ορκωτούς Ελεγκτές, οι οποίοι συντάσσουν και δημοσιεύουν τις εκθέσεις των ελέγχων που διενεργούν. 

 Αυτές οι ιδιότητες των Αμοιβαίων Κεφαλαίων τα έχουν καταστήσει έναν από τους πιο δημοφιλείς και επιτυχημένους επενδυτικούς θεσμούς στον κόσμο, με μακρά ιστορία και βαθιές ρίζες στην οικονομία και στην κοινωνία. Το 2010 η παγκόσμια αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων αριθμούσε περίπου 69.000 Α/Κ, συγκεντρώνοντας 17,36 τρισ. σε παγκόσμια κλίμακα (πηγή: European Fund and Asset Management Association, Σεπτέμβριος 2010).
 Στην Ελλάδα η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων διαθέτει μια πληθώρα επενδυτικών λύσεων που παρέχονται από εγχώριους διαχειριστές, αλλά και από διεθνείς οίκους, όπως η ING Investment Management.
Πρακτικά, οι επενδυτές στη χώρα μας έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν χαρτοφυλάκια κάθε τύπου και προσανατολισμού και να εκμεταλλευθούν τα χαρακτηριστικά και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες σε όλες τις αγορές του κόσμου. Μάλιστα, αυτή η δυνατότητα δεν απαιτεί μεγάλο κεφάλαιο, αλλά είναι διαθέσιμη σε όλους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα πλεονάζοντα χρήματά τους και να δημιουργήσουν ένα μελλοντικό χρηματικό απόθεμα.
Εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές των επενδύσεων, όπως αυτές της αποτελεσματικής διασποράς του χαρτοφυλακίου για τη μείωση του κινδύνου, της περιοδικής διενέργειας των επενδύσεων και της υιοθέτησης ενός μεγάλου χρονικού ορίζοντα, οι επενδυτές μπορούν με όχημα τα Αμοιβαία Κεφάλαια να δημιουργήσουν χαρτοφυλάκια κατάλληλα για τις ανάγκες και τις επιδιώξεις τους.
Η ING Investment Management (www.ingim.com) ως διεθνής διαχειριστής επενδύσεων, με περίπου 385 δισ. κεφάλαια υπό διαχείριση, με παρουσία και στην Ελλάδα, παρέχει στην ελληνική αγορά μία πλήρη γκάμα Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Εταιρειών Μεταβαλλόμενου Κεφαλαίου – SICAV (με έδρα την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο), μέσω διαφορετικών δικτύων διανομής, που διανέμονται σε πολλές χώρες και που έχουν ως πελάτες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο. Μέσω αυτών των προϊόντων οι επενδυτές μπορούν να έχουν όλα τα προαναφερθέντα ευεργετικά πλεονεκτήματα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και να αξιοποιήσουν την ισχύ και την υψηλή ποιότητα ενός παγκόσμιου διαχειριστή κεφαλαίων.