Αμοιβαία κεφάλαια… το σημαντικότερο «όχημα» επένδυσης

του Μάρκου Φραγκουλόπουλου, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Marketing και Πωλήσεων, Interamerican

Τη δεκαετία του ’90, σε ένα αφιέρωμά του στα Αμοιβαία Κεφάλαια, το γνωστό περιοδικό Business Week χαρακτήριζε τη μορφή αυτή επένδυσης σαν «… έναν από τους δημοκρατικότερους θεσμούς στον πλανήτη»! 

Και είναι μια μεγάλη αλήθεια, αφού τα Αμοιβαία Κεφάλαια, παρά τις κατά καιρούς μεγάλες χρηματοπιστωτικές διεθνείς κρίσεις, συνεχίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια να αποτελούν το κύριο και σημαντικότερο «όχημα» επένδυσης για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε δεκάδες χώρες, είτε σε ατομικό είτε σε θεσμικό επίπεδο, π.χ. τα ταμεία συνταξιοδότησης κ.λπ. 

Στην Ελλάδα, στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, τα Αμοιβαία Κεφάλαια ξεκίνησαν να χάνουν τη λάμψη τους κάπου εκεί στο τέλος της δεκαετίας του ’90, παρασυρόμενα από υπερβολές, από την άγνοια και από τη μεγάλη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο, 12 χρόνια μετά, βρίσκεται σε επίπεδο ονομαστικών τιμών του 1997. 

Η ελληνική αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αν και έκανε σημαντικότατα βήματα προόδου κατά το παραπάνω διάστημα – όπως για παράδειγμα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, μεγαλύτερη διαφάνεια από πλευράς διαχειριστών, καλύτερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση των μεριδιούχων κ.λπ. – δεν κατόρθωσε να διαχωρίσει τη θέση της και την πορεία της από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. 

Στο κλίμα έντονης αβεβαιότητας, δεδομένης και της ελληνικής κρίσης χρέους, η ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων δέχεται εδώ και χρόνια σημαντικές πιέσεις. Ειδικότερα, τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια των ΑΕΔΑΚ τον Απρίλιο έφτασαν τα 7,8 δισ. ευρώ, εν συγκρίσει με τα 35 δισ. ευρώ στις 31/12/99 (-78%)! Οι εκροές στις συλλογικές μορφές επένδυσης τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζουν σε ένα βαθμό την ανάγκη για ρευστότητα από πολλά νοικοκυριά, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις την έλλειψη πραγματικής γνώσης για τα Αμοιβαία Κεφάλαια και για τις δυνατότητες που προσφέρουν. Ιδιαίτερα δε στην παρούσα συγκυρία εμφανίζουν ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα για έναν επενδυτή – αποταμιευτή. 

Να θυμίσουμε μερικά από τα μοναδικά αυτά πλεονεκτήματα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων:

• Άμεση πρόσβαση σε οποιαδήποτε επενδυτική ευκαιρία του πλανήτη μέσω των αντίστοιχων προϊόντων (π.χ. χώρες BRIC, Νέας Ευρώπης κ.λπ.),

• Εύκολη και ευέλικτη διαδικασία επένδυσης (ακόμα και για πολύ μικρά ποσά), 

• Διαφάνεια και ουσιαστική ενημέρωση του μεριδιούχου για την πορεία της επένδυσης των χρημάτων του,

• Διαχείριση των χρημάτων του επενδυτή – αποταμιευτή από επαγγελματίες διαχειριστές και εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τα συστήματα για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων, 

• Μέγιστη διασπορά των τοποθετήσεων μέσα σε κάθε Αμοιβαίο Κεφάλαιο, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του αντίστοιχου επενδυτικού κινδύνου για το μεριδιούχο,

• Αυστηρό εποπτικό πλαίσιο και έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Interamerican τα τελευταία χρόνια δημιούργησε μια εξαιρετικά καινοτομική επενδυτική πλατφόρμα, το σύστημα επένδυσης και αποταμίευσης Capital. Mέσω αυτού του “financial super market”, ένας επενδυτής μπορεί να δημιουργήσει το δικό του εξατομικευμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, επιλέγοντας κορυφαία Α/Κ καταξιωμένων διαχειριστών, ενώ επίσης μπορεί να συνδυάσει ασφαλιστικές καλύψεις, εάν το επιθυμεί. 

Στην πλατφόρμα Capital βρίσκονται 29 Αμοιβαία Κεφάλαια. Αμοιβαία Κεφάλαια της Interamerican, με διαχειρίστρια εταιρεία την EFG ΑΕΔΑΚ, Aμοιβαία Κεφάλαια της Alpha Trust, καθώς και Αμοιβαία Κεφάλαια της Millennium. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια αυτά είναι όλων των τύπων και μορφών π.χ. εσωτερικού, εξωτερικού, διαχείρισης διαθεσίμων, ομολογιακά, μετοχικά fund of funds κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικές ορισμένες αποδόσεις που επιτεύχθηκαν το 2010, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε στη χώρα μας. 

Το Interamerican Νέα Ευρώπη Μετοχικό Εξωτερικού προσέφερε απόδοση +26,05%, το Α/Κ Interamerican (LF) Fund of Funds – BRIC απόδοση +22,04%, το Interamerican Δολαρίου (USD) Ομολογιακό Εξωτερικού απόδοση +9,03% και το Interamerican Διαχειρίσεως Διαθεσίμων Εσωτερικού απόδοση + 3,88%. 

Είναι σαφές ότι σήμερα ένας Έλληνας επενδυτής μπορεί να βρει πραγματική διέξοδο για τα χρήματά του, επενδύοντας εφάπαξ ή σε τακτή βάση σε Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία θα του εξασφαλίσουν δυνατότητα επίτευξης υψηλών αποδόσεων μεσομακροπρόθεσμα, με την καλύτερη δυνατή διαχείριση οποιουδήποτε κινδύνου. Επίσης μπορεί να «κτίσει» μέσω Α/Κ ένα ικανό κεφάλαιο, π.χ. για τη χρηματοδότηση των σπουδών των παιδιών του ή για την ουσιαστική συμπλήρωση της κρατικής σύνταξης κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής του, προκειμένου να διατηρήσει αναλλοίωτη την ποιότητα της ζωής του, συμπληρώνοντας έτσι επαρκώς την όποια κρατική σύνταξη. 

Είναι καιρός τα Αμοιβαία Κεφάλαια, ο πιο δημοκρατικός επενδυτικός θεσμός διεθνώς, να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει και στη χώρα της δημοκρατίας!