Υπό πίεση και πάλι το ευρώ

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το ευρώ κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, με την αγορά τελικά να αντιδρά αρνητικά, μετά την απόφαση των επιτοκίων της ΕΚΤ και παρά την πολυαναμενόμενη φράση «ισχυρή επαγρύπνηση» που χρησιμοποίησε ο Trichet, ανοίγοντας έτσι δρόμο για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. 

Στην πτώση του ευρώ συνέβαλλαν και άλλες εξελίξεις όπως το χειρότερο των εκτιμήσεων ελληνικό ΑΕΠ, ο προειδοποιητικός τόνος της Moody’s για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς και ενδείξεις ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε επιμήκυνση της διακράτησης των ελληνικών ομολόγων. 

Αν και άλλα νομίσματα κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη τους, εκτιμούμε ότι τα περισσότερα βρίσκονται εκτεθειμένα σε σχέση με το δολάριο καθώς ενδυναμώνονται οι ανησυχίες γύρω από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και μειώνεται η διάθεση για ρίσκο, τονίζει ο Joel Kruger, της FXCM. 

Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κορέας ενισχύει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες με την αγορά να αναμένει μια νέα αύξηση επιτοκίων και στην Κίνα. Το νόμισμα που πιθανότατα θα υποστεί τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα είναι το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, το οποίο αν και διαπραγματεύεται σε πολυετή υψηλά εν μέσω ενθαρρυντικών τοπικών δεδομένων, αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση αν η διάθεση για ρίσκο εξακολουθήσει να ξεθυμαίνει. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Bollard, χαρακτήρισε το νόμισμα υπερτιμημένο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Εφεξής αναμένουμε περιορισμένα κέρδη για το νόμισμα. 

Οι κυριότερες ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων σήμερα στην Ευρώπη είναι τα στοιχεία πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και Βρετανία καθώς και η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία. Και οι τρεις παραπάνω ανακοινώσεις ενδεχομένως να προκαλέσουν μεταβλητότητα στην αγορά. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ανακοινώνονται τα στοιχεία απασχόλησης στον Καναδά, οι τιμές εισαγωγών και η μηνιαία έκθεση προϋπολογισμού στις ΗΠΑ. Πτωτικές οι τάσεις στα εμπορεύματα και τα futures των δεικτών στη WallStreet μετά τα χθεσινά κέρδη.