Οι αγορές προσπαθούν να ανακαλύψουν το κρυφό μήνυμα του Bernanke

Οι αγορές κινούνται στον απόηχο της χθεσινής ομιλίας του διοικητή της Fed, Ben Bernanke, η οποία οδήγησε σε πτώση του δολαρίου έναντι του γιέν και άλλων βασικών νομισμάτων.

Σύμφωνα με τον David Rodriguez, quantitative strategist της FXCM, στα σχόλια του ο Bernanke τόνισε ότι η τρέχουσα χαλαρή νομισματική πολιτική είναι ακόμα απαραίτητη για την ώρα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη είναι «ανόμοια» και «απογοητευτικά αργή». Παρόλο που ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να ενισχυθεί στο δεύτερο μισό του έτους, ο γενικότερος τόνος των δηλώσεων ουσιαστικά εγγυάται ότι τα επιτόκια θα μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετό ακόμα διάστημα.

Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται στα 1,4680 με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στην αυριανή συνέντευξη Τύπου του κ. Τρισέ και τις δηλώσεις του σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Είναι δεδομένο ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι βιώσιμα τη παρούσα χρονική περίοδο και δε θα πρέπει να υποτιμώνται οι ανάλογες δηλώσεις που συνεχώς πληθαίνουν.

Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει και την ισοτιμία EUR/CHF που κινείται ανοδικά στα 1,2280 ενώ η ισοτιμία USD/CHF διαπραγματεύεται σταθεροποιητικά στα 0,8370.

Οι δηλώσεις για την επέκταση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων ήταν η αιτία για τη πτώση των commodity currencies σε συνδυασμό φυσικά και με την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την ομιλία Bernanke. Η ισοτιμία AUD/USD διαπραγματεύεται στα 1,0670 και η ισοτιμία NZD/USD στα 0,8180.

Πτωτικά στα 98,60 δολάρια το πετρέλαιο και πτωτικά στα 1539 δολάρια ο χρυσός.

Στο οικονομικό ημερολόγιο σήμερα η σύνοδος του ΟΠΕΚ έχει αναμφισβήτητα τη δική της βαρύτητα τόσο στις τιμές του πετρελαίου όσο και στις εκτιμήσεις για τη παγκόσμια οικονομία, ενώ στην Ευρώπη ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας και στην Αμερική τα αποθέματα πετρελαίου και η δημοσίευση της Μπεζ Βίβλου για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.