Το ευρώ διατηρεί τα κέρδη του παρά τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας

Οι φόβοι εξάπλωσης της κρίσης των χωρών της Ευρωζώνης και οι ανησυχίες σχετικά με την Ελλάδα, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα κατά τη χθεσινή ημέρα, καθώς επισκιάστηκαν από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Αγγλίας και της Αμερικής που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, δίνοντας έτσι προβάδισμα στο ευρώ  παρά την νέα υποβάθμιση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Joel Kruger της FXCM, αιτία ήταν τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία του δείκτη PMI μεταποίησης σε κάποιες από τις μεγαλύτερες παγκόσμια οικονομίες, και στη συνέχεια η απογοητευτική ανακοίνωση της ADP σχετικά με τις νέες θέσεις εργασίας της Αμερικής.

Η αποστροφή ρίσκου επικράτησε στην αγορά, και τα νομίσματα υψηλού ρίσκου, όπως το δολάριο Αυστραλίας,  Νέας Ζηλανδίας  και το ευρώ, δέχθηκαν πιέσεις.

Η στερλίνα κινήθηκε επίσης πτωτικά, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική σταθερή για την ώρα.

Παρόλο που το δολάριο Αμερικής, επωφελήθηκε από τις παραπάνω εξελίξεις, αξιοσημείωτη είναι η πορεία του ελβετικού φράγκου κατά τη χθεσινή ημέρα. Το νόμισμα διαμόρφωσε εντυπωσιακή άνοδο, κινούμενο σε νέα ιστορικά υψηλά έναντι του ευρώ και του δολαρίου, χωρίς να υπάρχει ωστόσο, κάποιος θεμελιώδης λόγος για αυτή την κίνηση.

Στη συνέχεια της ημέρας, το οικονομικό ημερολόγιο είναι σχεδόν άδειο, με τις περισσότερες αγορές της Ευρωζώνης να είναι κλειστές λόγω αργία. Ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η ανακοίνωση του δείκτη ΡΜΙ κατασκευών της Αγγλίας, ενώ το απόγευμα από την Αμερική αναμένονται οι εργοστασιακές παραγγελίες και τα αποθέματα, καθώς και οι αιτήσεις ανεργίας.

Τα futures της Αμερικής και οι τιμές πετρελαίου κινούνται ελαφρώς πτωτικά, ενώ ο χρυσός παραμένει στα ίδια επίπεδα, στο ξεκίνημα των ευρωπαϊκών συναλλαγών.