back to top
12.4 C
Athens
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026

Swiss Re: Οι εταιρείες-«ζόμπι» αυξάνουν τα ασφάλιστρα

Η εκτίμηση των ασφαλιστικών εταιρειών ότι τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες εταιρίες-«ζόμπι» (των οποίων οι ταμειακές ροές δεν αρκούν για να καλύψουν τα χρέη τους) θα καταρρεύσουν με αρνητικές επιπτώσεις για τις οικονομίες είναι μια από τις βασικές εστίες ανησυχίας που ωθεί τις ασφαλιστικές να μειώσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν και να χρεώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα, μια τάση που δεν αναμένεται να αναστραφεί για το ορατό μέλλον.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον επικεφαλής οικονομολόγο του ελβετικού αντασφαλιστικού κολοσσού Swiss Re, Jerome Haegeli,  που υποστήριξε ότι οι εταιρείες-«ζόμπι» συνιστούν ωρολογιακή βόμβα, οι εκρηκτικές συνέπειες της οποίας θα γίνουν αισθητές καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες βαθμιαία θα άρουν τα μέτρα που βοήθησαν τις εν λόγω εταιρείες να παραμείνουν ζωντανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έρχεται καθώς οι τιμές των μετοχών διεθνώς βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ και η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,5% φέτος. Όμως, αυτοί οι αριθμοί συνιστούν «μαγική εικόνα» κατά τον Haegeli επειδή βασίζονται σε προσωρινά μέτρα στήριξης, δημοσιονομικά και νομισματικά.

- Advertisement -

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re υπογράμμισε ότι η αναλογία των εταιρειών-«ζόμπι» αυξήθηκε κατά την πανδημία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες πλημμύρισαν τις αγορές με χρήμα και οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές. Την ίδια στιγμή, οι χρεοκοπίες εταιρειών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5% το 2020.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, πριν από την πανδημία περί το 20% των εισηγμένων εταιρειών σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και  30% στην Αυστραλία και τον Καναδά ήταν «ζόμπι». Το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 15% σε 14 ανεπτυγμένες οικονομίες και μόλις στο 4% πριν τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι επιφυλακτικές καθώς υπάρχει ακόμα υψηλή αβεβαιότητα για την πορεία των οικονομιών, σημείωσε ο κ. Haegeli. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουν την ανάληψη κινδύνων, εφαρμόζουν πιο συντηρητικές στρατηγικές στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά την ασφάλιση δραστηριοτήτων και του κινδύνου διαταραχής εφοδιαστικών αλυσίδων.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρασύρονται από την βραχυπρόθεσμη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά. «Αν κοιτάξετε την αγορά σήμερα, όλα φαίνονται καταπληκτικά. Όμως, είναι επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι αυτό το περιβάλλον θα διαρκέσει, καθώς η «τεχνητή υποστήριξη» θα αποσυρθεί και αυτό θα πυροδοτήσει χρεοκοπίες εταιρειών. Ανησυχώ ότι θα δούμε ένα άλμα στις χρεοκοπίες, διότι τα σχετικά ποσοστά διατηρούνται χαμηλά τεχνητά»

Στο πλαίσιο αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα ασφάλιστρα ώστε να διασφαλίσουν ότι τιμολογούν σωστά τους μελλοντικούς κινδύνους.

Τα ασφάλιστρα διεθνώς ξεκίνησαν να αυξάνονται από το 2017 και ακολουθούν έκτοτε ανοδική πορεία, με αύξηση 18% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Marsh & McLennan Companies Inc.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Coface: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2026, η ρήξη του ατλαντικού μπλοκ

Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ελπίδων της έκθεσης Ντράγκι και της πραγματικότητας

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο OPEN TV: Να γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα στην ιδιωτική ασφάλιση

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και τόνισε ότι Πολιτεία και ΤτΕ δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια

Κεραμέως: Υποχρεωτική η ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης

Ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι είναι μέλη των οργανώσεων που υπέγραψαν τη σύμβαση

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Coface: Κομβική χρονιά το 2026 για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Μέτρια ανάπτυξη και επίμονες χρεοκοπίες

Οι αναλυτές προειδοποιούν μεταξύ άλλων ότι η ΤΝ μπορεί να προκαλέσει κύμα επιχειρηματικών ανακατατάξεων και «καταστροφικής δημιουργίας»

Ο ΣΑΕΚ εντάσσεται στην GFIA και ενισχύει τη διεθνή παρουσία του

Ευ. Αναστασιάδης: «Θα αξιοποιήσουμε τη νέα θέση για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμβολή μας στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη της αγοράς»

Coface: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2026, η ρήξη του ατλαντικού μπλοκ

Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ελπίδων της έκθεσης Ντράγκι και της πραγματικότητας

GrECo Group: Σημαντικές κινήσεις στην αγορά ασφαλίσεων το 2025

Η εταιρεία αναζητά συνεχώς νέες ευκαιρίες συνεργασιών και ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για πελάτες και συνεργάτες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ωνάσειο Νοσοκομείο: Νέα, υπερσύγχρονη συσκευή μεταφοράς καρδιάς ενισχύει τις μεταμοσχεύσεις

Η ιατρική γνώση, η οργάνωση και η τεχνολογία συμβάλλουν ώστε η δωρεά οργάνων να γίνεται με ασφάλεια και υπευθυνότητα

Μουντιάλ 2026: Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στην ιστορία, με χορηγίες μαμούθ

Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματιστηριακό οίκο Ozios, το φετινό Μουντιάλ θα ξεπεράσει ό,τι έχουμε δει όχι μόνο σε αριθμό αγώνων, αλλά και σε έσοδα

Νέα ηγεσία, καθαρό στίγμα: Μαζαράκης – Κώτσαλος σκιαγραφούν τη νέα εποχή της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η νέα ηγεσία της Εθνικής Ασφαλιστικής άνοιξε τα χαρτιά της σε συνάντηση με τον κλαδικό Τύπο

Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Βασικό θέμα συζήτησης τα ασφάλιστρα υγείας – Προαναγγέλθηκε νέα επικοινωνία μέσα στις επόμενες μέρες

Η Κάρμεν βρήκε οικογένεια στον ΠΑΝΟΡΜΟ!

Το 2025 ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ υλοποίησε σειρά ουσιαστικών δράσεων ΕΚΕ, μεταξύ αυτών και η στήριξη του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών