back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2026

Swiss Re: Οι εταιρείες-«ζόμπι» αυξάνουν τα ασφάλιστρα

Η εκτίμηση των ασφαλιστικών εταιρειών ότι τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες εταιρίες-«ζόμπι» (των οποίων οι ταμειακές ροές δεν αρκούν για να καλύψουν τα χρέη τους) θα καταρρεύσουν με αρνητικές επιπτώσεις για τις οικονομίες είναι μια από τις βασικές εστίες ανησυχίας που ωθεί τις ασφαλιστικές να μειώσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν και να χρεώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα, μια τάση που δεν αναμένεται να αναστραφεί για το ορατό μέλλον.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον επικεφαλής οικονομολόγο του ελβετικού αντασφαλιστικού κολοσσού Swiss Re, Jerome Haegeli,  που υποστήριξε ότι οι εταιρείες-«ζόμπι» συνιστούν ωρολογιακή βόμβα, οι εκρηκτικές συνέπειες της οποίας θα γίνουν αισθητές καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες βαθμιαία θα άρουν τα μέτρα που βοήθησαν τις εν λόγω εταιρείες να παραμείνουν ζωντανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έρχεται καθώς οι τιμές των μετοχών διεθνώς βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ και η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,5% φέτος. Όμως, αυτοί οι αριθμοί συνιστούν «μαγική εικόνα» κατά τον Haegeli επειδή βασίζονται σε προσωρινά μέτρα στήριξης, δημοσιονομικά και νομισματικά.

- Advertisement -

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re υπογράμμισε ότι η αναλογία των εταιρειών-«ζόμπι» αυξήθηκε κατά την πανδημία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες πλημμύρισαν τις αγορές με χρήμα και οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές. Την ίδια στιγμή, οι χρεοκοπίες εταιρειών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5% το 2020.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, πριν από την πανδημία περί το 20% των εισηγμένων εταιρειών σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και  30% στην Αυστραλία και τον Καναδά ήταν «ζόμπι». Το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 15% σε 14 ανεπτυγμένες οικονομίες και μόλις στο 4% πριν τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι επιφυλακτικές καθώς υπάρχει ακόμα υψηλή αβεβαιότητα για την πορεία των οικονομιών, σημείωσε ο κ. Haegeli. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουν την ανάληψη κινδύνων, εφαρμόζουν πιο συντηρητικές στρατηγικές στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά την ασφάλιση δραστηριοτήτων και του κινδύνου διαταραχής εφοδιαστικών αλυσίδων.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρασύρονται από την βραχυπρόθεσμη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά. «Αν κοιτάξετε την αγορά σήμερα, όλα φαίνονται καταπληκτικά. Όμως, είναι επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι αυτό το περιβάλλον θα διαρκέσει, καθώς η «τεχνητή υποστήριξη» θα αποσυρθεί και αυτό θα πυροδοτήσει χρεοκοπίες εταιρειών. Ανησυχώ ότι θα δούμε ένα άλμα στις χρεοκοπίες, διότι τα σχετικά ποσοστά διατηρούνται χαμηλά τεχνητά»

Στο πλαίσιο αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα ασφάλιστρα ώστε να διασφαλίσουν ότι τιμολογούν σωστά τους μελλοντικούς κινδύνους.

Τα ασφάλιστρα διεθνώς ξεκίνησαν να αυξάνονται από το 2017 και ακολουθούν έκτοτε ανοδική πορεία, με αύξηση 18% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Marsh & McLennan Companies Inc.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο #Inco26: Ο ασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής

Πολιτεία, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εποπτικές αρχές και κοινωνική φορείς, οφείλουν να κινηθούν με κοινό σχέδιο και κοινό στόχο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

$4,8 δισ. η αγορά για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης – Ο νέος κίνδυνος που μπαίνει στο underwriting

Kρίσιμο πλέον το ερώτημα ποιος ευθύνεται όταν ένα σύστημα AI προκαλεί ζημία

Anytime: Από το ελληνικό digital στο περιφερειακό στοίχημα – Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία και;;;

Το brand που ξεκίνησε να αλλάζει πώς αγοράζεται η ασφάλιση στην Ελλάδα δοκιμάζει αν μπορεί να κάνει το ίδιο σε μια ολόκληρη περιφερειακή αγορά

SOS της EIOPA για το Nat Cat gap: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των καταστροφών;

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα βρίσκεται πλέον ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Στους 50.000 πελάτες η Anytime στη Ρουμανία – Το ορόσημο που θέτει τον πήχη για την επόμενη ημέρα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Couuntry Manager Αντώνης Τσακνάκης, «τα καλύτερα έρχονται»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Sofos Insurance Agency AE: Σε νέες και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις με στόχο τα 60 εκατ. ευρώ

Σημαντική αύξηση 20,2% παρουσίασε παραγωγικά το 8μηνο για την εταιρεία, ακριβώς έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του εμβληματικού Sofos Insurance Summit

Η οδική ασφάλεια επιστρέφει στα θρανία – Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και φέτος δίπλα στους μαθητές

Δείτε τα προγράμματα και τις δράσεις του Ινστιτούτου για μαθητές και γονείς

Η Carglass® έδωσε δυναμικό «παρών» στις Ημέρες Καριέρας

Αναδεικνύοντας τη φιλοσοφία, τις αξίες της και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει

Open Day της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος στις 22 Σεπτεμβρίου

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πιστοποίηση και το επάγγελμα του αναλογιστή, καθώς και για τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου