back to top
14.4 C
Athens
Παρασκευή 3 Απριλίου 2026

Swiss Re: Οι εταιρείες-«ζόμπι» αυξάνουν τα ασφάλιστρα

Η εκτίμηση των ασφαλιστικών εταιρειών ότι τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες εταιρίες-«ζόμπι» (των οποίων οι ταμειακές ροές δεν αρκούν για να καλύψουν τα χρέη τους) θα καταρρεύσουν με αρνητικές επιπτώσεις για τις οικονομίες είναι μια από τις βασικές εστίες ανησυχίας που ωθεί τις ασφαλιστικές να μειώσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν και να χρεώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα, μια τάση που δεν αναμένεται να αναστραφεί για το ορατό μέλλον.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον επικεφαλής οικονομολόγο του ελβετικού αντασφαλιστικού κολοσσού Swiss Re, Jerome Haegeli,  που υποστήριξε ότι οι εταιρείες-«ζόμπι» συνιστούν ωρολογιακή βόμβα, οι εκρηκτικές συνέπειες της οποίας θα γίνουν αισθητές καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες βαθμιαία θα άρουν τα μέτρα που βοήθησαν τις εν λόγω εταιρείες να παραμείνουν ζωντανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έρχεται καθώς οι τιμές των μετοχών διεθνώς βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ και η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,5% φέτος. Όμως, αυτοί οι αριθμοί συνιστούν «μαγική εικόνα» κατά τον Haegeli επειδή βασίζονται σε προσωρινά μέτρα στήριξης, δημοσιονομικά και νομισματικά.

- Advertisement -

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re υπογράμμισε ότι η αναλογία των εταιρειών-«ζόμπι» αυξήθηκε κατά την πανδημία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες πλημμύρισαν τις αγορές με χρήμα και οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές. Την ίδια στιγμή, οι χρεοκοπίες εταιρειών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5% το 2020.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, πριν από την πανδημία περί το 20% των εισηγμένων εταιρειών σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και  30% στην Αυστραλία και τον Καναδά ήταν «ζόμπι». Το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 15% σε 14 ανεπτυγμένες οικονομίες και μόλις στο 4% πριν τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι επιφυλακτικές καθώς υπάρχει ακόμα υψηλή αβεβαιότητα για την πορεία των οικονομιών, σημείωσε ο κ. Haegeli. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουν την ανάληψη κινδύνων, εφαρμόζουν πιο συντηρητικές στρατηγικές στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά την ασφάλιση δραστηριοτήτων και του κινδύνου διαταραχής εφοδιαστικών αλυσίδων.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρασύρονται από την βραχυπρόθεσμη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά. «Αν κοιτάξετε την αγορά σήμερα, όλα φαίνονται καταπληκτικά. Όμως, είναι επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι αυτό το περιβάλλον θα διαρκέσει, καθώς η «τεχνητή υποστήριξη» θα αποσυρθεί και αυτό θα πυροδοτήσει χρεοκοπίες εταιρειών. Ανησυχώ ότι θα δούμε ένα άλμα στις χρεοκοπίες, διότι τα σχετικά ποσοστά διατηρούνται χαμηλά τεχνητά»

Στο πλαίσιο αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα ασφάλιστρα ώστε να διασφαλίσουν ότι τιμολογούν σωστά τους μελλοντικούς κινδύνους.

Τα ασφάλιστρα διεθνώς ξεκίνησαν να αυξάνονται από το 2017 και ακολουθούν έκτοτε ανοδική πορεία, με αύξηση 18% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Marsh & McLennan Companies Inc.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Τι μας λέει η Coface για τον πόλεμο στο Ιράν, ποιοι ωφελούνται, ποιοι χάνουν

Ακόμη και σε περίπτωση βραχύβιας κρίσης, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν πολύ πέρα ​​από την περίοδο των εχθροπραξιών

Swiss Re: Πώς οι ακριβές κατασκευές αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων

Η τάση των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται κατά μ.ό. 5-7% ετησίως παραμένει αμετάβλητη

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ποιοι μπορούν να πωλήσουν και ποιοι να σε πουλήσουν, αγαπητέ ασφαλιστή;

Ποιος από τους δύο τύπους πωλητή βγαίνει τελικά κερδισμένος, αναρωτιέται ο Ανασφάλιστος...

Η ERGO Ασφαλιστική σταθερή σύμμαχος στη νέα εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρ. Αλεξοπούλου: «Η ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικό στοιχείο βιώσιμης λειτουργίας και όχι ως απλή κανονιστική απαίτηση»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων