back to top
13.4 C
Athens
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

Swiss Re: Οι εταιρείες-«ζόμπι» αυξάνουν τα ασφάλιστρα

Η εκτίμηση των ασφαλιστικών εταιρειών ότι τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες εταιρίες-«ζόμπι» (των οποίων οι ταμειακές ροές δεν αρκούν για να καλύψουν τα χρέη τους) θα καταρρεύσουν με αρνητικές επιπτώσεις για τις οικονομίες είναι μια από τις βασικές εστίες ανησυχίας που ωθεί τις ασφαλιστικές να μειώσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν και να χρεώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα, μια τάση που δεν αναμένεται να αναστραφεί για το ορατό μέλλον.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον επικεφαλής οικονομολόγο του ελβετικού αντασφαλιστικού κολοσσού Swiss Re, Jerome Haegeli,  που υποστήριξε ότι οι εταιρείες-«ζόμπι» συνιστούν ωρολογιακή βόμβα, οι εκρηκτικές συνέπειες της οποίας θα γίνουν αισθητές καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες βαθμιαία θα άρουν τα μέτρα που βοήθησαν τις εν λόγω εταιρείες να παραμείνουν ζωντανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έρχεται καθώς οι τιμές των μετοχών διεθνώς βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ και η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,5% φέτος. Όμως, αυτοί οι αριθμοί συνιστούν «μαγική εικόνα» κατά τον Haegeli επειδή βασίζονται σε προσωρινά μέτρα στήριξης, δημοσιονομικά και νομισματικά.

- Advertisement -

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re υπογράμμισε ότι η αναλογία των εταιρειών-«ζόμπι» αυξήθηκε κατά την πανδημία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες πλημμύρισαν τις αγορές με χρήμα και οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές. Την ίδια στιγμή, οι χρεοκοπίες εταιρειών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5% το 2020.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, πριν από την πανδημία περί το 20% των εισηγμένων εταιρειών σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και  30% στην Αυστραλία και τον Καναδά ήταν «ζόμπι». Το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 15% σε 14 ανεπτυγμένες οικονομίες και μόλις στο 4% πριν τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι επιφυλακτικές καθώς υπάρχει ακόμα υψηλή αβεβαιότητα για την πορεία των οικονομιών, σημείωσε ο κ. Haegeli. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουν την ανάληψη κινδύνων, εφαρμόζουν πιο συντηρητικές στρατηγικές στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά την ασφάλιση δραστηριοτήτων και του κινδύνου διαταραχής εφοδιαστικών αλυσίδων.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρασύρονται από την βραχυπρόθεσμη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά. «Αν κοιτάξετε την αγορά σήμερα, όλα φαίνονται καταπληκτικά. Όμως, είναι επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι αυτό το περιβάλλον θα διαρκέσει, καθώς η «τεχνητή υποστήριξη» θα αποσυρθεί και αυτό θα πυροδοτήσει χρεοκοπίες εταιρειών. Ανησυχώ ότι θα δούμε ένα άλμα στις χρεοκοπίες, διότι τα σχετικά ποσοστά διατηρούνται χαμηλά τεχνητά»

Στο πλαίσιο αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα ασφάλιστρα ώστε να διασφαλίσουν ότι τιμολογούν σωστά τους μελλοντικούς κινδύνους.

Τα ασφάλιστρα διεθνώς ξεκίνησαν να αυξάνονται από το 2017 και ακολουθούν έκτοτε ανοδική πορεία, με αύξηση 18% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Marsh & McLennan Companies Inc.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφαλιστικός κλάδος και βιωσιμότητα: Στρατηγικός σύμμαχος του τουρισμού στο συνέδριο «Tourism Ahead» του ΣΕΤΕ

Στην παρέμβασή της, η Ελ. Παπασπυροπούλου (EAEE) τόνισε πως ο ρόλος του κλάδου δεν εξαντλείται στην αποζημίωση μετά την επέλευση ενός κινδύνου

Το 2ο MDRT Power Talks, με καλεσμένο τον Αμερικανό E. Taylor, ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Η δυναμική, διαδραστική συνεδρία πρόσφερε στους συμμετέχοντες νέα οπτική, έμπνευση και πρακτικά εργαλεία για επαγγελματική εξέλιξη

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Οι στόχοι της Swiss Re για το 2026

Εισαγωγή βιώσιμου ετήσιου προγράμματος επαναγοράς μετοχών – Η ΤΝ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Η AIG γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Salford City FC με ορίζοντα το 2030

Ο σύλλογος έχει τα τελευταία χρόνια προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, λόγω της ιδιοκτησιακής δομής αλλά και των φιλοδοξιών του

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Ευριπίδης Παναγιωτίδης: «Το γραφείο μας είναι για τα δύσκολα»

Ο επικεφαλής του Πρακτορείου «Ασφάλειες Παναγιωτίδης» μιλά μεταξύ άλλων για την πορεία του και τα οφέλη μιας τεχνογνωσίας που βασίζεται στη διεθνή εμπειρία

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στην Εθνική Ασφαλιστική ο Γ. Κώτσαλος

Ποιος φέρεται να αποχωρεί από το υφιστάμενο ΔΣ της εταιρείας, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες του «IW»

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Χακαρίστηκε η σελίδα του ΠΣΑΣ στο Fb – Άμεση επαναφορά με νέα παρουσία στα social media

Με την αντίδρασή του ο ΠΣΑΣ έστειλε το μήνυμα ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν επηρεάζουν ούτε τη λειτουργία ούτε τη θεσμική του παρουσία