Εξελίσσονται ικανοποιητικά οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες μέρες» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όσον αφορά στη δήλωση του Όλι Ρεν, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι «ο χρόνος σας τελειώνει» ο υπουργός δήλωσε, σε συνέντευξη του στο mega,  πως αν και «το ΔΝΤ σύμφωνα με το καταστατικό του, δεν μπορεί να εκταμιεύσει την επόμενη δόση, αν δεν συντρέχουν δυο συνθήκες, εκ των οποίων η μία είναι κρίσιμη. Οι δυο συνθήκες είναι, πρώτον, να έχει μια έκθεση που να δείχνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεύτερον, η Ελλάδα να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες. 

Λέει, λοιπόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «αν εσείς, Ευρωπαίοι, δεν μου εγγυηθείτε ότι στην περίπτωση που δεν ανοίξουν οι αγορές για την Ελλάδα – που, όπως είναι τα πράγματα, αυτή τη στιγμή, με τα spreads εκεί που είναι, δεν μπορεί κάποιος να πει ότι θ’ ανοίξουν οι αγορές – δεν πληρώνουμε». Εμείς γι’ αυτό δουλεύουμε, εμείς αυτό θέλουμε, να ανοίξουν οι αγορές, αλλά κανείς δεν μπορεί να το πει και δεν μπορεί να το προεξοφλήσει. 

Αν, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι δεν δεσμευτούν ότι, το 2012, αν χρειαστεί, θα βάλουν λεφτά για την Ελλάδα, να δεσμευτούν όμως συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να πληρώσει. Οι Ευρωπαίοι λένε, «αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πληρώσει, δεν πληρώνουμε κι εμείς».