Νέο κύμα πωλήσεων για το δολάριο

Του Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM

Δεύτερη διαδοχική ημέρα έντονων διακυμάνσεων κατά τις ώρες των Ασιατικών συναλλαγών, με το δολάριο να δέχεται σημαντικές πιέσεις.

Οι κινήσεις σήμερα το πρωί ήταν πιο έντονες σε σχέση με την Πέμπτη, με το δολάριο να υποχωρεί έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, ύστερα από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία της Αμερικής και τους ψιθύρους για ανάγκη τρίτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης.

Παρόλο που η αντίδραση στο ευρώ ήταν λιγότερο δραματική, με το ενιαίο νόμισμα να είναι σε διαδικασία διόρθωσης ύστερα από την έντονη πτώση,  τα υπόλοιπα βασικά νομίσματα έχουν προσεγγίσει πολύ σημαντικά επίπεδα.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας είναι δυσαρεστημένη με την πρόσφατη άνοδο του φράγκου σε νέα ιστορικά υψηλά, έναντι του ευρώ αλλά και του δολαρίου, και τα σενάρια νέας παρέμβασης έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο.
 
Επίσης, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έχει διαμορφώσει εντυπωσιακή άνοδο, προσεγγίζοντας τα υψηλά 30 ετών στην περιοχή του 0,8200,  ακόμα και μετά την υποβάθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας από τη Moody’s σε ΑΑ3 από ΑΑ2.

Φαίνεται ότι οι συνέπειες του σεισμού στο Christchurch δεν προκαλούν πλέον ανησυχίες, και η είδηση για νέες επενδύσεις από την Κίνα, ήταν αρκετή για να δώσει περεταίρω ώθηση στο νόμισμα.

Αξιοσημείωτη κίνηση διαμόρφωσε και το γιέν, με την ισοτιμία USD/JPY να υποχωρεί κάτω από το 81,00, ενώ η στερλίνα κατευθύνεται προς το ψυχολογικό επίπεδο του 1,6500, ύστερα από τα θετικά στοιχεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το δολάριο Καναδά, το οποίο δεν έχει καταφέρει να ενισχυθεί έναντι του δολαρίου, και βλέπουμε την ισοτιμία να διαμορφώνει πλάγιο σχηματισμό, παρά τις έντονες διακυμάνσεις στην υπόλοιπη αγορά. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία, με τον Καναδά να επηρεάζεται σημαντικά, λόγω της στενής συσχέτισης της οικονομίας του με αυτή της Αμερικής.
 
Παρά τις έντονες κινήσεις των τελευταίων ωρών, η ρευστότητα είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνεται, καθώς πλησιάσουμε στο τέλος της εβδομάδας, ενώ η Δευτέρα είναι αργία για Αμερική και Αγγλία.

Γενικότερα, θα εστιάσουμε στις διακυμάνσεις της ισοτιμίας EUR/USD για να πάρουμε μια εικόνα για την αγορά συναλλάγματος, ενώ από τεχνικής άποψης η άνοδος του δολαρίου αναμένεται να συνεχιστεί, ύστερα από την τρέχουσα διορθωτική κίνηση.

Το γεγονός ότι τα νομίσματα με αντίθετα προφίλ ρίσκου, όπως το ελβετικό φράγκο και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας κινούνται σε ιστορικά υψηλά έναντι του δολαρίου, είναι περίεργο, ενώ φαίνεται ότι και τα δυο νομίσματα έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με έντονο κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς παρουσιάζουν τόσο σημαντική απόκλιση από τις θεμελιώδεις σχέσεις τους.

Από πλευράς οικονομικών ανακοινώσεων, στη συνέχεια της ημέρας, αναμένονται τα στοιχεία της προσφοράς χρήματος Μ3 της Ευρωζώνης, ο δείκτης ΚΟF της Ελβετίας και το απόγευμα από την Αμερική, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, οι προσωπικές δαπάνες και τα αναθεωρημένα στοιχεία από το πανεπιστήμιο του Michigan.