Στα 74 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Eurobank

Καθαρά κέρδη 74 εκ. ευρώ και δημιουργία ειδικού αποθεματικού ύψους 130εκ. ευρώ για την κάλυψη ενδεχόμενων μελλοντικών κινδύνων πέτυχε η Eurobank στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Αποτελέσματα:
– Ενίσχυση κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Tier I) σε 11,9% ή κατά 130 μονάδες βάσης σε σχέση με το τέλος
του 2010
– Οι καταθέσεις διατηρούνται αμετάβλητες το τελευταίο εξάμηνο, παρά τη συγκρατημένη μείωση του Α΄
τριμήνου
– Διατήρηση σταθερών των δεικτών ρευστότητας και μείωση της σχέσης δανείων προς καταθέσεις για τον
Όμιλο στο 123%, από 127% το 2010 και για τη «Νέα Ευρώπη» στο 117%, από 131%
– Βελτίωση των καθαρών επαναλαμβανόμενων εσόδων προ προβλέψεων κατά 2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου
– Μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 3% σε ετήσια βάση και 8% έναντι του Δ΄ τριμήνου 2010
– Περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού με αύξηση προβλέψεων κατά 4% σε τριμηνιαία βάση

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, «σ’ ένα περιβάλλον εντεινόμενων και κρίσιμων προκλήσεων για την ελληνική οικονομία, το μείζον ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση της σταθερότητας, της εμπιστοσύνης και της προοπτικής στο εσωτερικό της χώρας και της αξιοπιστίας της διεθνώς. 

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση και αποφασιστική εφαρμογή ενός συνεκτικού Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προσαρμογής, προσανατολισμένου στη ριζική αναμόρφωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, που θα οδηγήσουν στην εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής ανάπτυξης. Το πρώτο τρίμηνο του 2011, ο όμιλος, χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών μας και τις προσπάθειες των εργαζομένων μας, επέδειξε ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στην αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων. Θωρακίζουμε περαιτέρω τον ισολογισμό μας και διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά όλους τους κινδύνους.

Αξιοποιώντας τη στρατηγική μας συνεργασία στην Πολωνία, βελτιώσαμε σημαντικά την κεφαλαιακή μας επάρκεια, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε ειδικό αποθεματικό για την κάλυψη μελλοντικών δυνητικών κινδύνων, επιτυγχάνοντας επίσης κερδοφορία 74 εκ. ευρώ.

Παρά τους περιορισμούς ρευστότητας, συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των πελατών μας, ενισχύοντας τις προσπάθειες μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ενίσχυση της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για οριστική έξοδο από την κρίση».