Η ηφαιστειακή τέφρα απειλεί και πάλι τις αερομεταφορές

Ένα χρόνο μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull στην Ισλανδία, που δημιούργησε προβλήματα στις αερομεταφορές λόγω της ηφαιστειακής τέφρας, εκρήγνυται το ηφαίστειο Γκρίμσβετν, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρέικιαβικ, προκαλώντας έντονες ανησυχίες μήπως επαναληφθεί η ίδια χαοτική κατάσταση με τα εναέρια μέσα μεταφοράς.  

Όντως, η έκρηξη του ηφαιστείου που σημειώθηκε το Σάββατο, 20 Μαΐου,  είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν  τεράστιες ποσότητες τέφρας και ατμού στην ατμόσφαιρα. Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό Reuters, το κύριο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο είναι ακριβώς έξω από το Ρέικιαβικ, έκλεισε λόγω φόβων ότι η ηφαιστειακή τέφρα θα επηρεάσει τους κινητήρες των αεροσκαφών».

Πάντως αν και η έκρηξη που σημειώθηκε ήταν από άποψη έντασης πιο βίαιη από εκείνη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull, τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αναμένεται ότι η έκρηξη αυτή θα έχει μικρότερες επιπτώσεις στις αερομεταφορές, καθώς η τέφρα που παράγεται στην προκειμένη περίπτωση είναι βαρύτερη και εναποτίθεται στο έδαφος γρηγορότερα. 

Επίσης, οι συνθήκες του ανέμου δεν ευνοούν τη μεταφορά της τέφρας, οπότε οι πιθανότητες το σύννεφο στάχτης να μεταφερθεί σε όλη την Ευρώπη είναι περιορισμένες. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, οι μετερεωλόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η τέφρα μπορεί να φθάσει στη Σκωτία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία στο τέλος αυτής της εβδομάδας.