Λύσεις προστασίας των πολιτών εν μέσω οικονομικής κρίσης

«Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί τη μόνη λύση για την προστασία ιδιωτών και επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών στην Ημερίδα για την Ιδιωτική Ασφάλιση, που διοργανώθηκε από τη free press εφημερίδα «ασφαλίζομαι» την Πέμπτη 19 Μαΐου 2011, στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, με τεράστια επιτυχία.

Στην κεντρική ομιλία, με θέμα «ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, η συνεισφορά της στην οικονομία και οι λύσεις που προσφέρει» ανέφερε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ζει σε έναν κόσμο όπου οι αγωνίες και οι φόβοι για το αύριο μεγαλώνουν, αλλά τόνισε ότι και σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, ανάλογα μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι που μας απειλούν. 

Η λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της ανάγκης για πρόσθετα αποθεματικά της κοινωνίας, στην πρόληψη των ζημιών, στη βελτίωση της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και παράλληλα αποτελεί πηγή επενδυτικών κεφαλαίων. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις προηγμένες κοινωνίες και οικονομίες, η ασφαλιστική αγορά λειτουργεί ως ο κύριος θεσμικός επενδυτής με ποσοστά άνω του 50% των συνολικών επενδύσεων.

Στα τρία θεματικά πάνελ συζήτησης, που ακολούθησαν, αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες οι ασφαλιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στη σύγχρονη κοινωνία, συζητήθηκαν τα υφιστάμενα προβλήματα και οι νέες τάσεις της αγοράς και αναλύθηκαν τα σύγχρονα προϊόντα που προσφέρονται στους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρηματίες, από τις ασφαλιστικές Σπύρος Λευθεριώτης, ΕΙΑΣεπιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ με θέμα «νέα συνταξιοδοτικά προγράμματα και προγράμματα υγείας», που συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, συμμετείχαν οι κ.κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Eντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, Τάσος Παπαδόπουλος Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδος της INTERAMERICAN, Μωϋσής Μανουάχ και Κώστας Καραγιάννης, Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Λάρισας. 

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη λύση για τον καταναλωτή που θέλει να εξασφαλίσει μια σίγουρη και εγγυημένη σύνταξη σε συγκεκριμένο χρόνο και με εναλλακτικές επιλογές ως προς το ύψος της και τον τρόπο είσπραξής της. 

Τονίστηκε, όμως, ότι η αγορά προσφέρει και συνταξιοδοτικά προγράμματα με συμμετοχή του ασφαλισμένου στο είδος και στην εξέλιξη των επενδύσεων, για όσους επιθυμούν επενδυτικά ρίσκα. Ιδιαίτερα δε στις παρούσες συνθήκες, που οι κοινωνικές συντάξεις περικόπτονται ή αμφισβητούνται, η σύναψη ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος με εγγυημένες παροχές, αποτελεί τη μόνη λύση αναπλήρωσης του μελλοντικού εισοδήματος που χάνεται. 

Στο θέμα της υγείας στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι υπάρχει πλήθος προγραμμάτων που προσφέρονται στον καταναλωτή και καλύπτουν κάθε ανάγκη, από την απλή επίσκεψη σε έναν γιατρό, μέχρι την πιο δύσκολη χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. 

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν τα νέα προγράμματα υγείας της αγοράς, οι διαφορές τους με τα ήδη υφιστάμενα και οι δυνατότητες που έχει ο καταναλωτής να επιλέξει το πρόγραμμα που αφενός καλύπτει τις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες και αφετέρου αντιστοιχεί στις οικονομικές του δυνατότητες. 

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η ασφαλιστική αγορά καταβάλλει δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, για την κάλυψη των ασφαλισμένων της, ποσά που θα αδυνατούσαν να καταβάλουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, σε βάρος βέβαια της προσωπικής τους υγείας. 

Σχετικά με το θέμα των αυξήσεων και της αλλαγής των τιμολογίων αναφέρθηκε πως το κόστος διαμορφώνεται από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τις αμοιβές των γιατρών και τα κόστη των φαρμάκων και όχι από τις ασφαλιστικές εταιρείες που καλούνται να καταβάλουν τις αποζημιώσεις. 

Τέλος, αναφέρθηκε ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί ασφαλισμένοι προχωρούν σε ακύρωση των ασφαλιστηρίων τους, αλλά τονίστηκε ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος, ότι υπάρχουν τρόποι για τη μείωση των ασφαλίστρων χωρίς τη διακοπή των συμβολαίων και ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να απευθυνθεί στον προσωπικό του ασφαλιστικό σύμβουλο και να του ζητήσει εναλλακτικές λύσεις, ώστε και ασφαλισμένος να παραμείνει και να περιορίσει τα ασφάλιστρα που πληρώνει. 

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Ασφάλιση ιδιωτικής περιουσίας (κατοικία, αυτοκίνητο, σκάφος). Πολυασφαλιστήρια και σύγχρονες καλύψεις», το οποίο συντόνισε ο κ. Νίκος Κλήμης, συμμετείχαν οι κ.κ. Χρύσανθος Βαξεβάνης, Agency & Branch Manager της CHARTIS, Στέλιος Πουρέγκας, Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Λάρισας και Δημήτρης Παπανικολάου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος. 

Στη συζήτηση αναπτύχθηκε η έννοια των πολυασφαλιστηρίων σε όλους τους κλάδους ασφάλισης, αναλύθηκαν τα οφέλη των καταναλωτών από τις πολλαπλές καλύψεις που προσφέρουν και η χρησιμότητά τους όταν επέλθει ο κίνδυνος. 

Ειδική αναφορά έγινε στις μεθόδους προσδιορισμού της αξίας στην οποία πρέπει να ασφαλίζεται το κάθε περιουσιακό στοιχείο, ώστε ο πελάτης αφενός να αποζημιώνεται χωρίς απώλειες και χωρίς διενέξεις και αφετέρου να μην επιβαρύνεται με ασφάλιστρα που δεν ανταποκρίνονται στην περιουσία που ασφαλίζει. Αναπτύχθηκε επίσης το πρόβλημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή του και οι επιπτώσεις που θα έχουν οι ιδιοκτήτες τους, αν παραμείνουν ανασφάλιστα. 

Ειδική αναφορά έγινε στο ρόλο του Συστήματος Φιλικού Διακανονισμού και στις παροχές της Φροντίδας Ατυχήματος που προσφέρουν όλες οι εταιρείες, σε περίπτωση ζημιάς του κλάδου αυτοκινήτων, υπηρεσίες που πρέπει να χρησιμοποιεί ο ασφαλισμένος για την καλύτερη και συντομότερη αποζημίωσή του. 

Τέλος, αναπτύχθηκε ο ρόλος των διαμεσολαβούντων προσώπων τη στιγμή της ασφάλισης, αλλά και τη στιγμή της ζημιάς, και οι νέες τάσεις της αγοράς, στην οποία αναπτύσσονται και εναλλακτικά δίκτυα προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων.

Στο τρίτο πάνελ με θέμα «Η ασφάλιση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων», το οποίο συντόνισε ο κ. Νίκος Κλήμης, συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Τζίτζικας, Προϊστάμενος Κλάδου Αναπτυσσόμενων Αγορών της CHARTIS, Γιάννης Παπαδουλάκης, Διευθυντής Τεχνικών Ασφαλίσεων της ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Γιάννης Πετρίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της INP Μεσίτες Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων Α.Ε. 

Στη συζήτηση αναλύθηκε το νέο περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα και οι κίνδυνοι που την απειλούν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σύγχρονες καλύψεις αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, στην ασφάλιση περιβαλλοντικών ευθυνών, με βάση την πρόσφατη νομοθεσία και στην ασφάλιση της ευθύνης διοικήσεων και στελεχών επιχειρήσεων. Ειδική αναφορά έγινε στα εξειδικευμένα Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίαςπρογράμματα αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ζωϊκού και φυτικού κεφαλαίου, ιχθυοκαλλιεργειών και θερμοκηπίων), αλλά και στην ασφάλιση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, κυρίως μεγάλης ισχύος, που όλο και περισσότερο τοποθετούνται σε αγροτικές εκτάσεις και στα επιμέρους τμήματα καλύψεων που μπορεί να περιέχει ένα εξειδικευμένο ασφαλιστήριο. 

Στον τομέα της ασφάλισης του ανθρώπινου δυναμικού κάθε επιχείρησης, μέσω ομαδικών συμβολαίων, τονίστηκε ότι οι ομαδικές ασφαλίσεις προσωπικού, κυρίως στον τομέα της υγείας, αποτελούν διέξοδο και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη σύγχρονη δύσκολη οικονομική φάση που διέρχονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Τέλος, επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, που παρακολουθούμε σε παγκόσμια κλίμακα, στη λειτουργία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και στη διαμόρφωση των ασφαλίστρων.

Μεταξύ των πάνελ έγιναν ομιλίες από στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και συγκεκριμένα από τον κ. Γιάννη Πετρίδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της INP Μεσίτες Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων Α.Ε. – σχετικά με το ρόλο των διαμεσολαβούντων προσώπων, τη χρησιμότητα της ύπαρξής τους, σε όφελος του τελικού καταναλωτή, τις δομές λειτουργίας της εταιρείας του και την προσφερόμενη εξυπηρέτηση – αλλά και από την κα Έλενα Φίλη, Lustenhouwer, Εμπορική Διευθύντρια της Carglass – που αναφέρθηκε στις αξίες που διέπουν τη λειτουργία της εταιρείας, που είναι ο επαγγελματισμός, η προσωπική σχέση με τους πελάτες και η αξία των συνεργατών της, δίνοντας έμφαση στην εξυπηρέτηση που προσφέρει στους πελάτες της, είτε απευθείας είτε μέσω των συνεργασιών με ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις της στη Λάρισα. 

Επίσης, από τον κ. Τάσο Παπαδόπουλο, Περιφερειακό Διευθυντή Πωλήσεων Σωτήριος ΓιαννακόπουλοςΚεντρικής & Βόρειας Ελλάδος της INTERAMERICAN – που αφενός παρουσίασε τα οικονομικά, παραγωγικά και κεφαλαιακά στοιχεία της εταιρείας και αφετέρου ανέπτυξε την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης και την προστασία που προσφέρει στον πολίτη που την εμπιστεύεται – και τον κ. Γιάννη Τζίτζικα, Προϊστάμενο Κλάδου Αναπτυσσόμενων Αγορών της CHARTIS, που παρουσίασε τα έξυπνα ασφαλιστικά προϊόντα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν σχεδιασθεί και προωθούνται από την εταιρεία, αναλύοντας το περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργεί μια σύγχρονη επιχείρηση, τους κινδύνους που την απειλούν και τις ασφαλιστικές λύσεις που υπάρχουν.

Την ημερίδα χαιρέτισαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Σωτήριος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Λάρισας, Βασίλης Τσίνας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Δημήτρης Παπανικολάου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος και Στέλιος Πουρέγκας, Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Λάρισας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Λάρισας, του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος και του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Λάρισας και με την υποστήριξη των εταιριών:

Μεγάλοι Χορηγοί: International Life, Interamerican, Carglass, Ε.Ν. ΜΑΝΟΣ ΕΠΕ
Χορηγός:  I.N.P. Insurance Partners
Υποστηρικτές:  ATE Ασφαλιστική, Chartis, Credit Agricole Life

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Αθηνά Φραδέλου, Υπεύθυνη Marketing & Δημοσίων Σχέσεων, 210 9984905, fradelou.a@ethosmedia.eu