Μηχανισμός προστασίας η αντασφάλιση

Η αντασφάλιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός προστασίας και διαχείρισης του οικονομικού κεφαλαίου μιας ασφαλιστικής επιχείρησης στο πλαίσιο της σωστής διαχείρισης κινδύνου και της μείωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων. 

Αυτό υποστήριξε ο διευθυντής αναλυτικών υπηρεσιών της Matrix, κ. Βαλάντης Ελπιδώρου, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η εταιρεία με θέμα το κόστος της αντασφάλισης ενόψει της Solvency II, στην οποία εκπρόσωποι των μεγαλύτερων αντασφαλιστικών ομίλων στην Ευρώπη, ανέλυσαν τις προτάσεις τους για πως η διαχείριση του κινδύνου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων. 

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Γιώργος Κώτσαλος, ο οποίος επεσήμανε ότι όταν η αναδοχή και διαχείριση των κινδύνων γίνεται τεχνικά σωστά τότε τα κεφάλαια που απαιτούνται για τα Solvency II είναι πολύ λιγότερα από ότι εάν δεν υπάρχει underwriting.

Από την πλευρά της Matrix ο κ. Ελπιδώρου επεσήμανε ότι η αντασφάλιση δημιουργεί αξία όταν το κόστος της είναι ουσιαστικά μικρότερο από το κόστος άλλων πηγών άντλησης κεφαλαίου. Σε περιβάλλον Solvency II, οι ασφαλιστικές εταιρείες όπως επεσήμανε, θα βρεθούν παγιδευμένες μεταξύ των αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων και του υψηλότερου κόστους κεφαλαίου, που δημιουργεί  η μειωμένη πρόσβαση σε κεφάλαια. Η δυνατότητα για ανάληψη περισσότερων κινδύνων είναι το πολλαπλάσιο του διαθέσιμου κεφαλαίου, όπως σημείωσε και ως εκ τούτου η χρήση της αντασφάλισης θα πρέπει να προσαρμοστεί στη μείωση του όγκου των ασφαλίστρων και των αποθεμάτων. 

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Munich Re, Dr Norbert Kuschel, της Hannover Re, Dr Eile Meerbach, και της Ultimate Risk Solutions, David O’ Gorman, υποστήριξαν βάσει τεχνικών αναλύσεων ότι η διασπορά του κινδύνου μέσα στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών, βοηθά τις εταιρείες όχι μόνο να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα  τα κεφάλαιά τους αλλά να μειώσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις ενόψει της Solvency II.