Τι φταίει και δεν πάνε μπροστά οι ασφαλιστικές

Οι Ελληνες δεν ασφαλίζουν την περιουσία, δεν ασφαλίζουν την ζωή τους, δεν ασφαλίζουν την επιχείρηση τους, αντε να γίνει κάτι σοβαρό όπως η πανδημία το 2020 και να κουνηθούν να ασφαλίσουν την υγεία τους γιατί προς στιγμήν φοβούνται.

Αρα για τα υπόλοιπα δεν φοβούνται, διερωτάται ο Ανασφάλιστος, ψάχνοντας εδώ και καιρό επίμονα να βρει τι φταίει και ενώ υπάρχουν τόσοι κίνδυνοι οι Ελληνες, τους αψηφούν.

Λοιπόν με μία πρώτη ματιά που έριξε στα βιβλία των ασφαλιστών είδε ότι η ζωή έπεσε πανευρωπαϊκά, και οι Ευρώπαίοι και όλος ο κόσμος, γύρισε την πλάτη στις ασφαλίσεις ζωής, αφήνοντας τες να χάσουν το 4% από την συμμετοχή τους στο ΑΕΠ. Η περιουσία όμως δεν κατακύλησε, ανέβηκε μισό ποσοστό, κράτησε. Οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις που προορίζονται προς τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις κάνουν την δουλειά τους καλά.

Στην Ελλάδα γιατί τόση γκρίνια; Ενας σεισμός έγινε πριν τρεις σχεδόν μήνες στην Θεσσαλία και μόνο το 11% ήταν ασφαλισμένο και μάλιστα με ελάχιστες αξίες σε μία χώρα σεισμογενή.

Τι άκουσε ο Ανασφάλιστος μιλώντας με το κόσμο. Ακουσε ότι οι ασφαλιστικές για να ασφαλίσουν έναντι σεισμού ή πυρκαγιάς βάζουν όρους που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής.  Αλλες οι ανάγκες των πελατών, άλλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών. Εδώ βγήκε μία καραμπόλα. Πολλές οι απαλλαγές, πολλές οι εξαιρέσεις, έτσι δουλειά δεν γίνεται.

Τι επιχειρηματικοί κίνδυνοι, αν εξαιρέσουμε τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς, οι μικρές και οι μεσαίες αγνοούν τους κινδύνους, αγνοούν επίσης κάποιες από αυτές ότι υπάρχουν τέτοιες κατηγορίες ασφάλισης. Οσοι δε, θέλουν να πάρουν καλύψεις για cyber, μπερδεύονται, σαν να μην υπάρχουν.

Στην ζωή, ε..αν η ασφαλιστική ασφαλίζει μέχρι πολύ μικρές ηλικίες για σύνταξη ενώ το προσδόκιμο έχει αυξηθεί, γιατί να κάτσουν να ασχοληθούν. Θα μου πείτε τα unit linked αυτά δεν φέρουν πάντα το εισόδημα που θα ήθελα οι ασφαλισμένοι γιατί υπάρχει και η χασούρα και ο κίνδυνος και δεν σημαίνει και ανάπτυξη η εκτόξευση των πωλήσεων τους, για τον κλάδο.

Τι μας έμεινε; η υγεία και το αυτοκίνητο. Για το αυτοκίνητο, ισχύουν τα γνωστά και μη εξαιρετέα, και για την υγεία αν δεν γίνει δουλειά υψηλή διατηρησιμότητα θα κάνουμε χρόνο με το κυάλι να δούμε.

Δεν είναι λοιπόν θέμα μόνο ασφαλισμένων είναι κυρίως ασφαλιστικών, η μετατόπιση ευθυνών δεν λύνει το πρόβλημα, το μετατοπίζει. Αλλά ούτε και οι προσφορές ότι να ναι καλύπτουν το πρόβλημα, είτε είναι εκπτώσεις επί των ασφαλίστρων ακόμα και ευθύνες προς την κοινωνία, ΕΚΕ.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*