Κίνδυνος περεταίρω υποχώρησης των βασικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου

Έντονη πτώση  έχει διαμορφώσει το ευρώ τις τελευταίες ημέρες, και το αυξανόμενα αρνητικό συναίσθημα απέναντι στην Ευρωζώνη , έχει επηρεάσει αρνητικά και την υπόλοιπη αγορά νομισμάτων, με την αποστροφή ρίσκου να αυξάνεται σημαντικά.

Η ήττα του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος στην Ισπανία, και η έλλειψη στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση, ήταν οι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν της διακυμάνσεις των τιμών, ενώ έντονες ανησυχίες υπάρχουν σχετικά με τα υπερβολικά επίπεδα χρέους των κυβερνήσεων των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

Άρθρο της γερμανικής Spiegel σήμερα Δευτέρα, τονίζει τους παραπάνω κινδύνους, λέγοντας ότι «οι τράπεζες και κυρίως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, παρείχαν εξασφαλισμένα χρεόγραφα τα οποία ήταν ακατάλληλα για τον δανεισμό των κεντρικών τραπεζών καθώς η πιστοληπτική τους αξιολόγηση είναι χαμηλή ή ανύπαρκτη». Το δημοσίευμα αυτό οδήγησε σε νέο κύμα πωλήσεων, με το EUR/CHF να διαμορφώνει νέα ιστορικά χαμηλά κάτω από το 1,2400, λόγω της αποστροφής ρίσκου που επικράτησε στην αγορά.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα παρουσίασε μια σχετική ενίσχυση ύστερα από τα σχόλια του μέλους της ΒΟΕ, Dale. Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί ο λαός για αυξήσεις επιτοκίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ παραδέχθηκε ότι ενώ η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής θα είναι δύσκολη, οι κίνδυνοι για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό είναι σημαντικότεροι και πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε το δολάριο Αυστραλίας ύστερα από τα αρνητικά στοιχεία του δείκτη HSBC PMI μεταποίησης, ο οποίος εμφανίστηκε σε χαμηλό 10 μηνών. Σύμφωνα με τον Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM, περεταίρω ενδείξεις αποδυνάμωσης της κινέζικης οικονομίας είναι πιθανό να συνεχίσουν να επηρεάζουν το στενά συσχετιζόμενο δολάριο Αυστραλίας, τις επόμενες ημέρες.

Οι προοπτικές για το δολάριο φαίνονται θετικές, με όλα τα βασικά και δευτερεύοντα νομίσματα να παραμένουν αδύναμα, και σε περίπτωση που η αποστροφή ρίσκου διατηρηθεί, θα είναι πιθανή η συνέχιση της ανόδου του αμερικανικού νομίσματος.

Στη συνέχεια της ημέρας, οι σημαντικότερες οικονομικές ανακοινώσεις είναι οι εξής: προσφορά χρήματος Ελβετίας, δείκτης PMI μεταποίησης Γερμανίας, δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών Ευρωζώνης,  και δείκτης Chicago Fed Αμερικής.

Τα futures της Αμερικής και οι τιμές πετρελαίου κινούνται πτωτικά, ενώ ο χρυσός καταγράφει οριακά κέρδη.