Δημόσια επενδυτική τράπεζα για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης

 «Η αλλαγή πορείας που επιδιώκουμε σήμερα έχει ως βασικό συστατικό την ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, και τόνισε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην πραγματική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την πρόθεση για τη δημιουργία μιας δημόσιας επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας, με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια «για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη και την επένδυση στον τόπο μας», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και για να δοθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο επενδυτικό νόμο και στις καινοτόμες, διαφανείς και αξιοκρατικές ρυθμίσεις του, που αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από τις περισσότερες από 500 επενδυτικές προτάσεις που διαφαίνονται στις 15 ημέρες που τρέχει η προκήρυξη. Επισήμανε ακόμη την επιτυχία της λειτουργίας των Υπηρεσιών Μιας Στάσης, τη σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, την αποκλιμάκωση των τιμών και τη μείωση του πληθωρισμού, τις σημαντικές ενέργειες και νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη θεσμική και διοικητική υπέρβαση των βασικών εμποδίων της επιχειρηματικότητας που θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, καθώς και την αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, από το 2.9 στο 18% μέσα σε ένα έτος αλλά και την ενίσχυση της νέας και καινοτόμου επιχειρηματικότητας με πρωτοβουλίες όπως το StartUp Greece.

«Ήδη πετύχαμε πολλά», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αλλάξαμε τους κανόνες του παιχνιδιού σε δεκάδες μέτωπα. Αλλού ήμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Αλλού ίσως να υποτιμήσαμε τις αντιδράσεις κάποιων εγωιστικών συμφερόντων. Αλλού ίσως να καθυστερήσαμε ή να ολιγωρήσαμε μπροστά στο πολιτικό κόστος ή και στη σκληρότητα κάποιων αποφάσεων. Όμως δεν υπάρχει πισωγύρισμα και καιρός για μάχες οπισθοφυλακής».

«Γνωρίζουμε στην κυβέρνηση ότι για να πάμε παραπέρα χρειαζόμαστε ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικών που θα εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική διάσωση, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύουν την παραγωγικότητα και την πραγματική οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που ζήτησε παράλληλα τόσο τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας όσο και την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

«Χρειάζεται συναίνεση και πολιτική συνεννόηση», τόνισε ο υπουργός. «Χρειάζονται πολιτικές συγκλίσεις στις μεγάλες πολιτικές επιλογές, που οφείλει να κάνει η χώρα μέσα στην κρίση και για την έξοδο από αυτήν. Χρειάζεται σήμερα οι πολιτικοί, να αναδείξουμε στο μέγιστο βαθμό τις αρετές μας και το στοιχείο της εθνικής ευθύνης που είναι η ύψιστη έκφραση της άσκησης πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η πολιτική είναι αποστολή ευθύνης απέναντι στο λαό που δίνει την εντολή μέσω της ψήφου του.

«Η γνώμη μου είναι ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα στη χώρα είναι απολύτως δημοσιονομικοκεντρική και άρα απολύτως συντηρητική. Και αυτό οδηγεί την πραγματική οικονομία σε δραματικά αποτελέσματα», επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Πλήττει το αίσθημα των πολιτών, καλλιεργώντας καθημερινά το τρόμο, ανασφάλεια και –κυρίως- απώλεια θέσεων εργασίας». 
«Έχουμε όλοι την ευθύνη να μην αφήσουμε τις κατακτήσεις 19 μηνών να μείνουν ανολοκλήρωτες, αλλά να κάνουμε το επόμενο βήμα με αποφασιστικότητα», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει «επιταχύνοντας τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις-αποκρατικοποιήσεις, κόβοντας το περιττό λίπος στο δημόσιο τομέα που κοστίζει στο μη προνομιούχο πολίτη και θωρακίζοντας καθημερινά, με αγώνα και υπερβάσεις, τα ατομικά και κοινωνικά του δικαιώματα».