Χρήστος Κώνστας

Το κύμα της ακρίβειας είναι προσωρινό. Προγραμματίστε σωστά τις αγορές και τις προμήθειες της επόμενης χρονιάς.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Όλοι όσοι χτίζουν, ανακαινίζουν, ανοίγουν καταστήματα και επιχειρήσεις, προγραμματίζουν αγορές και προμήθειες, αυτή την εποχή, βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και έλλειψης πρώτων υλών που προκαλεί πρώτα έκπληξη και μετά πανικό.

Η δραματική όσο και θεαματική αύξηση του κόστους πρώτων υλών είναι ωστόσο προσωρινή.

  • Όσοι έχουν τη δυνατότητα, πρέπει να δείξουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση ώστε να μην παρασυρθούν στο σκοτεινό λαβύρινθο των ανατιμήσεων και -κυρίως- των λανθασμένων επιλογών.

Είναι γεγονός ότι η μεταφορά προϊόντων από χώρα σε χώρα ήταν δυσχερής στην κορύφωση της πανδημίας.

Η μεταφορά των προϊόντων ακρίβυνε βίαια, ξαφνικά.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν -λόγω κορωνοϊού- να ανταποκριθούν στη ζήτηση και οι οικονομίες τους καταρρέουν.

Από την αρχή του έτους, μόνο μέσα στο 2021, ο Χαλκός ακρίβυνε κατά +27,5%, το Ατσάλι κατά +17,5%.

  • Τα εργοστάσια αυτοκινήτου δεν έχουν τα υλικά για τους μικροεπεξεργαστές της νέας τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης γι’ αυτό οι βιομηχανίες ξεστοκάρουν τα παλιά βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα, εκμεταλλευόμενες τη αυξημένη καταναλωτική διάθεση των κοινωνιών που βγαίνουν σιγά-σιγά από τον πανδημικό λήθαργο.

Ακόμη και …η τιμή της ζάχαρης(!) αυξήθηκε κατά +21% από την αρχή του έτους αφού η Βραζιλία πλήττεται βάναυσα από την πανδημία, οι εργάτες δεν πηγαίνουν στις καλλιέργειες, δεν υπάρχει παραγωγή.

Ενδεικτικά, μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, τους τελευταίους 18 μήνες που «πάγωσε» την οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, η τιμή του …καλαμποκιού αυξήθηκε κατά 104%, το πετρέλαιο ακρίβυνε κατά 95%, ο χαλκός κατά 92%, το αλουμίνιο κατά 67,5%, το σιτάρι κατά 38,6% και ο καφές (ποικιλία Robusta) κατά 31%.

Το κύμα της ακρίβειας συντηρείται με τις φήμες περί επικείμενης αύξησης των επιτοκίων λόγω έξαρσης του πληθωρισμού κόστους.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή έχει κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις και τις νομισματικές αρχές ολόκληρου του πλανήτη.

  • Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρόκειται να χάσουν τον έλεγχο της ροής χρήματος αλλά και οι μεγάλες χώρες που παράγουν τις πρώτες ύλες για τον πλανήτη, δείχνουν να αναπροσαρμόζουν την παραγωγική τους δυναμική.

Ήδη η Κίνα έδωσε πρώτη το καλό παράδειγμα, επικεντρώνοντας όλες τις παραγωγικές της δυνάμεις στην διάθεση πρώτων υλών σε ολόκληρο τον κόσμο, με ταχύτερους ρυθμούς ώστε να επιταχύνει την ομαλοποίηση της αγοράς.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή την περίοδο, υψηλές τιμές πληρώνουν όσοι έχουν άμεση ανάγκη για την παραγωγή ή κατασκευή νέων μονάδων.

Αντιθέτως, όσοι έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν ορθολογικότερα τις προμήθειες τους για την επόμενη ή τις επόμενες χρονιές τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να αποδώσουν τα μέτρα των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.

  • Όπως συμβαίνει πάντα, σε τέτοιες περιόδους, εμφανίζονται οι καιροσκόποι που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες της αγοράς. Ξαφνικά, ανέβηκαν οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (!), αυτών που πριν από ένα χρόνο, οι ιδιοκτήτες προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν σε ευτελιστικές τιμές.

Προφανώς, ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε παραγωγός, καταναλωτής ή διαχειριστής γνωρίζει καλύτερα τα της τσέπης του.

Οι αναλυτές ωστόσο επιμένουν ότι αυτό το ξαφνικό ξέσπασμα των τιμών δεν θα έχει συνέχεια και σύντομα θα υπάρχει πραγματική επιστροφή στην ομαλότητα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*