Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η οικογένεια Ψωμιάδη

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπει η εισαγγελέας πρωτοδικών, κα Ευγενία Κυβέλου, τον Παύλο Ψωμιάδη, τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη του Ολγα με την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθηση που προξένησε συνολική ζημιά 58,5 εκατομμυρίων ευρώ  σε βάρος των ομολογιούχων της Aspis Κάπιταλ. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώην μέτοχος του ομίλου της Ασπίδος και οι συγγενείς του κατηγορούνται ότι μεταβίβασαν περιουσιακά στοιχεία της Κάπιταλ, που προήλθαν από νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε άλλες εταιρείες συμφερόντων του Παύλου Ψωμιάδη γνωρίζοντας ότι η προέλευσή τους ηταν παράνομη.

Το σκεπτικό του κατηγορητηρίου στηρίζεται στο ότι οι κατηγορούμενοι εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο των εταιρειών της ασφαλιστικής του ομίλου Ασπίς Πρόνοια, καθώς και το εμπορικό όνομα τόσο της εταιρείας όσο και της τράπεζας Aspis Bank, προωθούσαν τα συγκεκριμένα ομόλογα, εμφανίζοντάς τα ως εγγυημένα. 

Επιπλέον παραπλάνησαν τους υποψήφιους επενδυτές ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα είχαν την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ότι η Aspis Bank είχε εγγυηθεί το κεφάλαιο παρά το γεγονός ότι η Ασπίς Κάπιταλ ήταν μια προσωπική εταιρεία του κ Ψωμιάδη και της οικογενειάς του με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ που παρουσίαζε διαδοχικές χρονιές αρνητική καθαρή θέση, «ενώ ο ισολογισμός του 2008, ο οποίος εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια 12,5 εκατ. ευρώ ουδέποτε δημοσιεύθηκε.

Η εισαγγελέας θεμελιώνει την αιτιότητα στους ισχυρισμούς της επικαλούμενη διαδοχικές ροές από τον λογαριασμό της εταιρείας του Παύλου Ψωμιάδη στον προσωπικό του λογαριασμό στην Aspis Bank συνολικού ύψους 20,6 εκατ. ευρώ. Η κατηγορούσα αρχή αναζητά μέρος των χρημάτων της Capital και στην προσωπική εταιρεία του κ. Ψωμιάδη και της οικογένειάς του Πρόνοια Εμπορική η οποία από το 2006 ως το 2008 ανήγειρε πολυόροφο κτίριο στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας αξίας τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ.

Σκοπός των κατηγορουμένων ήταν μεταφέροντας χρήματα που ήταν προϊόντα της κακουργηματικής απάτης από λογαριασμό σε λογαριασμό, να τα αφομοιώσουν στην οικογενειακή τους περιουσία με νομιμοφανή τρόπο «τελώντας έτσι κατ’ επάγγελμα πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».