Σε κίνδυνο η ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων

Πλήγμα επέφερε η κρίση στον κλάδο ασφάλισης μεταφερόμενων εμπορευμάτων, με την παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών να καταγράφει το 2010 σημαντική μείωση έναντι του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
 
Ειδικότερα, από την ανάλυση που διενήργησε η Ένωση Ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος προκύπτει ότι το 2010 οι ασφαλιστικές εταιρείες διαμόρφωσαν τη συνολική παραγωγή τους στα 34,810 εκατ. ευρώ, όταν με βάσει τα στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α. η αντίστοιχη παραγωγή το 2009 ήταν 39,483 εκατ. ευρώ.
 
Όπως επισημαίνουν στο Insurance world στελέχη της αγοράς, το 2010 ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον κλάδο λόγω της μεγάλης πτώσης που καταγράφηκε στην κατανάλωση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των μεταφορών.
 
Στην πτώση της παραγωγής συνέβαλλαν, πέρυσι, και οι πιέσεις που άσκησαν οι επιχειρήσεις στον κλάδο για μειώσεις στα ασφάλιστρα.
 
«Αν ο κλάδος διατήρησε ένα μέρος της παραγωγής του και η πτώση δεν ήταν μεγαλύτερη, οφείλεται στην αύξηση που καταγράφηκε πέρυσι στις εξαγωγές» τόνισαν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη.
 
Επεσήμαναν δε ότι το πλήγμα για την ασφαλιστική αγορά ήταν πέρυσι διπλό σε ότι αφορά τον κλάδο των μεταφερόμενων εμπορευμάτων, δεδομένου ότι λόγω της μειωμένης παραγωγής πτωτικά κινήθηκαν το 2010 και τα συνολικά κέρδη των εταιρειών, παρά το γεγονός μάλιστα ότι κατέβαλλαν μειωμένες αποζημιώσεις.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 2010 οι ασφαλιστικές εταιρείες κάλυψαν αποζημιώσεις της τάξης των 7,436 εκατ. ευρώ και από κοινού με τα υποκαταστήματα 8,719 εκατ. ευρώ, όταν το 2009 οι αποζημιώσεις ανήλθαν σε σύνολο (εταιρείες και υποκαταστήματα) στα 10,480 εκατ. ευρώ με τις ασφαλιστικές να καταβάλλουν τα 8,854 εκατ. ευρώ.