Ανείσπρακτο το 10% των τιμολογίων εξαγωγών

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη απo τον όμιλο Atradius η οποία περιελάμβανε 1758 επιχειρήσεις σε εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώθηκε ότι 10% των τιμολογίων εξαγωγών καθώς και το 8% των εγχώριων τιμολογίων διαγράφονται πλέον απo τους προμηθευτές ως ανείσπρακτα. Αυτά τα ποσοστά φτάνουν ακόμα και το 18% στα τιμολόγια εξαγωγών αλλά και εγχώριων τιμολογίων στην Ιταλία ενώ στη Μεγάλη Βρετανία ανέρχονται στο 18% αυτά που αφορούν σε τιμολόγια εξαγωγών και στο 14% που αφορούν σε εγχώρια τιμολόγια. Παρά τους δυσανάλογα μεγάλους χρόνους πίστωσης που παρέχονται, οι ερωτηθέντες από την Ισπανία ανέφεραν ότι μόνο το 1% των τιμολογίων εξωτερικού παραμένουν ανείσπρακτα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτή ήταν η μόνη χώρα στην έρευνα όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης περιστατικών αφερεγγυότητας προερχόμενες από εγχώριες τιμολογήσεις. Οι Κάτω Χώρες παρουσίασαν το χαμηλότερο ποσοστό σε εγχώρια ανείσπρακτα τιμολόγια της τάξης του 3%.

Παρότι σαφώς οι ανείσπρακτες απαιτήσεις είναι ότι χειρότερο για ένα προμηθευτή, η αβεβαιότητα του πότε και εάν θα πληρωθεί αποτελεί επίσης ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει καίρια τη ρευστότητα του. Περίπου το 30% των τιμολογίων εξοφλήθησαν καθυστερημένα με 11% – 12% να υπερβαίνουν τις 60 μέρες καθυστέρησης. Το φαινόμενο διογκώθηκε και από την αύξηση των περιόδων πίστωσης η οποία σημειώθηκε το περασμένο έτος σε μια προσπάθεια αύξησης των πωλήσεων στα πλαίσια της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης.

Για την καταπολέμηση του φαινομένου, το 76% των ερωτηθέντων έχει αυξήσει την αποστολή επιστολών υπενθύμισης ανεξόφλητων υπολοίπων. Παρόλα αυτά με άνω του 75% των αποδεκτών να αναφέρουν τη μη διαθεσιμότητα κεφαλαίων ως την πιο συνήθη δικαιολογία για την καθυστέρηση πληρωμών, οι πιθανότητες οι καθυστερήσεις πληρωμών να μετατραπούν σε περιστατικά αφερεγγυότητας παρουσιάζονται αυξημένες. Ερωτηθέντες από το Βέλγιο και τη Γαλλία παρουσίασαν μια πιο συντηρητική προσέγγιση στο ζήτημα όντες περισσότερο φειδωλοί όσον αφορά στην παροχή πιστώσεων.

Αναφορικά με τους παρασχεθέντες χρόνους πίστωσης είναι ξεκάθαρο ότι οι ερωτηθέντες από τη Βόρεια Ευρώπη χορηγούν συντομότερους χρόνους πίστωσης από ότι οι ερωτηθέντες από τη Νότια Ευρώπη. Κατά μέσο όρο οι ερωτηθέντες από τη Δανία και τη Γερμανία χορηγούν τους μικρότερους χρόνους πίστωσης ακολουθούμενοι από τη Σουηδία όσον αφορά στα τιμολόγια εξαγωγών, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί εγγύηση τακτικής πληρωμής. 

Έτσι ενώ η Δανία και η Σουηδία παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά ληξιπρόθεσμων εγχώριων οφειλών, η Γερμανία παρουσίασε τα υψηλότερα. Γεγονός πάντως παραμένει ότι σε αυτές τις χώρες τα ανεξόφλητα υπόλοιπα εξοφλήθησαν ταχύτερα από ότι σε άλλες χώρες καθώς ήταν οι τρεις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό πληρωμών ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων εντός 30 ημερών απ την ημερομηνία πληρωμής με την πλειοψηφία δε αυτών να εξοφλούνται εντός 15 ημερών.

Ο Isidoro Unda, CΕΟ και πρόεδρος του Δ.Σ. της Atradius σχολιάζει: « Με την ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών οι επιχειρήσεις αδημονούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής όμως επιβεβαιώνουν τις εμπειρίες του παρελθόντος σύμφωνα με τις οποίες τα πρώτα χρόνια που ακολουθούν μια ύφεση αποτελούν μια επικίνδυνη περίοδο για τους προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών καθώς τα  περιστατικά αφερεγγυότητας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Ο όμιλος Atradius έχει προχωρήσει στην ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και προσδοκίες των πελατών μας, με τη διαφορά ότι έχουμε πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία 60 εκατομμυρίων αγοραστών παγκοσμίως, οικονομικούς αναλυτές σε όλο τον κόσμο οι οποίοι σταθμίζουν καθημερινά το βαθμό επικινδυνότητας των αγοραστών και ένα διεθνές δίκτυο ειδικών στον τομέα είσπραξης απαιτήσεων οι οποίοι κατανοούν πλήρως το νομικό σύστημα στη χώρα του εκάστοτε αγοραστή μεγιστοποιώντας έτσι την αποτελεσματικότητα τους στην επανείσπραξη ληξιπρόθεσμων ανοιχτών υπολοίπων. Αυτός ο συνδυασμός δίνει στους πελάτες μας τη δυνατότητα να παρέχουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους στους αγοραστές τους όντες σίγουροι ότι η Atradius θα τους προστατεύσει από ενδεχόμενες αφερεγγυότητες.»