«Σκοντάφτει» η αποκάλυψη της απάτης

Οι αποζημιώσεις στοιχίζουν «ακριβά» στις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, κάθε χρόνο το σχετικό κονδύλι αυξάνεται για το σύνολο του κλάδου. Βέβαια, μπορεί ένα μέρος του να εκφράζει την τάση που τροφοδοτείται από την οικονομική ανασφάλεια και αφορά το «σπάσιμο» συμβολαίων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι άλλες αποζημιώσεις, των διαφόρων ζημιών, δεν εξελίσσονται ανάλογα αυξητικά. Οι ζημιές των οχημάτων, αλλά και οι αποζημιώσεις άλλων κινδύνων, σε μικρότερο βαθμό, είναι ο πυρήνας των εξελίξεων που καταγράφονται στις εταιρείες. 

Το θέμα σαφώς είναι σύνθετο και σχετίζεται με μια σειρά άλλων παραμέτρων, που προκαλούν όχι μόνο ανησυχία στον κλάδο, αλλά εγείρουν και ερωτηματικά. Για παράδειγμα, να πάρουμε τις αποζημιώσεις των ζημιών στα αυτοκίνητα. Από τη μία πλευρά, λόγω των συνθηκών λιτότητας, παρατηρείται μείωση των οχημάτων που κυκλοφορούν, άρα και λιγότερες ζημιές, αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει αύξηση των ορίων αποζημίωσης, οπότε ο παράγοντας της μείωσης των πιθανοτήτων ζημιών από τη λιγότερη κυκλοφορία των οχημάτων αντισταθμίζεται. Στο «ταμείο» ο απολογισμός παραμένει αρνητικός για τις εταιρείες.

Όπως αναφέρουν στο iw κορυφαία στελέχη και ιδιοκτήτες εταιρειών, οι αποζημιώσεις που καλούνται να καταβάλουν στην παρούσα χρονική και οικονομική συγκυρία, διακρίνονται και από παράδοξα στοιχεία. Διαπιστώνεται – λένε – έξαρση στις απάτες, καθώς εμφανίζονται και εδώ επιτήδειοι, που επιχειρούν να λάβουν παχυλές αποζημιώσεις, επικαλούμενοι ψευδή στοιχεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εταιρείες διακρίνουν «ύποπτα» στοιχεία στις δηλώσεις ορισμένων πελατών τους και αναγκάζονται να ερευνήσουν βαθύτερα, προκειμένου να ρίξουν φως στις υποθέσεις αυτές. 

Πέραν των εξόδων που καταβάλλουν, αλλά και του χρόνου που δαπανούν, αναμφισβήτητα εμπλέκονται και σε δικαστικές περιπέτειες, προκειμένου να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους και να αποδείξουν ότι ο πελάτης τους διεκδικεί αποζημιώσεις πέραν των νομίμων και ηθικών. Δεδομένου του ότι είναι γνωστό πως οι ασφαλιστικές θέλουν να απέχουν των δικαστικών εμπλοκών, η προσφυγή τους σε αυτή τη διέξοδο καταδεικνύει ότι και πιστεύουν ότι έχουν δίκιο, αλλά και ότι θεωρούν πως θα κερδίσουν την υπόθεση. Ωστόσο, στη «μάχη» των δικαστηρίων βρίσκονται, εκ νέου, αντιμέτωπες με διάφορα εμπόδια. 

Εκεί πρέπει να επικαλεστούν τα τεκμήριά τους, που πολλές φορές προσκρούουν στο γνωστό θέμα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και στην αρμόδια Αρχή που μεριμνά για τη διαφύλαξή τους. Δηλαδή οι εταιρείες ερεύνησαν, βρήκαν στοιχεία που δικαιολογούν την άρνησή τους να καταβάλουν αποζημίωση σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά η προσκόμισή τους, ασχέτως από το αν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, παραβιάζει προσωπικά δεδομένα. 

Έτσι, εάν σταθούν τυχερές και βρεθεί νομική φόρμουλα για εμφανίσουν τα στοιχεία τους χωρίς να παραβιάσουν προσωπικά δεδομένα, δικαιώνονται. Αν όμως δε βρουν τρόπο να τα αποκαλύψουν, τότε υπόκεινται σε αναγκαστική σιωπή. Και αν δε βρεθεί σύντομα λύση, τότε οι περιπτώσεις αυτές θα συνεχίζονται…