Γιάννης Βοτσαρίδης: Είμαι πολύ αισιόδοξος για την ανάκαμψη της οικονομίας και το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο iw, ο πρόεδρος και CEO της νεοεισηγμένης στο ΧΑ Interlife AAΕΓΑ, Γιάννης Βοτσαρίδης, εκφράζει την αισιοδοξία του για τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ επικροτεί τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις επικουρικές συντάξεις. Πιστεύει ακόμη ότι η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην υγειονομική περίθαλψη έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας, ενώ διαπιστώνει ότι το νομοσχέδιο για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών δεν παρέχει κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση, επιμένοντας σε λύσεις δημόσιου χαρακτήρα.

iw? Είστε η πρώτη ελληνική εταιρεία, μετά από πολλά χρόνια, που τολμά να διαβεί τις «πύλες» του ελληνικού χρηματιστηρίου. Πώς βλέπει μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, όπως η Interlife, τις προοπτικές της οικονομίας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς;

απ. Είναι σαφές ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον για το τρέχον έτος, εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και των εμβολιασμών, με το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να έχει θετικές προβλέψεις, εφόσον η οικονομία είναι ανοιχτή, και με το στοίχημα του τουρισμού φέτος να είναι καλύτερο από πέρυσι.

Παράλληλα, αναμένεται από τον Σεπτέμβριο η έναρξη ροής των πρώτων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Τέλος, οι προβλέψεις διεθνών και θεσμικών φορέων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 συγκλίνουν στο 3,8%-4%, ενώ για το 2022 είναι ακόμη καλύτερες.

iw? Διεθνώς, καταγράφεται μια σημαντική κινητικότητα αποεπενδύσεων και εξαγορών μεταξύ πολυεθνικών ασφαλιστικών ομίλων. Αυτή η τάση συγκέντρωσης ή αποχωρήσεων πολυεθνικών «παικτών» από την ελληνική αγορά πού θα οδηγήσει;

απ. Στη χώρα μας έγιναν δύο μεγάλες συναλλαγές τους τελευταίους μήνες, που ήταν σχετικά ώριμες. Γενικότερα, δεν βλέπω ιδιαίτερα αυξημένη τάση συγκέντρωσης ή αποχωρήσεων από πολυεθνικούς «παίκτες», τουλάχιστον όχι περισσότερο από τη συνήθη ή την αναμενόμενη σε μια, ούτως ή άλλως, πολύ «ρηχή» ασφαλιστική αγορά (μόλις 2% του ΑΕΠ), όπως είναι η ελληνική.

Άλλωστε, οι πολυεθνικές ασφαλιστικές μάς έχουν συνηθίσει να προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις με χαρακτηριστική ευκολία. Ενδεχομένως, η κινητικότητα αυτή να συνεχιστεί, ανάλογα με τα ειδικά συμφέροντα των «παικτών» της αγοράς.

iw? Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις φυσικές καταστροφές, ενώ υιοθετεί πολλές από τις απόψεις της ασφαλιστικής αγοράς, τελικά, δεν τόλμησε το μεγάλο βήμα. Τι, κατά την άποψή σας, λείπει; Πώς πρέπει να νομοθετήσει την επόμενη φορά η κυβέρνηση;

απ. Σωστά το θέσατε, «τελικά δεν τόλμησε το μεγάλο βήμα». Το οποίο, όπως πολύ εμπεριστατωμένα είχε τεθεί και από την ΕΑΕΕ, ήταν η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Αυτό δεν έγινε. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, δεν παρέχονται επαρκή κίνητρα (κυρίως φορολογικά) για την ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ η όλη φιλοσοφία του νομοσχεδίου παραπέμπει στην ίδια αναχρονιστική προσέγγιση και σε λύσεις δημόσιου χαρακτήρα (κρατική αποζημίωση), αντίθετα με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, αποκλείοντας τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην ανάληψη των κινδύνων.

Επιπλέον, σημαντικό ζητούμενο παραμένει η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων από το Δημόσιο για την κάλυψη των ζημιών, ενώ δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν η πρόταση των ασφαλιστικών για καθιέρωση υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικιών από σεισμό, σε μια χώρα ιδιαίτερα σεισμογενή, όπως η Ελλάδα.

Στα θετικά των τροποποιήσεων του νομοσχεδίου είναι το ότι η αποζημίωση που θα δίδεται από ασφαλιστική εταιρεία για καταστροφικό συμβάν θα είναι «αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη» στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, θα έχει δηλαδή την ίδια μεταχείριση με την επιχορήγηση (αποζημίωση) του κράτους.

iw? Η εμπειρία του κορωνοϊού και των συνεπειών του μας έδειξε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης αναβαθμίζεται. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

απ. Οι ιδιωτικές ασφαλίσεις υγείας είναι ένα από τα πλέον ανερχόμενα προϊόντα των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα. Οι ασφαλίσεις αυτές έρχονται να καλύψουν τις χρόνιες παθογένειες στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά και άλλα προβλήματα, όπως το γεγονός ότι το ύψος της συμμετοχής του δημόσιου φορέα στα ιδιωτικά νοσοκομεία φτάνει, κατά μέσο όρο, μόλις το 10% των συνολικών εξόδων νοσηλείας.

Επιπλέον, το 2018, η χρηματοδότηση των δαπανών υγείας στη χώρα μας προερχόταν κατά 36% απευθείας από την τσέπη των νοικοκυριών (22% ο μέσος όρος της ΕΕ), με το 33% να αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη (10% ο μέσος όρος της ΕΕ), ενώ οι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών για υγειονομική περίθαλψη έφτασαν το ίδιο έτος το 4% (έναντι 3% του μέσου

όρου της ΕΕ), ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, μόνο το 4% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών για την υγεία καλύπτεται από την ιδιωτική ασφάλιση στη χώρα μας.

Το τελευταίο αυτό ποσοστό δίνει, ωστόσο, ένα μέτρο για τις πολύ θετικές προοπτικές ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Η Interlife παρέχει πλήρη και ολοκληρωμένα προγράμματα στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης και ατυχημάτων, αλλά και ξεχωριστά προϊόντα για την πρόληψη και τη διάγνωση, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

iw? Ποιες είναι σήμερα οι προοπτικές συμμετοχής των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα των επικουρικών συντάξεων (με τη μορφή ΣΔΙΤ), στον τομέα της υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης;

απ. Όσον αφορά τον τομέα των επικουρικών συντάξεων, πρόσφατα κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, που προβλέπει συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης με τη μορφή ΣΔΙΤ και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Η λύση αυτή υπόσχεται υψηλότερες επικουρικές συντάξεις στο μέλλον, ενώ συνεισφέρει στη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου, μειώνοντας την υπερβολική έκθεση του συστήματος στον «δημογραφικό κίνδυνο». Ουσιαστικά, κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του «κουμπαρά» μέσω αποταμίευσης και ασφαλών επενδύσεων.

Παράλληλα, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργούνται αντικίνητρα για την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία και ενισχύεται, γενικότερα, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

iw? Έχετε τη φήμη του «καλού εργοδότη» και, με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης που λειτουργείτε ήδη, δείξατε ότι η σχέση μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα του ασφαλιστικού μας συστήματος δεν είναι τόσο ανταγωνιστική όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Interlife;

απ. Η Interlife ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ίδρυσε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης για το προσωπικό της και τους συνεργάτες της. Η συμμετοχή στο Ταμείο μας είναι πολύ ενθαρρυντική –έχουμε ήδη 518

ασφαλισμένους– και η εταιρεία προτίθεται να το υποστηρίξει και να το προωθήσει περαιτέρω.

iw? Η βίαιη είσοδος της τεχνολογίας στην επιχειρηματική καθημερινότητα και ο μεγάλος ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει ριζικά το επάγγελμα του ασφαλιστή. Ποιες είναι οι συμβουλές σας;

απ. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει σημαντικά τη δουλειά του διαμεσολαβητή σε όλα τα επίπεδα, με τη διαρκή επιμόρφωση και την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες, την οποία θα συμβούλευα να ακολουθεί κάθε επαγγελματίας ασφάλισης.

Η Interlife παρέχει, εδώ και αρκετά χρόνια, στους συνεργαζόμενους διαμεσολαβητές της την πλατφόρμα Sales4net, που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εργασίες. Η εταιρεία μας έχει άλλωστε παράδοση στην εκπαίδευση διαμεσολαβητών, εδώ και 20 χρόνια, με την ετήσια διοργάνωση προγραμμάτων Διαρκούς Επιμόρφωσης και Επαναπιστοποίησης σε όλη την Ελλάδα. Προ τριετίας, μάλιστα, είχαμε οργανώσει ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά προγράμματα επαναπιστοποίησης στη χώρα, με τη συμμετοχή 500 και πλέον διαμεσολαβητών και online σύνδεση με 5 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδο, Ηράκλειο).

iw? Το 2020 ήταν η δύσκολη χρονιά της πανδημίας. Το 2021 η ακόμη δυσκολότερη χρονιά της ανάκαμψης, μετά την απόλυτη στασιμότητα. Τι σημαίνει αυτό για τα μεγέθη και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της Ιnterlife;

απ. Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί του ασφαλιστικού κλάδου και κατά συνέπεια και της Interlife εξαρτώνται άμεσα από τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της χώρας. Πέραν του γεγονότος ότι δεν θα χαρακτήριζα το 2020 «έτος απόλυτης στασιμότητας» για τον ασφαλιστικό κλάδο, πιστεύω ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όπως προβλέπουν και οι διεθνείς οίκοι, θα επανέλθουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, με ανάλογα αποτελέσματα και για την ασφαλιστική αγορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*