Η τεχνολογία μειώνει το κόστος στις υπηρεσίες υγείας

Οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών συμβάλλουν στην παροχή καλύτερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών περίθαλψης στους ασθενείς, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου αναφέρεται ότι η γήρανση του πληθυσμού, οι δημοσιονομικές περικοπές, η αύξηση του κόστους και οι ελλείψεις προσωπικού συγκαταλέγονται στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ.

Η Επιτροπή, επιθυμώντας να βοηθήσει, ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να επενδύσουν περισσότερο στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Το Διαδίκτυο, τα ασφαλή δίκτυα δεδομένων, οι ασύρματες συσκευές και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληροφόρησης βοηθούν ήδη τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα νοσοκομεία να παρέχουν καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες σε ασθενείς, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος.

Ορισμένες από τις πλέον επιτυχημένες εφαρμογές ΤΠΕ παρουσιάζονται αυτή την εβδομάδα στην ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της εβδομάδας Ηλεκτρονικής Υγείας 2011 της ΕΕ.

Για παράδειγμα, το δίκτυο παροχής δεδομένων για την υγεία στη Δανία εξασφαλίζει γρήγορη και αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ ασθενών, γιατρών και κοινωνικών λειτουργών. Ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών έχει ήδη επιφέρει συνολική εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ. Στο ΗΒ, μια διαδικτυακή υπηρεσία και μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας συνέβαλαν το 2008 στη μείωση των περιττών ιατρικών επισκέψεων κατά 2,4 εκατ. ευρώ και των μετακινήσεων ασθενοφόρων καθώς και των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά κατά 1,2 εκατ ευρώ.

Στην ιταλική επαρχία της Λομβαρδίας, η τηλεκαρδιολογία, η οποία επιτρέπει στους καρδιολόγους να επικοινωνούν εξ αποστάσεως με ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 36% των εισαγωγών σε νοσοκομεία και κατά 12% των εξωνοσοκομειακών ιατρικών επισκέψεων.

Η ΤΠΕ επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν καλύτερη πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών, να παραλαμβάνουν ταχύτερα τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων και να στέλνουν τις συνταγές φαρμάκων απευθείας στους φαρμακοποιούς.

Από μελέτη που χρηματοδότησε η ΕΕ στις Κάτω Χώρες, το ΗΒ και τη Γερμανία συνάγεται ότι η καθιέρωση της τηλεπαρακολούθησης θα μπορούσε να βελτιώσει τους δείκτες επιβίωσης ασθενών κατά 15% και να μειώσει κατά 26% τον αριθμό των ημερών νοσοκομειακής νοσηλείας των ασθενών.

Η Επιτροπή μελετά στοχευμένα μέτρα για τη γενικευμένη εφαρμογή των ΤΠΕ σε όλη την ΕΕ. Μέχρι τις 25 Μαΐου θα διεξάγεται διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση ώστε να ληφθούν τα καλύτερα δυνατά μέτρα.

Οι απόψεις που θα διατυπωθούν θα ενσωματωθούν στις προτάσεις που σκοπεύει να παρουσιάσει φέτος η Επιτροπή για το διάστημα 2012-2020. Η προώθηση της τεχνολογίας των πληροφοριών στον τομέα της υγείας αποτελεί μέρος της ψηφιακής ατζέντας και των πολιτικών καινοτομίας της ΕΕ.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή