Φορολογικό χαράτσι στην παροχή ομαδικής ασφάλισης

Βόμβα στην προσπάθεια διεύρυνσης της ασφαλιστικής αγοράς συνιστά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση της παροχής από την ομαδική ασφάλιση. 

Η απόφαση στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μετά από ερώτημα του υπουργείου για το κατά πόσο η εφάπαξ παροχή που εισέπραξαν οι υπάλληλοι της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, βάσει του ομαδικού ασφαλιστηριου συμβολαίου με την εταιρεία Alico, υπόκειται σε φόρο.  

Η καταφατική απόφαση του ΝΣΚ αφορά το εισόδημα που εξασφαλίζει το συμβόλαιο από την υπεραπόδοση του προϊόντος, το οποίο σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση θεωρείται ως εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία και θα πρέπει να φορολογηθεί εφάπαξ με την κλίμακα του 15%. 

Με βάση το ίδιο σκεπτικό αντίστοιχη αντιμετώπιση θα πρέπει να έχει και το εισόδημα που αποκτούν οι ασφαλισμένοι του κλάδου ζωής στο τμήμα εκείνο που προέρχεται από την υπεραπόδοση των επενδύσεων των μαθηματικών αποθεμάτων, που σχηματίζονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες και το οποίο αποτελεί εισόδημα από κινητές αξίες, υποκείμενο σε φορολογία. 

Χρόνος κτήσης του εισόοδήματος είναι ο χρόνος καταβολής ή πίστωσης του ασφαλίσματος, δηλαδή της συνταξιοδοτικής παροχής στο όνομα των δικαιούχων. Η παρακράτηση του φόρου διενεργείται από την ασφαλιστική εταιρεία με συντελεστή 15% και για το εισόδημα που αποκτάται από την 1/1/1998 και μετά. 

Η ρύθμιση σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά και συνιστά σοβαρό αντικίνητρο στην προσπάθεια ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς, που δοκιμάζεται σοβαρά λόγω της οικονομικής ύφεσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ομαδικών προγραμμάτων σύνταξης και υγείας είναι ο μόνος κλάδος που αναπτύχθηκε θετικά το 2010, καταγράφοντας ρυθμό αύξησης 21,5%, όταν το σύνολο της αγοράς στον κλάδο ζωής υποχώρησε κατά 4,3%.