Ρυθμιστική παρέμβαση για τον ΦΠΑ στον κλάδο υγείας ζητούν οι ασφαλιστές

Την παρέμβαση της Τραπέζης της Ελλάδος για το θέμα που έχει ανακύψει με το ΦΠΑ στις αποζημιώσεις του κλάδου Υγείας έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ένωση φέρεται να χαρακτήρισε σε στελέχη της εποπτικής αρχής ως αναγκαία τη θέσπιση ρύθμισης που θα δίνει τέλος στο ζήτημα το οποίο δημιουργήθηκε, χωρίς ωστόσο να προτείνει κάτι περισσότερο συγκεκριμένο.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι, αυτή τη στιγμή στον κλάδο δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει.
Άλλες εταιρείες εμφανίζονται με αυξημένα ασφάλιστρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιβάρυνση του ΦΠΑ, άλλες απλά δεν το αποζημιώνουν κινδυνεύοντας να δεχθούν πρόστιμο από τη γενική γραμματεία Καταναλωτή και άλλες για ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία (με όσα έχουν έρθει σε ειδική συμφωνία) αποζημιώνουν το φόρο και για τα υπόλοιπα τον εξαιρούν.

Σε ότι αφορά τις εταιρείες οι οποίες έχουν προβεί σε ανατιμήσεις αυτές διαμορφώνονται μεταξύ 3 και 6%, ενώ, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, αν στα ποσοστά αυτά προστεθεί και το κόστος της προμήθειας των  διαμεσολαβούντων τότε η συνολική επιβάρυνση του ασφαλίστρου φθάνει και το 8%.

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι αν μια εταιρεία πέρα από την αύξηση του ασφαλίστρου για το ΦΠΑ σκόπευε ή σκοπεύει να προβεί και σε αναπροσαρμογή του τιμολογίου της, τότε η συνολική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους εκτινάσσεται σε επίπεδα που μπορούν να ξεπεράσουν και το 15%, ποσοστό δηλαδή που δύσκολα μια εταιρεία, ειδικά αυτή την περίοδο, μπορεί να περάσει στο πελατειακό της κοινό χωρίς να υποστεί πλήγμα οι πωλήσεις της.

«Η εφαρμογή ΦΠΑ στα τιμολόγια των νοσοκομείων προκαλεί αθέμιτες πρακτικές μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών» αναφέρει στο iw υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, που προσθέτει ότι για την ομαλή λειτουργία του κλάδου θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, ως η αρμόδια εποπτική αρχή, να προσδιορίσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αντίδρασης των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πάντως, η γενική γραμματεία Καταναλωτή εμφανίζεται να συνεχίζει τους ελέγχους στην αγορά και να είναι αποφασισμένη να επιβάλλει και νέες κυρώσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες για τις οποίες δέχεται καταγγελίες καταναλωτών.

Σημειώνεται πάντως ότι για τα πρώτα πρόστιμα τα οποία επέβαλε, είχε ζητήσει την άποψη της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία πάντως φέρεται να μην τοποθετήθηκε στο σχετικό ερώτημα της γενικής γραμματείας, τουλάχιστον εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος.