back to top
17.2 C
Athens
Τετάρτη 20 Μαΐου 2026

Kάτι νέο στην Ελλάδα: Έλεγχος κυτταρικής ανοσίας ενάντια στον κορωνοϊό

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον έλεγχο κυτταρικής ανοσίας ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

Η κυτταρική ανοσία ξεκινά σχεδόν παράλληλα με την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού και προκύπτει από την ενεργοποίηση μια ειδικής ομάδας ανοσοκυττάρων, τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στον οργανισμό.

- Advertisement -

Επειδή τα Τ-λεμφοκύτταρα παραμένουν στο αίμα για χρόνια μετά από μια λοίμωξη, στην περίπτωση της λοίμωξης COVID-19 παίζουν σημαντικό ρόλο στη «μακροχρόνια μνήμη» του ανοσοποιητικού συστήματος και την άμυνά του σε μελλοντικές επαναλοιμώξεις.

Τα πιστοποιημένα Εργαστήρια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διενεργούν έλεγχο κυτταρικής ανοσίας με τεχνικές εναρμονισμένες με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα.

- Advertisement -

Για ποιους ενδείκνυται ο έλεγχος κυτταρικής ανοσίας;

  • Για όσους επιθυμούν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ανοσοαπόκρισης τους έναντι του SARS-CoV-2, μετά από νόσηση ή εμβολιασμό
  • Σε άτομα που ενώ νόσησαν στο παρελθόν, έχουν αρνητικό τεστ αντισωμάτων
  • Σε υγιή άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν αν πέρασαν τη λοίμωξη χωρίς να το αντιληφθούν (χωρίς συμπτώματα)

Η ύπαρξη αντισωμάτων σημαίνει και κυτταρική ανοσία;

Στον υγιή πληθυσμό, η ενεργοποίηση των δυο ειδών ανοσίας (της παραγωγής αντισωμάτων και της κυτταρικής ανοσίας) γίνεται σχεδόν παράλληλα αλλά σε διαφορετικό βαθμό και διάρκεια.

Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να μας δοθεί η απάντηση για τα επίπεδα κυτταρικής  ανοσίας που διαθέτουμε τη στιγμή της εξέτασης.    

Πότε είναι σωστό να διενεργείται το τεστ της κυτταρικής ανοσίας;

Για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της παραγόμενης ανοσοαπόκρισης είναι σκόπιμο η εξέταση να γίνεται τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή της επιβεβαίωσης της λοίμωξης και 20 ημέρες μετά και την 2η εμβολιαστική δόση.

Πώς γίνεται η εξέταση

Η κυτταρική ανοσία ελέγχεται στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με τη διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνολογία Τ-SPOT που εξασφαλίζει αποτελέσματα υψηλής αξιοπιστίας.

Η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία, υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας και με όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι δειγματοληψίες διενεργούνται Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη, από τις 7 έως τις 10 το πρωί, τα δείγματα υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία και για τα αποτελέσματα απαιτούνται τρεις ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται σε όλα τα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Ο έλεγχος της κυτταρικής ανοσίας μπορεί να γίνει ξεχωριστά ή συνδυαστικά με τον έλεγχο αντισωμάτων. Στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ πραγματοποιείται έλεγχος ανίχνευσης όλων των κατηγοριών αντισωμάτων (IgM, IgG και IgA) που παράγει ο οργανισμός έναντι του νέου κορωνοϊού. Διενεργείται ακόμη ο εξειδικευμένος έλεγχος ποσοτικού προσδιορισμού των ειδικών αντισωμάτων έναντι της S πρωτεΐνης του ιού (antispike IgG).

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμπληρώνει 40 χρόνια στον κλάδο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η είσοδος στην πέμπτη δεκαετία σηματοδοτεί και την είσοδο σε μια νέα εποχή. Στο νέο αυτό ξεκίνημα, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υλοποιεί αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρωτοπορίας και της καινοτομίας, συνεχίζει πιο δυνατή, με σταθερή προσήλωση στο όραμα της προαγωγής της Υγείας όλων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Η Έλενα Αννίνου νέα Insurance Relations & Partnerships Manager στον Όμιλο ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ

Η προσθήκη της κ. Αννίνου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη στρατηγική ανάπτυξη των συνεργασιών του Ομίλου με την ασφαλιστική αγορά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Σημαντικές βελτιώσεις στο νέο πλαίσιο πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

Οι αλλαγές αναμένεται να βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα χιλιάδων ασθενών με σπάνια και σοβαρά νοσήματα

10th Health Innovation Conference 2026 – Διακεκριμένοι ομιλητές παρουσιάζουν τις μεγάλες αλλαγές στην καινοτομία υγείας

Από τις νέες θεραπείες έως την ΤΝ και τα δεδομένα υγείας, η θεματολογία του #hico26 καλύπτει όλο το φάσμα της σύγχρονης ιατρικής και τεχνολογικής προόδου

ΕΟΠΥΥ: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης – Ο ρόλος του OTP

Η οργάνωση είχε αναπτύξει δίκτυο εικονικών εκτελέσεων γνωματεύσεων, προκαλώντας σημαντική ζημία στο δημόσιο σύστημα υγείας

Hackathon Reimagining eHealth in Crete: Οι ομάδες που διακρίθηκαν και οι λύσεις που παρουσίασαν

Ο διαγωνισμός ανέδειξε προτάσεις που συνδυάζουν τεχνολογία, καινοτομία και κοινωνικό αντίκτυπο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

Allianz Commercial: Ο πόλεμος Νο 1 κίνδυνος πολιτικής βίας για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Eπιταχύνεται η ζήτηση για προγράμματα ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, αλλάζουν οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας

Στηλιτεύει ο Γ. Χατζηθεοδοσίου την εξαίρεση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Για κατάφωρη αδικία σε βάρος επαγγελματιών που ειδικά αυτή την περίοδο δίνουν αγώνα επιβίωσης κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Στο +16,1% η παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο τρίμηνο 2026

Προσεγγίζει τα 1,6 δισ. ευρώ με αύξηση 27,2% στις ασφαλίσεις ζωής και 7,1% στις ασφαλίσεις κατά ζημιών

Sofos Insurance Agency: Εύσημα διαχρονικής συνεργασίας και αποτελεσματικότητας από την ERGO

O Χρ. Σοφός παρέλαβε σημαντικό βραβείο από τον Ερ. Μοάτσο στο πλαίσιο εκδήλωσης για το Ανεξάρτητο Δίκτυο Πωλήσεων της ασφαλιστικής