Ευκαιρίες ανάπτυξης για τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας

Στις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και την ενημέρωση των καταναλωτών αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στο δεύτερο πάνελ της Ημερίδας για την Ιδιωτική Ασφάλιση στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Προγράμματα υγείας. Νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές καλύψεις».

Τις απόψεις τους στη συζήτηση κατέθεσαν οι κ.κ. Χαλκιόπουλος Νίκος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της εταιρείας ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, ο κ. Βελιώτης Γιώργος, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας του Ομίλου INTERAMERICAN και ο κ. Γιώτης Γεώργιος, Διευθυντής Ατομικών Ασφαλίσεων Ζωής και Ατυχημάτων της ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.

Το εισόδημα που διατίθεται για την υγεία δεν πάσχει ποτέ, γιατί αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε συνθήκες δημοσίου νοσοκομείου, θα καταλάβουμε για τι συνθήκες μιλάμε, τόνισε ο κ. Χαλκιόπουλος και πρόσθεσε πως «τολμώ μάλιστα να πω ότι αν στον τομέα των συντάξεων μιλάμε για συμπληρωματικότητα του ιδιωτικού φορέα, αντίθετα στον τομέα της υγείας συμπληρωματικός είναι ο δημόσιος φορέας και κύριος ο ιδιωτικός. Προϊόντα υπάρχουν, διάθεση υπάρχει, οργάνωση υπάρχει, το μόνο που μένει είναι η ενημέρωση και η κατηγοριοποίηση των αναγκών και των απαιτήσεων.

Τα συνδρομητικά ή / και εκπτωτικά προγράμματα αποτελούν προσπάθεια των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να πάρουν ένα κομμάτι των διαγνωστικών, κυρίως, εξετάσεων. Το συνδρομητικό πρόγραμμα δεν εμπεριέχει την έννοια του κινδύνου για το νοσηλευτήριο, απλώς αυξάνει την πελατεία του». 

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε», είπε, «ότι το κράτος εισπράττει από όλα τα νοσοκομειακά προγράμματα το 10%, ως φόρο ασφαλίστρων και, επιπλέον, το ΦΠΑ των νοσηλίων, δηλαδή έχει κάθε λόγο να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η Solvency ΙΙ είναι μια «νοικοκυροσύνη» για την ασφαλιστική εταιρεία, αλλά οδηγεί και σε μια συγκράτηση των παροχών προς τους ασφαλισμένους. 

Εταιρείες που έχουν μεγάλο και παλαιό χαρτοφυλάκιο έχουν εγκλωβισθεί στα παλιά συμβόλαια και καλούνται οι νέοι πελάτες να επωμισθούν μέρος των παλαιών πελατών. Αν, μελλοντικά, η Solvency ΙΙ παραμείνει ως έχει, γιατί ήδη ακούγονται φωνές για χαλάρωση των απαιτήσεων, με το σκεπτικό ότι όλα αυτά θα γυρίσουν τελικά σε βάρος των ασφαλισμένων, τότε θα επανεξετάσουμε τα προϊόντα μας. Μέχρι τότε, κρίνουμε ότι δε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αλλαγές, ενθυμούμενοι και τον κοινωνικό χαρακτήρα που μια ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να επιδεικνύει».

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Βελιώτης είπε: «η ασφαλιστική αγορά αλλάζει, ο κλάδος της υγείας εξελίσσεται ραγδαίως, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και ο πιο σημαντικός λόγος είναι η γήρανση του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, οι δαπάνες υγείας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ. Χαρακτηριστικό είναι το ότι το 50% των δαπανών αυτών είναι στον ιδιωτικό τομέα και από το ποσοστό αυτό, μικρό μέρος των ατόμων έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Οι περισσότεροι πάνε στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνουν από την τσέπη τους.

Με τη σημερινή κρίση, η κατάσταση αυτή μεταβάλλεται ως εξής: οι περισσότεροι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, του οποίου το κόστος είναι πολύ υψηλό και κατευθύνονται στο δημόσιο τομέα, οξύνοντας έτσι τις ουρές, τη δυσαρέσκεια και τα συνολικά προβλήματα εξυπηρέτησης. To αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να επιθυμούν την επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα, αλλά λόγω του υψηλού κόστους, η πύλη επιστροφής είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά, γιατί η υγεία είναι η πρώτη ανάγκη σε όλες τις έρευνες, με ποσοστό 48%, όταν η σύνταξη είναι με 22%. Χρειάζεται όμως αλλαγή προγραμμάτων, λόγω αλλαγής και των μορφών των ασθενειών. Σήμερα, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ., οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται πλέον εξωνοσοκομειακά. Συνεπώς, δε χρειάζεται και η καθοδήγηση των ασθενών προς τα νοσοκομεία».

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Γιώτης επεσήμανε: «η ασφαλιστική αγορά πληρώνει κατ’ έτος δεκάδες εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ασφαλισμένων της, γεγονός που δε γνωρίζει η κοινωνία. Αντίθετα, αυτό που συζητείται είναι ότι δεν πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ότι προχωρούν σε αυξήσεις των ασφαλίστρων, ότι έχουν ψιλά γράμματα κ.λπ. Ξεχνούν, όμως, ότι οι ασφαλιστικές Πάνελ 2, Ν. Χαλκιόπουλος, Γ. Βελιώτης,Γ. Γιώτηςεταιρείες δε διαμορφώνουν το κόστος νοσηλείας, που διαμορφώνεται από γιατρούς, από νοσήλια, από εταιρείες ειδικών ειδών, από φάρμακα, από νέες επιστημονικές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, που εφαρμόζονται στην αγορά και, επιπλέον, από την επιβολή Φ.Π.Α. ύψους 11% στα νοσήλια, ποσοστό που αυξήθηκε, μάλιστα, σε 13%. 

Γνωρίζοντας όλα αυτά, οι εταιρείες προσφέρουν κίνητρα στους πελάτες τους να κάνουν χρήση και του ασφαλιστικού τους ταμείου, δίνοντας διάφορα bonuses, δυστυχώς όμως, για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι δεν τα χρησιμοποιούν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, προσπαθώντας να μειώσουν τα κόστη, διαπραγματεύονται συνεχώς με διάφορα νοσοκομεία για καλύτερες συμβάσεις και δημιουργούν νέα προϊόντα, με ανώτατα όρια αμοιβών ή με μεγαλύτερη συμμετοχή του ασφαλισμένου, ώστε να τον προτρέψουν στη χρησιμοποίηση και του ταμείου του.

 Το video του δεύτερου πάνελ της ημερίδας μπορείτε να δείτε εδώ